Düşünce özgürlüğü ödülü Gönül Öztürkoğlu ve Selçuk Mızraklı'ya verildi

18'inci Ayşegül Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'ne Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı iken yerine kayyım atanan Adnan Selçuk Mızraklı ve İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu'na layık görüldü. Mızraklı cezaevinden, "Zalimlerin bize bedel ödeteceklerini biliyorduk. Ödülü zindanlara düşmüş herkes adına alıyorum" mesajını gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) 18'inci Ayşegül Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni, bugün İHD İstanbul Şubesi'nde düzenledi.

Açılış konuşmasını yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "Bizler varsak ve devam ediyorsak Ayşe Ablanın bize bıraktığı miras sayesinde gerçekleşti. Artık dönülecek bir hukuk da kalmadı. Artık ödülün teması herkese adalet. Ortak mücadele etmek şart. Tek tek adalet sağlayamıyoruz. Hapishanelerde yaşanan sorunları diğer sorunlardan ayrı görmekle olmuyor. Birlikte mücadeleyi yükseltmenin zamanı. Bu hepimizin sorunu. Avukat arkadaşlarımız ölüm orucundalar. Mücadele tarzımızı yeniden yazmalıyız. Böylece sonuç alma şansımız olsun" dedi.

' HER ALANDA ADALETE İHTİYAÇ VAR'

Yoleri konuşmasında, "Her alanda adalete ihtiyacımız var. Türkiye'nin giderek otoriterleştiği, insanların söz söyleyemez olduğu, keyfi olarak yönetildiğini görüyoruz. Baskıya rağmen susmayanlara ödül vererek toplumu teşvik ediyoruz. Tarihi direnenler yazacak. Zulüm karşısında susmayanlara selam olsun" ifadelerine yer verildi.

ÖZTÜRKOĞLU: KADIN OLARAK BAŞARDIK

Ayşegül Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü verilen İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu, ödülün çok değerli olduğunu söyledi. Öztürkoğlu, "Bu ödülü barış, demokrasi ve insan haklarını savunan herkese adına alıyorum. Çok kıymetli bir ödül. Bize bu mirası bırakan Ayşenur Zarakolu ve bu mücadelede bedel ödeyen kurucu üyelerimizi saygı sevgiyle minnetle anıyorum" diye konuştu.

"Toplumdaki her bireyin düşünce ve ifade hürriyeti için mücadele ediyoruz" diyen Öztürkoğlu, şöyle devam etti:

"Bu mücadele kimi zaman bizim kişisel hikayelerimize yansıyor, kimi zaman da kişiliğimiz bu mücadele içinde şekilleniyor. Benim hayatımda da İnsan Hakları Derneği’nin çok önemli bir yeri var. İHD, gönüllü ve yönetici olarak uzun yıllardır çalıştığım ve kendi hikayemden yola çıkarak başka insanların hikayelerini dinlediğim, birlikte mücadele ettiğim bir alan oldu. Bu nedenle bu ödüle layık görülmek benim için çok kıymetlidir. O kadar zor bir sorumluluk durum ki, biz başardık ve devam ediyoruz. Çocuklarımız yollarda aç kalmıştı, yaprak yedirdik. Bunlara şahitlik ettik. Bölgede kadın olmak ve başkan olmak çok zor. Kadın olarak başardık."

İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu (solda), törendeki konuşmasında "Kadın olmak ve başkan olmak çok zor. Kadın olarak başardık" dedi.

'SİYASİ KARARLARLA CEZALAR VERİLİYOR'

Geçen yıl gözaltına alındığını ve 4 ay tutuklu olarak cezaevinde kaldığını hatırlatan Öztürkoğlu, "Bugün ise 6 yıl 3 ay ceza aldım. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladım, panellerine katıldım suç sayıldı. Bunların siyasi karar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Türkiye bir hukuk devleti olmaktan çıkmıştır. Siyasi kararlar üzerine cezalar veriliyor. Benim gibi binlerce hak savunucusu bugününü ve geleceğini bu belirsizlik ve ceza tehdidi altında sürdürüyor. Pek çok insan düşünceleri gerekçe gösterilerek cezaevlerinde tutuluyor. Tüm bunlar Türkiye’de hak savunucusu olmayı daha da zorlaştırıyor ancak bu mücadelenin gerekliliğini daha da artırıyor" dedi.

MIZRAKLI: BEDEL ÖDETECEKLERİNİ BİLİYORDUK

Ödül alan bir diğer isim de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı'yken yerine kayyım atanan Adnan Selçuk Mızraklı oldu. Mızraklı, cezaevinden gönderdiği mesajında "Vedat Aydın tarihi Kürtçe konuşmasını yaparken oradaydım. Ape Musa da oradaydı. Zalimlerin bize bedel ödeteceklerini biliyorduk. Ödülü zindanlara düşmüş herkes adına alıyorum" ifadelerini kullandı.

Mızraklı adına ödülü alan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy da bir konuşma yaptı.

Özsoy, "Bu ödülün arkasında çok büyük tarihler var. Ödülü Türkiye ve Kürdistan'da kadınlara ve kadın hareketine ithaf etmek istiyorum. Kadın özgürlüğü için mücadele edenlere ithaf etmek istiyorum. Devleti çetelerden ayıran şey şimdi devlet artık rutin içine bile gelmiyor. Zordayız... Yüz yıllık bir mücadelenin mirasçılarıyız" şeklinde konuştu.

Ödülü, cezaevinde bulunan Adnan Selçuk Mızraklı adına HDP milletvekili Hişyar Özsoy (solda) aldı.