Irkçı saldırıya maruz kalan Suriyeliler: Çocuklarınıza anlatın biz de insanız

Hatay'da 6 Suriyeli çocuk önce sözlü saldırıya uğradı sonra da darp edildi. İki çocuğun sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Saldırıya maruz kalan çocuklardan biri, "Herkes bize insan olduğumuz bir gözle baksın. Irkıma, dinime, cinsiyetime bakmasın" dedi. Saldırıya maruz kalan çocuklardan birinin ablası olan Dua Muhammed ise, “Çocuklarınıza da anlatın. Biz de insanız...” diyerek saldırıya tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde okula devam etmek için kurstan dönen 18 yaşından küçük 6 Suriyeli ırkçı saldırıya uğradı. Saldırıya maruz kalan iki çocuğun sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Saldırıya maruz kalan Suriyeli çocuk saldırganlara, “Bunu bize neden yapıyorsunuz” diye sorarken ablası Dua Muhammet ise, “Ben ailemin neredeyse bütün erkek çocuklarını Suriye'deki savaşta kaybettim. Kardeşimi Türkiye'de ırkçıların saldırısına kurban vermek için buraya gelmedik" dedi.

ÖNCE TAKİP ETTİLER SONRA SALDIRDILAR

6 Suriyeli çocuk, geçtiğimiz pazar günü kurstan dönerken 9 kişi tarafından takip edildi. Bir süre sonra bu kişiler Suriyeli çocuklarını önünü kesip sözlü saldırıda bulundu. "Ya Suriye'ye dönersiniz ya da siz burada kaldıkça sizi döveriz" diye tehdit edilen çocuklar, bu sözlerin ardından fiziksel saldırıya maruz kaldı. 2 çocuğun sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Gelecek sene liseye geçmek için kursa giden çocuklar, “Yürüyüşümüzden bile rahatsız oluyorlar" dedi. Çocuklardan biri tepkisini şu sözlerle anlattı:

"Ben artık yolda yürürken özgürce yürümek istiyorum. Kimsenin bana 'Sen Suriyelisin' demesini istemiyorum. Ben böyle bir şeye artık maruz kalmak istemiyorum. Suriye'de yaşamadım, ben burada yaşadım. Burayı biliyorum, Suriye'yi değil... Biz Adem'den Havva'dan bu dünyaya geldik. Ayrımcılığa, ırkçılığa, ötekileştirmeye ne gerek var? Herkes bize insan olduğumuz bir gözle baksın. Irkıma, dinime, cinsiyetime bakmasın."

'KARDEŞİMİ BURAYA KURBAN ETMEK İÇİN GETİRMEDİM'

Saldırıya maruz kalan çocuklardan birinin ablası Dua Muhammed ise 6 yıldır Hatay'da yaşadıklarını söyledi.

"Kardeşim henüz 8 yaşındayken Suriye'den çıktı" diyen Muhammed, "Suriye'nin nasıl bir yer olduğunu bilmiyor. Bildiği tek şey silah, bomba, savaş... Ben diğer abimi ve ailemin neredeyse bütün erkeklerini bu savaşta kaybettim. Kardeşimi buradaki ırkçılığa maruz kalması için getirmedim. Onu buna kurban etmek istemiyorum" diye konuştu.

"Suriyeliler savaşa gitsin" şeklinde söylemlerle karşılaştıklarını dile getiren Muhammed, şöyle devam etti:

"Suriyeliler savaşa gitsin diyorlar. Kardeşim nereye gitsin hangi savaşa gitsin hiç kimsenin buna demeye hakkı yok. Onlar da savaştan kaçıp burada bir hayat kurmak için geldi. Kardeşimin arkadaşları burada yeni bir dünya kurmak için yaşıyor. Hepsinin umutları var. Hepsinin hayalleri var. Bize karşı ön yargının bitmesi lazım. Aileler bunu çocuklarına da anlatsın. Bizler insanız. İnsanlık adına yaşıyoruz. Ben kardeşimi yaşatmak için geldim. Bir, iki serserinin onu dövmesi için değil."