Garzan Mezarlığı için yapılan suç duyurusuna takipsizlik

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı, Bitlis Merkeze bağlı Yukarı Ölek Mahallesinde 268 PKK üyesinin defnedildiği Garzan Mezarlığı’nın iş makineleriyle tahrip edildiği ve mezarların usulüne uygun bir şekilde açılmadığı gerekçesiyle Diyarbakır Barosu’nun yaptığı suç duyurusu için takipsizlik kararı verdi. Diyarbakır Barosu, karara itiraz edecek.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Tekin

DİYARBAKIR - Bitlis Merkeze bağlı Yukarı Ölek Mahallesi’nde 268 PKK üyesinin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı’nın 19 Aralık 2017 tarihinde iş makineleriyle tahrip edildiği ve mezarlıkların usule uygun olmayan bir şekilde açıldığı gerekçesiyle mezarlıkta yakınları bulunan aileler Diyarbakır Barosu’na başvurdu. Bunun üzerine Diyarbakır Barosu, olayı gerçekleştiren faillerin tespit edilerek haklarında “Kişinin hatırasına hakaret“ suçunu işledikleri gerekçesiyle geçtiğimiz Mayıs ayında suç duyurusunda bulundu. Baronun yaptığı şikayet üzerine soruşturma başlatan Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlik kararı verdi. Kararda yer alan şüpheli kısmı için 'Meçhul sanık' ifadesi kullanılması dikkat çekti.

Diyarbakır Barosu’nun takipsizlik kararının kaldırılması için Bitlis Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edeceği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?  

268 PKK üyesinin cenazesi, çözüm süreci döneminde Bitlis’in Yukarı Ölek Mahallesi’ndeki Garzan Mezarlığı’na nakledilerek burada defnedilmişti. Garzan Mezarlığı, 19 Aralık 2017 tarihinde iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. Bitlis Valiliği olaya ilişkin yaptığı açıklamada, yıkılan mezarlık için “sözde” ifadesi kullanılarak, mera olan bir bölgede mezar olmayacağı gerekçesiyle Bitlis Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Garzan Mezarlığının açıldığını savunmuştu. Valilik, açılan 279 mezarın 11 tanesinin ise boş olduğu, 268 mezardan çıkan kemiklerin mevzuata uygun bir şekilde muhafaza alındığını ileri sürerek, kimlik tespiti yapılması için mezarlıktan çıkan kemiklerin kimlik tespitinin yapılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini belirtmişti. Ancak mezarlıkta bulunan bazı cenazelerin defin ruhsatı ile Garzan Mezarlığı'na defnedildiği ortaya çıkmıştı.

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı, mezarlık ile ilgili başlattığı soruşturmada ise gizlilik kararı verilmişti. Kimlik tespiti için İstanbul ATK’ye gönderilen cenazelere ait kemikler üzerinde yapılan DNA işleminde kimliği tespit edilen 21 kişinin kemikleri ailelerine verilmişti. Geriye kalan cenazelerin kemikleri, plastik kaplara konularak İstanbul’daki Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın altına toplu bir şekilde defnedildiği ortaya çıkmıştı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 268 cenazenin toplu bir şekilde İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma defnedilmesine ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu. (DUVAR)