İstanbul Barosu, Rabia Naz’a verilen takipsizlik kararına itiraz etti

İstanbul Barosu, Rabia Naz Vatan davasında verilen takipsizlik kararı için İstanbul Savcılığı’na itiraz dilekçesi sundu. Baro açıklamasında Rabia Naz’ın ölümünün, bazı incelemelerin yapılması durumunda hâlâ aydınlatılabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Giresun’da 2018 yılında evinin önünde yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede vefat eden Rabia Naz Vatan ile ilgili soruşturmaya savcının takipsizlik kararı vermesine İstanbul Barosu itiraz etti. İstanbul Barosu Rabi Naz Komisyonu, itiraz dilekçesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Rabia Naz dosyasının üzerinin kapatıldığını, delillerin karartıldığını açıkça görüyoruz. Ancak hâlâ bazı incelemelerle Rabia Naz'ın ölümü aydınlatılabilir” ifadelerini kullandı.

‘GEREKLİ İNCELEMELER YAPILMADI’

Soruşturmada gerekli incelemelerin yapılmadığı belirtilen açıklamada, “Müteveffa çocuk Rabia Naz'ın ölümünün şüpheli olduğu, ölümüne birilerinin sebebiyet verdiği bu kadar açıkken ‘kasten ya da taksirle öldürüldüğü yönünde herhangi bir delilin tespit edilemediği’ gerekçesiyle soruşturma dosyasının kapatılması hukuka, hakkaniyete ve vicdana uygun düşmemektedir” denildi.

‘ŞÜPHELİLER TANIK OLARAK DİNLENDİ’

Soruşturmada şüpheli olarak ifadesi alınması gereken kişilerin tanık olarak yer aldıkları belirtilirken, “Rabia Naz'ı gören son kişi olan Mehmet Ali Somuncuoğlu'nun çelişkili ifadeleri de göz önüne alındığında şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulup, ifadesindeki çelişkilerin giderilmesi gerekirken bu kişi yalnızca tanık sıfatıyla dosyada yer almıştır. Üstelik Savcılığın soruşturma dosyasında oluşturduğu zaman çizelgesi, şüpheli olması gereken kişinin çelişkili ifadelerine dayanılarak yapılmıştır” denildi. Ayrıca Somuncuoğlu’nun ifadesinin tutarlı olup olmadığını anlamak için kameralardan araç geçişlerinin bile incelenmediği belirtildi.

‘SAVCI OLAY YERİNE GİTMEDİ’

Olay günü, şüpheli çocuk ölümü ile ilgili kendisine haber verilen savcının, olay yerine gitmeyerek olay yeri inceleme sürecine katılmadığı vurgulanan açıklamada, “Bina çatısında ve binanın yan tarafında bulunan fındıklık alanda gerekli incelemeler yapılamamış, fotoğraflar çekilememiş, buralardan derhal örnek alınarak incelenmesi imkanları kullanılamamıştır. Savcı tarafından olay yerine gidilmemiş olması hususu da soruşturmanın etkili bir biçimde yürütülmediğini ortaya koyan bir diğer veri olup, şüpheli ölümlerde savcının olay yerine giderek, olay yeri inceleme ekiplerini bizzat yönlendirme yükümlülüğündedir" ifadeleri kullanıldı.

Soruşturma kapsamında baro, çatıdan düşme iddiası ile ilgili bir maket ile canlandırma yapılması, Rabia Naz Vatan'ın mezarında feth-i kabir işlemi yapılarak kemik kırıklarının yönünün tespit edilmesi, adli tıp raporları tanık beyanları arasındaki çelişkilerin giderilmesi, Mehmet Ali Somuncuoğlu'nun şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınması, Mürsel Küçükal'ın ifade değişikliklerinin altında yatan maddi gerçeğin açıklanması ve delil karartan ve görevi kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında cezai soruşturma açılması gerektiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)