Antakya'da inanç buluşması: Tüm dinlerin temelinde zulme isyan vardır

Hatay’da her inançtan temsilcinin katıldığı 'Halklar ve İnançlar Buluşması'nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Ortadoğu’da süren savaşlarda tek başına kurtuluşun olmayacağını söyledi. Sancar, Ortadoğu’da tüm kimliklerin içinde yer aldığı bir barış hareketine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), başlattığı "Hep Birlikte Demokrasi Buluşmaları" kapsamında Hatay’da, "Halklar ve İnançlar Buluşması" düzenledi. Buluşmaya; HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP MYK Üyeleri Çiçek Otlu ve Osman Kara, Arap Alevi temsilcileri, Ermeni ve Hristiyan cemaati temsilcileri, Alevi örgütleri temsilcileri, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyeleri, bağımsız milletvekili Cihangir İslam’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda vekil ile HDP MYK ve PM üyeleri katıldı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları'nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, buluşmaya dair değerlendirmelerde bulan Mithat Sancar, tüm semavi dinlerin bir arada olduğu Antakya’da buluşmanın çok anlamlı olduğunu belirterek “Bu topraklar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Çok farklı halklar yaşadı burada, hala farklı halklardan insanlarımızın yaşadığı bir şehir Antakya. Bu kardeşlik şehrinden iktidarın zalimane uygulamalarının, bir ayrıştırma, düşmanlaştırma ve tekleştirme zihniyetine karşı çıkmak anlamlıdır" dedi.

'İKTİDAR YENİ SAVAŞ OYUNLARI TEZGAHLAMA PEŞİNDE'

Türkiye’de derin bir barış problemi olduğunu, bu barışın da Kürt sorunu ile bağlantılı olduğunu söyleyen Sancar, iktidarın dış politikalarını da, "Sadece Suriye savaşı değil, şimdi yeni bölgelerde savaş oyunları tezgahlama peşine düşen bir iktidar zihniyetiyle karşı karşıyayız. Eğer hep birlikte barış için bir araya gelmezsek bu politikalar daha binlerce, on binlerce insanın canına, on yıllar sürecek yaraların açılmasına yol açacaktır. O nedenle bizim acil ihtiyacımız barışın gücünü oluşturmak, sesini yükseltmektir” diyerek eleştirdi.

'ORTADOĞU’DA BARIŞ ENTERNASYONELİNE İHTİYAÇ VAR'

Sadece bir ülkede savaşı bitirmekle Ortadoğu’da barışı sağlanamayacağını, bir Ortadoğu barış hareketine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sancar, hükümetleri ve devletleri aşan güçlü bir toplumsal hareketin çalışmalarını başlatmak gibi bir misyonları olduğunu söyledi. Ortadoğu'da bir barış enternasyonalinin, acil bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Sancar, “Biz burada halkların özgürlüğü ve inançların eşitliği için buluşuyoruz. Savaşların temelinde tam da halkların özgürlüğünü tanımayan inançların eşitliğini reddeden anlayışlar yatıyor. Suriye'deki iç savaşta bu kadar büyük yıkımı yaratan en temel sebep bütün inançları tek bir doktrinin hakimiyetine sokmayı hedefleyen IŞİD terörüdür” diye konuştu.

'TÜM DİNSEL İNANÇLARIN MERKEZİNDE ZULME İTİRAZ VARDIR'

Dil, kimlik ve inanca yönelik her saldırının haysiyete yönelik saldırı olacağını ve o nedenle özgürlük ve eşitlik mücadelesinin aynı zamanda bir haysiyet mücadelesi olduğuna söyleyen Sancar şöyle devam etti: “Bütün dinsel inançların temelinde zulme itiraz vardır. Zulme başkaldırı vardır. Ne zamanki inançlar bir iktidar aracı haline getirilmişse, işte o zaman bu asli kaynaklarını kaybetmiştir. Bu nedenle çağrımız samimi bütün inananlaradır. Her dilde, her dinden, her mezhepten, her inançtan, gelin inançlarımızın kaynağını oluşturan o zulme karşı çıkma ruhunu ortaklaştıralım. Buradaki bütün farklı inanç gruplarını bir araya getirecek en güçlü temel budur. Evet, eğer bunu başarabilirsek Sünnilik adına Aleviliğe zulüm, Müslümanlık adına diğer inançlarla dinlere Musevilere, Hristiyanlara, Êzidîliğe zulmü ortadan kaldırırız. Adalet isteyenler çoğunluktadır, yeter ki kendimize güvenelim" dedi.

Sancar'ın konuşması ardından etkinlik basına kapalı devam etti. (DUVAR)