Merkezefendi'de 'şifreli' vurgun iddiası

Denizli'de Servergazi Yapı Denetim adlı firmanın, Merkezefendi Belediyesi'ndeki personele ait bilgisayar şifrelerini ele geçirerek ve sahte imza ile kaşe kullanarak haksız kazanç elde ettiği ileri sürüldü. CHP'li Merkezefendi Belediyesi'nin suç duyurusunda bulunduğu; Eski AK Partili Belediye Başkan Yardımcısı'nın eşi tarafından kurulan şirketle ilgili soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde belediye personele ait şifreler ele geçirilerek ve sahte imza ile kaşe kullanılarak vurgun yapıldığı ortaya çıktı. İddiaya göre geçmiş dönem belediye başkan yardımcılarından olan Yusuf G.’nin eşi tarafından 2013 yılında kurulan ve 12 Eylül 2018'e kadar pek çok kez el değiştiren Servergazi Yapı Denetim isimli firma belediyeye ait şifreleri ele geçirdi ve bu şifreleri kullanarak yapılmayan hakediş ödemelerini yapılmış gibi gösterdi. Belediyede çalışan personele ait şifreleri kullanarak, sahte imza ile haksız kazanç elde eden firmanın oyununu belediyede çalışan bir personelin dikkati ortaya çıkardı.

Belediye personelinin şifrelerinin belediye bilgisayarları dışında kullanıldığının farkedilmesi üzerine harekete geçen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan'ın talimatıyla suç duyurusunda bulunuldu. Belediyenin imar işlerinden sorumlu olan Başkan Yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan, olayın ortaya çıkmasını sağlayan personelle birlikte savcılığa başvurdu.

Eski Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf G’nin eşi Derya B. G. tarafından 2013 yılında kurulan Servergazi Yapı denetim firmasının işlemlerinin 2016 yılında da Danıştay denetçileri tarafından incelenmişti öğrenildi. Denetçiler tarafından yapılan incelemede herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı için işlem yapılmazken, belediye personelinin dikkati sayesinde ortaya çıkan olayda 22 dosyada sahte imza ve kaşe kullanılarak hak edişlerin ödenmiş gibi gösterildiği, 17 dosyada ise belediye personeline ait şifrelerin çalınması yönteminin kullanıldığı öğrenildi.

Usulsüz işlemlerle sadece Merkezefendi Belediyesi'nin değil, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Denizli Deftarlarlığı'nın da gelir kaybına uğradığı ileri sürüldü.

6 YILDA 7 DEVİR

Soruşturmanın merkezinde yer alan Servergazi Yapı Denetim firması 2013 yılında inşaat mühendisi Derya B. G. tarafından kuruluyor. Firma, 2014 yerel seçimlerinden sonra Derya B. G.'nin eşi Yusuf G'nin Belediye Başkan Yardımcısı olması ile Kenan Ş.'ye devrediliyor. 12 Eylül 2018'e kadar Kenan Ş. Gökhan B. ve yakınları arasında 5 kez daha el değiştiren firma halen Gökhan B.'nin yönetiminde gözüküyor.

Olayın CHP'li Belediye Başkanı Şeniz Doğan'ın talimatı ile yargıya taşınacağını öğrenen AK Partili eski Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf G'nin belediyede çalışan Esra E'yi gece 23:30 sıralarında arayarak "Seni belediyeye ben aldırdım. Bu konunun üzerine gitmeyin. Konuyu kapatın" dediği Esra E'nin ise "Bana ait şifreler çalındı. Bu konu açığa çıkmazsa benim başım ağrır, bu işin arkasını bırakmam" diye cevapladığı öğrenildi.

1 Ocak 2019'da yapı denetim firmalarının tek havuz üzerinden çalışmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesi ile imar biriminde görevli belediye personeline şifre tanımlanmıştı. Esra E. isimli personelin gözünde yaşadığı sorun nedeni ile ameliyat olduğu süreçte şifresinin farklı bilgisayarlarda kullanıldığı ve sadece Servergazi Yapı Denetim isimli firmaya ait işlemlerin usulsüz şekilde gerçekleştirildiği belirtildi. Soruşturmaya konu olan 39 dosyada dikkat çeken bir başka detay ise en büyük kapsamlı 3 mimari projenin statik mühendislik işinin Servergazi Yapı Denetim firmasının kurucusu Derya B. G. tarafından gerçekleştirilmiş olması.

YENİ DÖNEMDE ORTAYA ÇIKTI

2014 yılında kurulan ve Denizli'nin en kalabalık ikinci nüfusuna sahip ilçesi konumundaki Merkezefendi Belediyesi 2014 ve 2019 yerel seçimleri arasında AK Partili Muhammet Subaşıoğlu tarafından yönetilmişti. O dönem yasadaki boşluğun kullanılarak hakediş ödeme evraklarının istenmediği belediyede imar işlerinde eksik ödeme olup olmadığı da ayrıca araştırılıyor. 31 Mart 2019'da el değiştirerek CHPli Şeniz Doğan tarafından yönetilmeye başlanan belediyede yasal zorunluluk olmasa da tüm belgelerin eksiksiz istendiği, firmanın da bu nedenle sahte imza ve şifre çalınması olayına karıştığı ileri sürüldü.

Yapılan işlemlerle kamunun toplam ne kadar zarara uğratıldığı bilirkişi incelemesinden sonra netleşecek. Soruşturmaya konu olan iddalar nedeniyle söz konusu inşaatları yaptıran veya sonrasında bu projelerden konut ve iş yeri alan vatandaşların mağdur olmayacağını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Atıcı Bakcan "Vatandaşın tek kuruşunu kimseye yedirmeyiz, art niyetli kişiler nedeniyle kimseyi de mağdur etmeyiz. Konu zaten yargıya taşındı ve bizler de takipçisi olacağız" diye konuştu.