Evlenecek çiftlerin mecburi gözdesi: Suriye altını

Yaz mevsiminin gelmesiyle düğün mevsimi açıldı ama korona virüsü nedeniyle birçok çift, düğünlerini ya erteliyor ya da daha az masraflı bir şekilde yapmaya çalışıyor. Altının son 9 yılın en yüksek değerine ulaşması, evlenecek çiftleri ilk bakışta gerçeğinden ayırt edilmeyen imitasyon Suriye altınına yöneltti. Suriye altını satışı yapan Sahra Abdullah, “Kuyumculardan daha çok satıyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY- Korona virüsü salgınında ikinci dalganın başlayacağına dair haberler ve ABD ile Çin arasındaki diplomatik gerilim, piyasalarda tarihi zirvelerin görülmesine yol açtı. Altının ons fiyatı 1980 dolar seviyesiyle son 9 yılın zirvesine çıktı. Türkiye'de ise gram altın 437 TL’yi görerek tarihi rekor kırdı. Çeyrek 715.45, yarım altın 1.430.90 TL yükselirken; 14 ayar bileziğin gramı 288. 44, 22 ayar bileziğin gramı 417,13 TL satışı yapıldı.

Korona virüsü salgınında ‘normalleşme’ dönemine geçişle birlikte evlenmek isteyen çiftler, düğün hazırlıkları yapmaya başladı. Altın fiyatlarının yükselmesiyle piyasada ‘çakma altın’ olarak bilinen fiyatı 10 ila 50 TL, setlerde ise 250 TL’ye kadar değişen Suriye altını yaygınlaşmaya başladı. Biz de Hatay’da tarihi Uzun Çarşı’da yer alan Kuyumcular Çarşısı'nı, ardından yine Uzun Çarşı’da Suriye altını denen imitasyon altın satan dükkanları gezdik.

Uzun Çarşı'da kriz yüzünden kuyumcu dükkanları kapanıyor.

KUYUMCULAR BAŞKA MESLEKLERE YÖNELİYOR

1982 yılından beri kuyumculuk yapan Haydar Güzel, geçmiş dönemlerde de ekonomik krizler olduğunu ama hiç bu kadar uzun soluklu yaşanmadığını belirtiyor. Bu sürecin daha da derinleşeceğine vurgu yapan Güzel, “Bu bir dünya, sistem krizi bana göre. Bütünlüklü bakmak lazım. Ben altının ve doların daha da yükseleceğini düşünüyorum. Başka iş alanlarına bakıyorum açıkçası. Uzun zamandır kar etmeden çalışıyorum. Geleceğimi göremiyorum. Çok fazla kuyumcu bu süreçte ya kapattı ya da başka mesleğe yöneldi” dedi.

‘GELİNİN ALTINI YOK DEMESİNLER DİYE...’

Düğün mevsiminin en çok iş yapmaları gereken zaman olduğunu söyleyen kuyumcu Güzel, “İnsanlarda altına verecek para yok. Nasıl versin, çeyrek 700 küsur olmuş. Gerçek altın alamayınca ilk bakışta anlaşılmayan imitasyona talep arttı. Eş dost düğünde, ‘Gelinin altını yok’ demesinler diye az paraya imitasyon alıyorlar. Bir yerde anlaşılır bir durum” diye konuştu. Haydar Güzel, imitasyon altını gerçek altından ayıran en belirgin özelliğinin rengi ve hafifliği olduğunu, yakından bakıldığında işçiliği ile anlaşılacağını kaydetti.

‘KUYUMCUYA GİDİNCE SAHTE OLDUĞUNU ANLADIK’

Kuyumcu dükkanının önünde altınlara bakan Gülay Salar, geçen sene kızının düğününde takılan bir bileziğin imitasyon olduğunu belirterek “Davetlilerden biri takmış, kim olduğunu anlayamadık tabi. Zaten kuyumcuya bozmaya geldiğimizde sahte olduğunu anladık. Ayırt etmek çok zor. Gelin alamıyorsa takabilir ama hediye olarak takılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

‘KUYUMCULARDAN DAHA ÇOK SATIYORUZ’

İmitasyon takı ve Suriye altını satışı yapılan bir iş yerinde çalışan Suriyeli Sahra Abdullah, düğün için de normal zamanda da Suriye altınına çok talep olduğunu söylüyor. Hem Türkiyeli hem de Suriyeli kadınların altın takmayı çok sevdiğini belirten Abdullah, “Normal altın çok pahalı. Bizim sattığımız gerçeğe çok yakın. Normal zamanda takmak için kolye, künye, küpe çok satıyoruz. Düğün için Trabzon bileziği, set ve zincir tercih ediliyor. Küpe, kolye 10-100 TL arası setler 250-300 arası. Rengi çabuk da atmıyor. Biz kuyumculardan daha çok satıyoruzdur” diye konuştu.