Askerde ölen Osman Özçalımlı için suç duyurusu

"Tehdit ediliyorum" dedikten bir gün sonra İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde ölü bulunan Jandarma Er Osman Özçalımlı'nın ailesi suç duyurusunda bulundu. Anne Naciye Özçalımlı, "Başka Osmanlar ölmesin, anneler ağlamasın” dedi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu Meclis gündemine taşıyıp Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kısa dönem askerliğini yaptığı İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi'nde şüpheli şekilde ölen Osman Özçamlı'nın Kars'ta oturan ailesi savcılığa suç duyurusunda bulundu. Anne Naciye ve baba Ahmet Özçalımlı, Avukat Fettah Çapkurt ve Avukat Kahraman Özçağin ile birlikte Kars Adalet Sarayına gitti. Oğlunun ölümünde kusuru olanların bulunmasını isteyen baba Ahmet Özçalımlı, “İnşallah adalet yerini bulacak ve failleri ortaya çıkacaktır.” dedi. Ane Naciye Özçalımlı ise "Ben başka Osmanlar ölmesin istiyorum, başka annelerin yürekleri yanmasın" diye konuştu.

Gazetekars.com'da yer alan habere göre  avukat  Fettah Çapkurt, şöyle dedi: "Bilindiği üzere bundan 4 gün önce Kocaköy nüfusuna kayıtlı bulunan 20 yaşındaki kardeşimiz Osman Özçalımlı vatani görevini İzmir ili Aliağa ilçesinde ifa ettiği esnada yaşamını yitirmiştir. Osman kardeşimizin vefat etmeden önce babasını arayarak 'Baba beni ölümle tehdit ediyorlar, bana tuzak kuruyorlar' demesinin ardından yaşamını yitirmesi ölüm olayının doğal yollardan gerçekleşmediği; şüpheli veya şüphelilerce öldürüldüğü intibasını vermektedir. Bizler Kocaköy avukatları olarak gerek Kars ilinde gerekse de İstanbul ilinde avukatlık mesleğini ifa eden arkadaşlarımız ile bir araya gelerek, Osman Özçalımlı’ya ne olduğunu tüm çıplaklığı ile ortaya çıkarılması açısından kanunlar çerçevesinde üstümüze ne düşüyor ise onu yapacağımızı bu dönemdeki tüm işlerimizi bir kenara bırakıp bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyurmak isteriz" dedi.

Avukat Kahraman Özçağin ise şunları söyledi: “Bu olayın en can alıcı yönü, 25 gün Çanakkale’de acemi birliği ve 5 gün de İzmir Aliağa’da usta birliğine teslim olan 1 aylık bir askerin feci ölümüyle karşı karşıyayız. Burada kafamızı ailenin bu mağduriyetini yaşamasına sebep olan olayın hala hiçbir yetkili tarafından açıklaması yapılmamıştır. Ancak gerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gerek Kars Valisi Türker Öksüz gerek Digor Kaymakamı Enver Hakan Zengince gerekse Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi, Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu bu konuda aile ile görüşmüşlerdir ve olayın araştırılması noktasında her türlü güvenceyi vermişlerdir. Bu husus bizim de içimize su serpmiştir. 5 günlük bir askerin olay günü babası tarafından aranıp bilgilendirilmesine rağmen yetkililerin bir tedbir almaması ve hala ölümle ilgili hiçbir açıklamamanın yapılmaması en büyük şüphe, kuşku halidir."

GERGERLİOĞLU, BABA AHMET ÖZÇALIMLI İLE KONUŞTU

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da baba Ahmet Özçalımlı'yla konuştu. Gazete Duvar'a konuşan Gergerlioğlu şunları söyledi: “Çocuk babasına telefonla arayıp, 'ben tedirginim' dedikten sonra baba da, 'O zaman ben atlayıp yanına geliyim' diyor. Daha sonra baba komutanı arıyor. Komutan ilk başta telefonları açmıyor daha sonra da babaya geri dönüş yaparak, 'Evet birkaç sorun vardı ama hallettik' yanıtını veriyor. Baba daha sonra bir taziyeye giderken köyün muhtarı babaya, 'Senin oğlun ölmüş haberin yok mu?' diye soruyor. Baba da bunun üzerine hemen komutanı arıyor. Komutan bu sefer de babaya, 'Oğlunuz hastanede bir sorun yok' yanıtını veriyor. Kesin ölüm haberini alan baba yine komutanı arıyor ama komutan bu sefer telefonunu kapatmış. Babayla konuştuğumda bana şunları söyledi: Oğlumla daha önce telefonla defalarca Kürtçe konuştum. Kürt olduğu için 'terörist' gibi tacizlere maruz kalmış. Bir şeyler olduğu belli...”

HULUSİ AKAR'A SORULAR

Gergerlioğlu yaşanan olayı Meclis gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sorular soran Gergerlioğlu, “Osman Özçalımlı’yı ölümle tehdit eden kişi ya da kişiler kimlerdir? Osman Özçalımlı isimli yurttaşın ölümü ile ilgili kamera kayıtları incelenmiş midir?” diye sordu.

Gergelioğlu, Akar'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Osman Özçalımlı isimli yurttaşın İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde askerlik yaparken hayatını kaybettiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Osman Özçalımlı isimli yurttaşın ölüm nedeni nedir?

- Osman Özçalımlı isimli yurttaş için otopsi yapılmış mıdır? Otopsi sonucu nedir?

- Osman Özçalımlı’nın babasını arayarak ölümle tehdit edildiğini söylediği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Osman Özçalımlı’yı ölümle tehdit eden kişi ya da kişiler kimlerdir? Osman Özçalımlı isimli yurttaşın ölümü ile ilgili kamera kayıtları incelenmiş midir? Eğer incelenmişse ne gibi bulgular elde edilmiştir?

- Osman Özçalımlı isimli yurttaşın ölümü ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer soruşturma başlatılmış ise soruşturmanın akıbeti ne durumdadır?

- Osman Özçalımlı isimli yurttaşın babasının cezaevini arayarak Abdullah isimli bir uzman çavuş ile görüştüğü iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Abdullah isimli uzman çavuş telefon görüşü sonrasında Osman Özçalımlı ile ilgili ne gibi tedbirler almıştır?

- Son 5 yılda askerliklerini yaparken hayatını kaybeden yurttaş sayısı kaçtır? Bu ölümlerin nedeni nedir?