'Kazdağları nöbetine kesilen para cezaları 330 bin liranın üzerinde'

Kazdağları'ndaki madencilik faaliyetlerine ve doğa tahribatına karşı başlatılan eylemlerin birinci yılı nedeniyle İzmir'de açıklama yapıldı. Açıklamada, Kazdağları'nda eylemcilerin gerçekleştirdiği nöbetten dolayı toplam 333 bin liranın üzerinde para cezası kesildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kazdağları'nda geçen yıl ağaçların kesilmesinin ardından başlayan gösterilere dair İzmir Yaşam Alanları tarafından Konak İskele'de basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Yüksel Keleş, “Kazdağları'na çok uluslu ya da yerli şirketlerin madencilik saldırısı, 2000’li yıllardan beri devam ediyor. Dağların, nehirlerin, ormanların talana açık yerler olmadığını haykırıyoruz. Sadece Kazdağları’ndan değil, ülkenin dört bir yanından yükselen ‘doğaya sahip çık’ sesine kulak verdiğimiz için buradayız. Doğaya hayat veren İda Dağı, civarındaki tüm pınarlarıyla, güzellikleriyle birlikte madencilerin talanına karşı ‘kurtarın bizi’ diyor” ifadelerini kullandı.

'CEZA RAKAMLARI MUHTEMELEN ARTACAK'

Geçtiğimiz yıl Kanadalı şirket Alamos Gold ve onun yerli iştiraki olan Doğu Biga Madencilik'in Kirazlı da yaptığı altın madeni çalışması nedeniyle 350 bin ağacın kesildiğini hatırlatan Keleş, “Madenci şirket Alamos Gold’un yani Doğu Biga Madencilik’in işletme ruhsatının yenilenmemesini ve kanunsuz ağaç kesimlerini yakalayıp, şikayetlerle durdurulmasını sağlayan nöbet, kamuoyunun vicdanı oldu. Dünya iklim kriziyle boğuşurken, tüm dağlar, dereler, ormanlar rant projelerine peşkeş çekilip yok ediliyor. Yerli ya da yabancı şirketlerin kâr hırsına kurban ediliyor. Böyle bir dönemde Kazdağları’nda yükselen ses, tüm Türkiye’nin doğasının, para uğruna katledilmesi karşısında bir haykırışa dönüştü” dedi.

Çanakkale’de Kazdağları için eylem yapmak isteyenlere gözaltıÇanakkale’de Kazdağları için eylem yapmak isteyenlere gözaltı

Çevrecilere çeşitli gerekçelerle cezalar kesildiğini dile getiren Keleş, “Yaşam Savunucuları 'Ormanda kalmak yasak', 'Covid-19 pandemisinde burada kalamazsınız', 'ormana giriş yasak', 'sokağa çıkma kısıtlamasında burada kalınmaz' gibi saçmalıklara karşı itirazlarını ve dava açma haklarını kullanıyorlar. Tüm bu nedenlerle yansıtılan para cezaları toplamı şimdilik 333 bin 744 liraya ulaştı. Bu rakam muhtemelen daha da artacak” diye konuştu.

'KAZDAĞLARI TÜM EKOLOJİ MÜCADELESİ İÇİN UMUTTUR'

Açıklamada Kazdağları nöbetinin, ülkedeki diğer ekoloji mücadeleleri için de önemli olduğu vurgusu yapıldı:

“Kazdağları nöbetinin 1. yılında tüm Türkiye’den tek bir ses çıkıyor artık: Kazdağları yalnız değildir ve her yer Kazdağları'dır'. Artvin Cerattepe’den Alakır Nehri’ne, Efemçukuru’ndan, Munzur’dan Amanos Ormanları’na, Hasankeyf’ten Murat Dağı’na, Kaz Dağları’ndan Erzincan’a kadar neredeyse her dağın başında, her dere kenarında bir doğa katliamı ve o katliama direnen, suyunu doğasını koruyan yaşam savunucuları var. Bunun için Kazdağları direnişi sadece Kazdağları için değildir artık, baskı altında tutulmaya çalışılan tüm ekoloji mücadeleleri için de bir umuttur.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin de katıldığı eylem, “Kazdağları’nı kurtarın. Alamos Gold’u tahliye edin ve tahrip edilen alanı rehabilite ederek tekrar yaban hayata kazandırın. Kazdağları’ndaki tüm madencilik projelerini iptal edin ve Kazdağları bölgesini koruma altına alın. Yaşam savunucularına kesilen tüm cezaları iptal edin” talepleriyle sona erdi. (DUVAR)