Osman Kavala bin gündür tutuklu: İşkence haline geldi

İş insanı Osman Kavala bin gündür tutuklu yargılanıyor. Kavala'nın avukatları ve eşi Ayşe Buğra bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Buğra eşi Osman Kavala'nın 90 yaşındaki annesi için, “Oğlunu bir daha görüp görmeyeceğini düşünüyor. Bu süreç bir işkence haline geldi...” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi Parkı eylemlerine ilişkin önce beraat eden ardından tekrar tutuklanan iş insanı Osman Kavala bin gündür cezaevinde bulunuyor. Kavala'nın eşi ve avukatları tutukluluğun bininci gününde basın açıklaması yaptı. Avukatlar Kavala'nın tutuklu bulunmasının hukuki olarak yorumlanamayacağını söyledi. Kavala'nın eşi Ayşe Buğra ise bu tutukluluk sürecinin bir işkence sürecine dönüştüğünü söyleyerek, “Yargı sürecinin acayipliklerinden rahatsızlık duymayanlar, vicdani rahatsızlık duyarlar mı bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

'TUTUKLAMA HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ'

Avukatlar, AİHM'in hak ihlali verdiği ve derhal tahliye edilmesi yönünde karar verilen Kavala'nın tahliyesinin durdurulması için yeni bir suç ortaya konulduğunu söyledi. Kavala için yeniden tutuklanmasına gerekçe gösterilen casusluk suçlamasıyla ilgili herhangi bir somut delil olmadığını belirten avukatlar, “Bu suç AİHM'in tahliye taleplerini aşmak için ortaya konmuş bir suçtur” dedi. Ayrıca avukatlar tutuklamanın siyasi olduğunu AİHM'in verdiği ihlal kararını işaret ederek, “Tutuklama hukuki değil, siyasidir” ifadelerini kullandı.

'YEPYENİ BİR SUÇ ORTAYA ÇIKTI: CASUSLUK'

Kavala'nın avukatlarından Köksal Bayraktar, başından sonuna kadar süren gözaltı ve tutuklama sürecinin hukuki olmadığını söyleyerek bu süreçle ilgili şunları söyledi: “Her şey 18 Ekim 2017 tarihinden başlıyor. Bu tarihte Osman Kavala uçakla getirilip gözaltına alınır. 13 gün içinde önce gözaltı sonra uzatılan gözaltı süresi, 58 gün süren sorgulama, savcı önüne çıkarılmama ve sonra tutuklama... Bundan sonra hukuken adeta oyunlar oynanmıştır. Kavala için iki itham var: Anayasal düzeni zorla cebirle ortadan kaldırma ve hükümetin görevini yapamaz hale getirmek. 15 ay sonra iddianame tanzim edildi. Bu iddianameyle süren yargılama 18 Şubat 2020'de beraat ve tahliye kararıyla sona ermiştir. Bu tahliye kararından sonra Osman Bey'in evine gitmesi gerekir. Ama böyle olmadı. Osman Bey hakkında yeniden aynı gece yeni bir gözaltı kararı çıkmıştır. 20 Mart 2020 tarihinde devlet bu sefer tutuklama kararını değiştirdi ve yepyeni bir madde ortaya çıkardı: Casusluk suçu! Yargı organları maalesef ceza kanununun birbirinden ağır 3 maddesi etrafında dolaşarak o olmazsa diğer suç demiştir.”

'TEK BAŞINA HANGİ BİLGİ VE BELGEYE ULAŞTI?'

Avukat İlkan Koyuncu ise 'casusluk' suçlamasının tamamen soyut olduğunu ve herhangi bir somut delil bulunamadığını söyledi. Koyuncu yargı makamlarının da ellerinde somut deliller olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Osman Bey şu an casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. Bugün Osman Kavala hangi bilgiyi temin etmiştir bilmiyoruz. Çünkü böyle bir bilgi belge yok. Osman Bey tek başına hangi bilgi ve belgeye ulaşmıştır? Hangi devlet yararına bu bilgiyi kime vermiştir? Bu soruların cevaplarını bilmiyoruz avukatları olarak. İddia makamının da bu yanıtları bildiğini düşünmüyorum. Hiçbir savcı merak edip de 'bu belge nedir?' diye sormamıştır. Suçlamalar soyut olunca ne suç isterseniz oluyor. Osman Bey bir soruşturmadan farklı suçlamalarla tutuklanıyor. Osman Kavala için yeni bir soruşturma açmıyorlar. Yeni bir delil de sunmuyorlar. Daha önce emniyete sorulmuş sorular dışında bir soru da sorulmuyor. AİHM bir hak ihlali kararı verirken tutuklama kararının bir siyasi saikle yapıldığını söyledi. Osman Kavala bin gündür bir suç işlemediğine göre, bin gündür casusluk suçlamasında bulunmadığına göre hukuki bir şey söylemek doğru olmaz.”

AYŞE BUĞRA: AKIL VE MANTIK ÇERÇEVESİNDE YORUMLAYAMIYORUM

Kavala'nın eşi Ayşe Buğra ise, “Ben bütün bu yaşananları akıl ve mantık çerçevesinde yorumlayamıyorum” dedi. Buğra, eşinin maruz kaldığı durumla ilgili, “Bunlar Türkiye'de gerçekliğin kaybolduğunu düşündürüyor” diyerek şöyle devam etti: “Bu gördüğümüz şeyler bunun yargıdaki yansımaları. Bu ortamda makul şüphe, kanıt gibi kavramlar anlamını kaybetti. Bin gündür özgürlüğünden yoksun olan Osman Kavala ne yapmış diye somut fiillere dayanan bir cevap yok. Bununla birlikte bu soruyu önemli bulmayan, 'mutlaka bir şey yapmıştır da tutuklanmıştır' diye düşünen bir kesim de var. Tutuklamalar sürecinde yaşanan acayipler böyle bir ortamda oluyor. Eşimin bin günlük tutukluluk sürecinde bazı medya organlarında asılsız ve kişiliğe saldırı niteliğinde haber ve yorumlarla karşılaştık. Bizim yaptığımız hukuki girişimler de sonuçsuz kalıyor. Bunlar toplumsal huzur ve refah açısından son derece zararlı. Bizim hayatımızdan çalınan bin gün telafisi imkansız. Eşimin annesi oğlunu bir daha görüp görmeyeceğini düşünüyor. Yargı sürecinin acayipliklerinden rahatsızlık duymayanlar vicdani rahatsızlık duyarlar mı bilmiyorum. Bin gün işkence süreci haline geldi.”

Kavala'nın cezaevi koşullarıyla ilgili de Buğra şunları söyledi: “Cezaevinde çok sıkı tedbir alındığını düşünüyorum. Zaten yarı tecrit koşullarına yaşadığı için epeyce korunaklı bir durumda salgın karşısında. Maalesef salgın sırasında görüşler ayda bire indirildi. Ben uzun bir süre kendisini görmedim. 19 Haziran'da görüşe gittim. Bu çok zor oldu bizim için. Zaten zor bir şey yaşıyoruz. Her hafta kendisini görebilme imkanının ortadan kalkması epeyce zor oldu. Salgından sonra kendisini haftada bir gün göreceğimizi düşünüyorum.”

Avukatları ise bütün bu yaşananlara rağmen Kavala'nın cezaevinde çok güçlü durduğunu söyledi.

Kavala'nın tutululuk süreci:

28 MAYIS 2020

Osman Kavala’nın avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na TCK’nin 328. maddesi uyarınca casusluk suçlamasından tahliye kararı verilmesine ilişkin talep İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi.

25 MAYIS 2020

Osman Kavala’nın avukatları tarafından Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne İç Tüzüğün 9.1. maddesi uyarınca AİHM’in Osman Kavala hakkında vermiş olduğu hak ihlali ve derhal tahliye edilmesine dair kararın uygulanmadığına ilişkin 12 Mayıs 2020 tarihinde AİHM kararının kesinleştiği de belirtilerek ek dilekçe sunuldu.

19 MAYIS 2020

Osman Kavala’nın avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na TCK’nin 328. maddesi uyarınca casusluk suçlamasından tahliye kararı verilmesi talep edildi.

12 MAYIS 2020

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu hak ihlaline karşı yaptığı itiraz reddedildi. Osman Kavala’nın tutuklanmasının hak ihlali olduğu ve siyasi amaçla gerçekleştiği kesinleşti.

4 Mayıs 2020

Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devam etmesinin hak ihlali olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunuldu.

9 Nisan 2020

Osman Kavala’nın avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na TCK’nin 328. maddesi uyarınca casusluk suçlamasından tahliye kararı verilmesi talep edildi.

7 Nisan 2020

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafıdan dosya üzerinden yapılan tutukluluk incelemesi neticesinde Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

20 Mart 2020

Osman Kavala TCK 309. maddede düzenlenen Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme suçundan bir kez daha re’sen tahliye edildi.

13 Mart 2020

Osman Kavala’nın avukatları tarafından Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne İç Tüzüğün 9.1. maddesi uyarınca AİHM’in Osman Kavala hakkında vermiş olduğu hak ihlali ve derhal tahliye edilmesine dair kararın uygulanmadığına ilişkin dilekçe sunuldu.

9 Mart 2020

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala’nın tutukluluğu hakkında vermiş olduğu hak ihlaline ilişkin karara Adalet Bakanlığı tarafından itiraz edildi.

9 Mart 2020

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, hakkında daha önce TCK’nin 309. ve 312. maddeleri uyarınca tutuklama kararı verilen, sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen tahliye kararı verilen, sonra TCK’nin 309. maddesi uyarınca tekrar tutuklama kararı verilen Osman Kavala hakkında bu kez TCK’nin 328. maddesi uyarınca casusluk suçlamasıyla yine aynı soruşturma dosyası (2017/96115) kapsamında tutuklama kararı verdi. Osman Kavala’nın tutuklama kararı öncesinde emniyette ya da savcılıkta ifadesi alınmadı. Osman Kavala bu kez Adliye’ye dahi getirilmeden tutuklandı.

25 Şubat 2020

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin vermiş olduğu tutuklama kararına; 1. yargı paketi ile kanunlaşan soruşturma aşaması için azami tutukluluk süresi olan iki yıllık sürenin dolduğu, AİHM’in ihlal kararının tutuklamaya konu suçlamayı da kapsadığı, tutuklama kararında yer alan ve Osman Kavala’nın Henri Barkey ile bir araya geldiği iddia edilen günlerde; Osman Kavala ve Henri Barkey’in farklı şehirlerde olduğu ve bu hususun 2017 senesinde yapılan Emniyet Sorgusu’nda sabit olduğu, tutuklamaya gerekçe olarak gösterilen kaçma şüphesine ilişkin hiçbir delil ileri sürülemediği, Gezi Protestolarından dört sene, Darbe Girişiminden bir sene sonra 2017 senesinde gözaltına alınan Osman Kavala’nın kaçma şüphesinden söz edilemeyeceği gerekçe gösterilerek itiraz edildi.

19 Şubat 2020

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği Osman Kavala hakkında daha önce Savcılık tarafından re’sen tahliye kararı verilen soruşturmada TCK’nin 309. maddesi uyarınca yeniden tutuklama kararı verdi.

19 Şubat 2020

Osman Kavala Emniyet’te ve Savcılık'ta sorgulanmadan tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

18 Şubat 2020

Osman Kavala, Silivri Cezaevi'nden çıkmadan gözaltına alındı.

18 Şubat 2020

Osman Kavala hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından daha önce re’sen tahliye kararı verilen 2017/96115 sayılı soruşturma kapsamında gözaltı kararı verildi.

18 Şubat 2020

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda Gezi Davası olarak bilinen 2019/74 Esas sayılı dosyada oy birliği ile Osman Kavala’nın BERAATİNE karar verildi.

28 Ocak 2020

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10 Aralık 2019 tarihli kararında belirtilen, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararını uygulanmayarak oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme bir sonraki duruşmanın 18 Şubat 2020 tarihinde Silivri Kampüsü’nde görülmesine karar verdi.