Hatay Baro Başkanı'na 'kimlik' gözaltısı

Ailesiyle yemek yediği sırada kimlik soran polislere "Dayanağınız ne?" diye soran Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, zorla gözaltına alındı. Yaşanan tartışma sırasında polislerin, "Biz devletiz" demesi dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ailesiyle yemek yediği restoranda kimlik soran polisten dayanak isteyen Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez gözaltına alındı.

Dönmez, kendisinden kimlik isteyen polislere, "Yazılı emir olmadan göstermiyorum," yanıtını verdi. Polisler ise Dönmez'e "Biz devletiz, kanunsuz iş yapmayız" dedi.

Daha sonra diğer polisler de gelerek Dönmez'e "Şu an kanunen suç işliyorsunuz" suçlamasında bulundu. Dönmez ise bunun üzerine "Suçun ne olduğunu bileyim?" diye sordu.

Polislerden biri "Neden vermek istemiyorsunuz? Kimliğinizi vereceksiniz, bunun bir dayanağı yok ki" dedi. Başka bir polis de kimlik sormanın polisin yetkisinde ve inisiyatifinde olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından polis, Baro Başkanı Ekrem Dönmez'i zor kullanarak gözaltına aldı. Dönmez, ifadesi alınmak üzere karakola götürülürken, sosyal medyaya yansıyan görüntüler tepki çekti. Çok sayıda baro başkanı, Dönmez’e destek mesajları attı.

Yurttaşın akşam yemeği, anti-hukukun kahvaltısıYurttaşın akşam yemeği, anti-hukukun kahvaltısı

Dönmez’in gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyuran Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt da, “Ailesiyle yemek yediği lokantada kimliğini almak isteyen polislerden dayanak isteyen Hatay Barosu Başkanımız Ekrem Dönmez, zorla götürülüp gözaltına alındı. Sosyal medya açık olduğu için bu bilgiyi sizlerle paylaşabiliyorum. Hepimiz başkanımızın yanındayız, yola çıkmaya hazırım” ifadelerine yer verdi.

Bozkurt, Hatay Baro Başkanı  Ekrem Dönmez'in kimliğinin öğrenilmesinin ardından yaklaşık bir saat daha gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldığı bilgisini verdi.

Dönmez,  kolluk görevlileri hakkında hürriyeti tahdit suçundan suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu da yaptığı açıklamada olayın kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, "Yetkilileri son dönemde sıkça yaşanan hak ihlallerine karşı daha duyarlı ve hassas davranmaya davet ediyoruz! Bu vesileyle Hatay Barosu Başkanı @AvEkremDonmez’ e yapılan hukuka aykırı muamelenin kabul edilemez olduğunu kamuoyuna bildiririz!" denildi. (HABER MERKEZİ)

TBB’den tepki: Keyfi ve hukuka aykırı

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez'in ailesiyle yemek yediği sırada polisler tarafından kimlik göstermediği için gözaltına alınmasını kınadı.

Baro Başkanı Dönmez’e yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahalenin keyfi ve kanuna aykırı olduğu ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Olay sonrası TBB Avukat Hakları Merkezi avukatı Şenol Yücesoy, Hatay'a intikal etmiştir. Polisin kimlik sorma yetkisi vardır. Ancak PVSK md. 4A'nın özü, polisin tanıdığı halde bir kişiye kimlik sormasına izin vermez. Kanunen İl Cumhuriyet Başsavcısı ile eşit kurumsal pozisyonda bulunan baro başkanının o ilde görev yapan polis memurları ve özellikle amirleri tarafından tanınmaması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu sebeple Hatay Barosu Başkanına yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahale keyfidir ve kanuna aykırıdır. Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir. TBB konunun takipçisi olacaktır.” (DUVAR)

Etiketler başkan hatay baro