İstanbul'a su veren Düzce susuzluk çekiyor

İstanbul’un en önemli su kaynaklarının olduğu Düzce’de su sıkıntısı yaşanıyor. Üst katlarda oturanlara su çıkmıyor. AK Partili Düzce Belediyesi araç yıkanmaması, bahçe sulanmaması yönünde uyarı yapıyor. Belediye Meclisi'ndeki muhalefet partileri içme suyu borularının yenilenmesi için önerge verdi. MHP'li üyeler de önergelerinde su sıkıntısı yüzünden halktan tepki geldiğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DÜZCE - İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Melen çayı havzası içinde bulunan Düzce’de sık sık su kesintileri yapılmaya başlandı. Aralıklarla verilen su yüksek katlara ulaşmıyor. Su sıkıntısını kaynaktaki yetersizliğe bağlayan Düzce Belediyesi ise yaptığı açıklamada, bahçelerin sulanmamasını, araçların yıkanmamasını istedi.

2007 tarihinden itibaren İstanbul’un su ihtiyacının büyük bölümünü sağlayan Melen çayının yüzde 80’i Düzce sınırları içinde bulunuyor. İstanbul'a kesintisiz su akışını sağlamak amacıyla 2012 yılında programa alınan ve yapımı devam eden Melen Barajı da Düzce sınırları içinde yer alıyor. Melen çayının yanı sıra bölgede çok sayıda akarsuyu da havzasında bulunduran Düzce’de su sıkıntı had safhaya ulaştı.

BELEDİYEDEN SU YOK AÇIKLAMASI

AK Partili Düzce Belediyesi yaptığı anonslarla şehir halkından suyu gereksiz kullanmamalarını istedi. Belediyenin resmi internet sitesinde şu açıklama yapıldı: “Ana borular ve depolardaki suyun bitmesinden dolayı bazı mahallelerimize su geç ulaşmakta ve yüksek katlara su verilememektedir. Ana hatlardaki borulara ve depolara su besleme çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Ancak yapılan tüm çalışmalara rağmen Düzce Merkez içme suyu kaynağı olan Uğur Suyu Deresinden alınan su miktarında azalma yaşandığından, içme suyu arıtma tesisimize istenilen miktarda su gelmemektedir. İçme suyu ile bahçe sulaması, araç ve sokak yıkaması yapmamanızı ve su tüketimine ekstra özen gösterilmesini tüm vatandaşlarımızdan rica ederiz.”

BORULAR ASBESTLİ, SU KESİNTİSİ YAPILIYOR

Su kaynakları içinde olup da susuz kalmalarına bir anlam veremeyen Düzceliler tepki vermeye başladı. Konu belediye meclis toplantılarına da yansıdı. Muhalif partiler su sıkıntısı konusunda soru önergesi verdiler. CHP ve İYİ parti grup başkanlarının verdikleri önergelerde belediyenin 1985 tarihinde yapılan ve o tarihten sonra da yenilenmeyen içme suyu arıtma tesisinin durumu sorgulandı. Önergenin gerekçeli bölümünde de şu görüşler yer aldı: “ 1985 tarihinde Düzce’nin içme suyu 120 bin nüfusa göre planlandı. Bugün Düzce’nin nüfusu 180 bin. O tarihlerde, içme suyu şebekesi de asbestli borulardan oluştu. Bugün mevcut su kaynağı yeterli gelmediği gibi, kaynak üzerinde su depoları da oluşturulmadı. Asbestli borular da ömrünü tamamladığı için, su kaçakları yaşanıyor. Bu şartlar altında içme suyu boruları yenilenmeli, mevcut arıtma tesisi güçlendirilmelidir.”

Meclisin MHP’li üyeleri de verdikleri soru önergesinde yaşanan su sıkıntısının Düzce’de büyük tepkilere neden olduğunu ifade ettiler ve su kaynakları ile arıtma tesislerindeki çalışmaları sorgulayarak, kamuoyuna bilgi aktarılmasını istediler.

DÜZCE’DEKİ SU KAYNAKLARI

Efteni gölü Düzce’de tüm sularının toplandığı bir havza. Asar Deresi ve Hasanlar Barajının suyu Küçük Melen’e, Küçük Melen dahil Aydınpınar, Uğur ve Aksu Dereleri hep birlikte Efteni Gölünde toplanıyor. Efteni gölünde biriken su Büyük Melen vasıtasıyla Karadenize akıyor. Bu havza İstanbul’un su ihtiyacını sağlamak amacıyla Melen sistemine dahil edildi.

Düzce’nin içme suyu kaynağı ise Samandere ve Odayeri yaylasından gelen suların aktığı Uğursuyu deresidir. Uğur köyünde Uğursuyu üzerine yapılmış olan regülatör vasıtasıyla da bu su kendi cazibesiyle yaklaşık 6 kilometre ileride bulunan Düzce Belediyesinin Beyköy’de bulunan Su Arıtma Tesisi'ne geliyor. (DUVAR)