Açıköğretimde psikolojiye tepki: Uygulamaya geçirilmeden sonlandırın

İstanbul Üniversitesi'nden sonra Ankara Üniversitesi'nde de Açıköğretim Psikoloji Bölümü açıldı. Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji Bölümü Öğretim Üyeleri ve Elemanları, bilgi ve katkıları olmaksızın bu bölümün açılmasına tepki gösterdi, uzaktan öğretim girişimlerinin uygulamaya geçirilmeden sonlandırılması talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İstanbul Üniversitesi bünyesinde açılan açıköğretim psikoloji programına yönelik tepkiler sürerken ÖSYM'nin dün yayınladığı kılavuzda İstanbul Üniversitesi'nin ardından Ankara Üniversitesi'nin de açıköğretim psikoloji programına öğrenci almaya başlayacağı ortaya çıktı. Türk Psikologlar Derneği (TPD), kararların iptali için dava açtığını açıklarken, uzmanlar, psikoloji eğitiminin uzaktan mümkün olamayacağını belirterek, karara tepki gösterirdi.

Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji Bölümü Öğretim Üyeleri ve Elemanları, yaptıkları yazılı açıklama ile uzaktan öğretim girişimlerinin uygulamaya geçirilmeden sonlandırılmasını talep etti. Uzaktan öğretim programının kendilerinin bilgisi ve katkısı olmadan açıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Açıköğretim Psikoloji programının, Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü olarak, ülkemiz psikoloji lisans programları içinde en köklü programlardan biri olarak yıllardır yürüttüğümüz akredite ve örgün lisans eğitimi programımızla hiç bir ilişkisi yoktur. Temel bilim ve uygulamalı bilim boyutuyla iki kutuplu ve geniş yelpazeli psikoloji eğitimi açık veya uzaktan öğretim yoluyla verilemez” ifadelerine yer verildi.

'UZAKTAN EĞİTİM SORUNLARI ZİRVEYE TAŞIYACAK'

Uzaktan psikoloji eğitimine karşı oldukları dayanakları açıklayan Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji Bölümü Öğretim Üyeleri ve Elemanları, maddeleri şu şekilde açıkladı:

“Türk Psikologlar Derneği Akreditasyon kriterlerinde, açık veya uzaktan öğretimin yeri yoktur. İlgili program, TPD’nin psikoloji bölümlerini akreditasyonu teşvik edici tutumunu ve uzun bir süreç sonucu sağlamış olduğu tüm kazanımları olumsuz yönde etkileyecektir. Psikoloji bölümleri eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Farklı bir uygulamayla, öğrenci kabul koşul ve puanları aşağıya çekilemez. Artan bölüm ve öğrenci sayısı, psikoloji eğitiminin açık veya uzaktan öğretim yoluyla verilmesini tolere edemez. Ülkemizde psikologluk mesleği, psikoloji lisans mezunları tarafından icra edilir ve alandaki psikoloji uygulamalarında, psikolog rol tanımını, sorumluluklarını ve alt alan geçiş ve sınırlılıklarını tümüyle belirleyen meslek yasası halen yoktur. Bu durum lisans mezunlarına önemli mesleki görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Açık veya uzaktan öğretim, ülkemizde meslek icra etme yetkisinin belirsiz ve yasal dayanaklardan yoksun olmasının yol açtığı sorunları zirveye taşıyacaktır.” (DUVAR)