Hukukçular Derneği: Vatandaşa keyfi gözaltı hukuka aykırıdır

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in zorla kimlik sorgusunun ardından gözaltına alınmasıyla ilgili Hukukçular Derneği açıklama yaptı. Dernek, Dönmez'e makul şüphe olmadan kimlik sorgusunun yapılmasının kanuna aykırı olduğunu belirtti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hukukçular Derneği Avukat Hakları Komisyonu, Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'e dayanak gösterilmeden kimlik sorulmasının ardından gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, “Polisin kimlik sorgusu yapabilmesi için her vatandaşa Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu uyarınca makul şüphe sebebini açıkça izah etmesi gerekmekte. Makul şüphe sebebi yokken keyfi şekilde kimlik sorgusu yapılması ve bu nedenle vatandaşın durdurulması açıkça kanuna aykırıdır” dedi.

Komisyon 'makul sebebi' iki durumla açıkladı:

  • Kolluğun elinde o kişiyi durdurması gereken istatiki somut bir bilgi olması gerekli. Örneğin kişinin vaya aracın o gün işlenen bir suçta verilen tarif uyması.
  • Olağandışı bir durum olması. Elinde kanlı bir bıçak, tabanca veya çırılçıplak sokakta dolaşan bir kimse.

Bu kriterler olmadan yapılan tüm durdurmaların hukuka aykırı olduğunu belirten komisyon, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Makul şüphe yokken keyfi şekilde yapılan her kimlik sorgusu kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının açık ihlalidir. Aksi durum ise kişiyi hürriyetten yoksun kılma ve görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.”

Kamuoyunda AK Parti'ye yakınlıkları ile tanınan hukukçuların üyeleri arasında bulunduğu Hukukçular Derneği'nin eski başkanları arasında bugün AK Parti Grup Başkanvekili olan Denizli Milletvekili Cahit Özkan da bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

Hatay Baro Başkanı'na 'kimlik' gözaltısıHatay Baro Başkanı'na 'kimlik' gözaltısı

Yurttaşın akşam yemeği, anti-hukukun kahvaltısıYurttaşın akşam yemeği, anti-hukukun kahvaltısı

Emniyet: Polislerimizi tehdit eden Ekrem Dönmez...Emniyet: Polislerimizi tehdit eden Ekrem Dönmez...