‘AKM inşaatında işçilere aba altından sopa gösteriliyor’

İnşaat İşçileri Sendikası’ndan Can Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatının 29 Ekim’e yetişmesi için işçilere hızlı çalışma baskısı yapılırsa iş kazaların artacağını belirtiyor. “İşçilere aba altından sopa göstererek işi hızlandırmaya çalışıyorlar ama çok hızlandırırlarsa da İstanbul’un göbeğinde ortaya çıkacak bir ayaklanmayı göze alamayacaklarını biliyorlar.”

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - 28 Temmuz Salı günü Taksim AKM inşaatında bir iskele çökmüş ve iskelede bulunan işçi emniyet kemeriyle bağlı bulunduğu halatta asılı kalmıştı. Kazadan emniyet kemeri sayesinde yara almadan kurtulan işçi, ekipler tarafından aşağı indirilmişti. Kazayı, sosyal medya hesabından duyuran İnşaat Emekçileri Sendikası’ndan Can Ersoy, “AKM inşaatında iş kazası yaşanması tesadüf değil çünkü burada bir iş yoğunluğu ve işi hızlı bitirme kaygısı var” diyor.

‘DİĞER İŞÇİLER ŞANS ESERİ KURTULDU’

Ersoy, iskelede asılı kalan işçinin düştüğü yerde şans eseri başka işçilerin bulunmadığını söylüyor. “Eğer düşen arkadaşımızın altında başka işçiler çalışıyor olsaydı burada kesinlikle daha olumsuz bir sonuç çıkardı. Normalde burası işçilerin çalıştıkları ve geçiş güzergahı olarak kullandıkları bir alan. Emniyet kemeri bizim arkadaşımızın canını kurtarmış oldu ama diğer işçilerin hayatı şans eseri kurtuldu. Şans eseri o sırada düşen arkadaşımızın altında çalışmıyorlardı.”

Uzun süre siyasetin gündeminde kalan AKM, konumu ve sembolik değeri sebebiyle İstanbul’da en çok tartışılan projelerden biri. Can Ersoy, “Tam da bu sebeple gözler AKM’nin üzerinde” diyor ve bu durumun şantiyedeki çalışma koşullarına nasıl yansıdığını şöyle anlatıyor: “Üçüncü havalimanı şantiyesindeki işçilerin ayaklanmasından sonra bu tip büyük projelerde işverenler çok ortaya düşmek, çok gündem olmak istemiyorlar. O yüzden çalışma koşullarına önem veriyorlar. Ama bunu işçilerin güvenliğini düşündükleri için değil başları belaya girmesin diye yapıyorlar.”

29 Ekim’de açılışının yapılması planlanan AKM inşaatında çalışan işçilerin yoğun bir temposuna maruz kaldığı belirtiliyor. Şantiye, daha önce pozitif vakalara rağmen inşaata ara verilmemesi ve işçilerin çalıştırılmaya devam etmesiyle gündeme gelmişti. Öte yandan Ersoy’un verdiği bilgilere göre yıllık izinlerini kullanmalarına izin verilmeyen işçiler, bayram tatilinde de fazla mesaiye zorlandı. 29 Ekim yaklaştıkça iş bitirme baskısının artmasından endişe ettiklerini vurgulayan Ersoy, iş kazalarının büyük bir çoğunluğunun hızlı çalışma baskısından kaynaklandığını belirtiyor:

“Aba altından sopa göstererek işi hızlandırmaya çalışıyorlar ama çok hızlandırırlarsa da İstanbul’un göbeğinde ortaya çıkacak bir ayaklanmayı göze alamayacaklarını biliyorlar. Bu yüzden bir dengede götürmeye çalışıyorlar. Korkumuz odur ki burada daha fazla iş kazası haberi almaya başlayacağız. Umarım öyle olmaz ama eğer hızlı iş bitirmeye çalışırlarsa bu kaçınılmaz bir sonuç” diyor.

‘KAZALAR GİZLENİYOR’

Ersoy, AKM‘de daha önce de blok düşmesi gibi kazaların yaşandığını ancak bunların basına yansımasının engellendiğini belirtiyor ve “İş kazası riskini ortadan kaldıracak bir sistem kurmak işverenin görevidir” diye konuşuyor.