Kadınlar mahallelerde, semt pazarlarında İstanbul Sözleşmesi’ni anlatacak

İstanbul Sözleşmesi'ni hedef alan saldırıları konuşmak için Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda buluşmak isteyen kadınlar polis tarafından engellendi. Sloganlar atarak Beşiktaş'a yürüyen kadınlar burada bir forum gerçekleştirdi. Görüş ve önerilerin paylaşıldığı forumun sonunda bir yol haritası oluşturan kadınlar, İstanbul’un çeşitli semtlerine giderek İstanbul Sözleşmesi’ni anlatmaya karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan saldırıları konuşmak için Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda bir buluşma gerçekleştirmek isteyen kadınlar parka alınmadı. Parkın etrafını çeviren Çevik Kuvvet polisleri dün itibariyle Abbasağa Parkı’na girişlerin yasakladığını söyledi.

Parkın F kapısında toplanıp forumun nasıl yapılacağını konuşan kadınlar, Beşiktaş Meydanı’na doğru yürüyüşe geçme kararı aldı. Yürüyüş sırasında "Kadınları değil katilleri engelle", "Kadın cinayetleri politiktir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı. Beşiktaş sakinleri ve esnafı da alkışlarla yürüyüşe destek verdi.

Beşiktaş Meydan’a gelindiğinde kadınlar ikinci bir polis engeliyle karşılaştı. "Yaptığınız eylem kanuna aykırıdır" anonsu yapıldı ve yürüyüşün durdurulmasını istedi. Ancak kadınlar Beşiktaş Meydan’dan sahile doğru yürümeye devam etti.

Yürüyüşün ardından Beşiktaş sahile gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi Forumu’nu buradaki Deniz Müzesi’nin yanında gerçekleştirdi.

BİRÇOK İLDE EŞ ZAMANLI EYLEMLER YAPILACAK

Yaklaşık 200 kadının katıldığı forumun açılış konuşmasında "Haklarımıza, hayatlarımıza yapılan saldırılar hız kesmeden devam ediyor. O yüzden bugün yapacağımız forum ve buradan çıkacak yol haritası çok önemli” ifadeleri kullanıldı.

Forumda söz alan kadınlardan biri “Kadın meselesi sadece dert edenler için değil bu ülkede yaşayan bütün kadınlar için çok önemli. Yaşamak istiyoruz, yaşatmak istiyoruz” diye konuştu. Başka bir kadınsa "Bulunduğumuz her alanda tüm kadınlara İstanbul Sözleşmesi’ni anlatmak, yılmadan yan yana durmak en önemli noktalardan biri" diye konuştu.

Sözleşmeye sahip çıkmak için neler yapılması gerektiğine dair görüş ve önerilerin paylaşıldığı forumun sonunda bir yol haritası oluşturuldu ve atılacak adımlar şöyle sıralandı: Kadıköy, Beşiktaş gibi bölgelerle sınırlı kalmayarak İstanbul’un çok çeşitli semtlerine gidilerek İstanbul Sözleşmesi anlatılacak. Semt pazarları ziyaret edilecek ve mahalle forumları düzenlenecek. Bildiri, broşür, duvar gazetesi gibi araçlar sözleşmeyi anlatan içerikler oluşturulacak. 1 Ağustos’ta sözleşmenin yürürlüğe girdiği güne özel bir sosyal medya eylemi düzenlenecek. İstanbul Sözleşmesi’nin AK Parti MYK’sında görüşülmesi beklenen 5 Ağustos tarihinde ise birçok ilde eş zamanlı eylemler yapılacak.

Forum sonrası Beşiktaş'taki kafeler bölgesinde bulunan sekiz kadın 'yeniden toplanacakları' ve '2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri' gerekçesiyle gözaltına alındı. Kadınların, Emniyet'teki işlemlerin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.