Çavuşoğlu: Herkes aklını başına toplasın, Libya'da tek çözüm siyasi

Libya'nın komşu ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nijer Dışişleri Bakanı Ankourao ile Libya'daki iç savaşı görüştüklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Herkes bugüne kadar yaşananlardan ders alsın, aklını başına toplasın ve Libya'da tek çözümün, siyasi çözüm olduğunu içlerine sindirsinler, başka çıkar yolu yok" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için gittiği Nijer'de Dışişleri Bakanı Kalla Ankourao ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Ankourao, ortak basın toplantısı düzenledi.

Başta Libya olmak üzere bölgesel konuların da gündeme geldiğini ve görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya'da tek çözüm, siyasi çözümdür. Başından beri bunu söylüyoruz. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bugüne kadar askeri çözümü tercih edenler, sahada yenilgiye uğradılar, başaramadılar, başaramayacaklar. Libya'da tek çözüm yolunun, siyasi çözüm olduğunu içlerine sindirsinler. Başka çıkar yolu yok. Başka bir yolla da herhangi bir amaca ulaşamayacaklarını bilsinler" dedi.

Nijer'le ikili ilişkileri ve ticareti artırmak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "İlişkilerimizi kazan-kazan anlayışı ve karşılıklı saygı temelinde her alanda ilerletme kararlılığımız tamdır. Ticaretimizi artıracağız" diye konuştu.

Çavuşoğlu, eğitim konusundaki iş birliğine ilişkin, "Nijer'deki FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfına (TMV) devredilmesinden memnunuz. TMV ile birlikte Nijer'e eğitim desteğimiz her geçen gün daha da artacak" ifadelerini kullandı.

'NİJER'LE LİBYA'DA GÖRÜŞ AYRILIĞIMIZ YOK'

Libya'daki iç savaşın komşusu Nijer'i de etkilediğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Herkes bugüne kadar yaşananlardan ders alsın, aklını başına toplasın ve Libya'da tek çözümün, siyasi çözüm olduğunu içlerine sindirsinler, başka çıkar yolu yok. Başka yollarla herhangi bir amaca ulaşamayacaklarını bilsinler. Libya'daki durumdan en çok etkilenen ülkeler ise başta Nijer olmak üzere Sahel Bölgesi'ndeki ülkeler, hatta ötesindeki Afrika ülkeleri. Dolayısıyla buradaki sorunun çözümü, ateşkesin tesis edilmesi ve siyasi çözüme ulaşılması konusunda başta Sahel grubu ülkeleri olmak üzere Afrika ülkelerinin ve Afrika'daki örgütlerin daha aktif olmasını biz destekliyoruz. Bu konularda da bugün yaptığımız görüşmelerde de gördük ki Nijer ile görüş ayrılığımız yok, tam tersine görüş birliğimiz var. Bundan sonra bu alanda iş birliğimizi nasıl sürdüreceğimizi konuştuk ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Mısır parlamentosu Libya tezkeresini onayladıMısır parlamentosu Libya tezkeresini onayladı

Ziyaret kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı ve Nijer Savunma Bakanlığı Arasındaki Malzeme Teslim Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması imzalandı. (AA)