EMO: Tarımsal faaliyet durma noktasında

Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası, Mardin'e bağlı 40 mahallenin elektriksiz bırakıldığını ve tarımsal faaliyetlerin durma noktasına geldiğini belirterek, DEDAŞ’a yaşanan mağduriyetin giderilmesi için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, son aylarda Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) bölgede artan elektrik kesintilerine ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan EMO Şube Eşbaşkanı Alican Çetinkaya, DEDAŞ'ın Mardin ilinde son dönemde elektrik faturalarının ödenememesi gerekçesiyle yapılan elektrik kesintileri sonucunda, tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilendiğini ifade etti.

'TARIMSAL FAALİYET DURMA NOKTASINDA'

Yaptıkları incelemelerde Mardin’e bağlı 40’tan fazla mahallenin elektriğinin kesildiği bilgisini elde ettiklerini kaydeden Çetinkaya, "Bilindiği gibi bölgemizde tarımsal faaliyetlerde sulama işlemi yoğunluklu olarak elektrik enerjisi kullanılarak yapılmaktadır. Bunun için trafo tesisi yapılmakta ve elektrik motorları kullanılmaktadır. Yani elektrik motorları ile toprak altından su çekilerek sulama yapılmaktadır. Elektrik kesintilerinin yaşandığı mahalle ve köylerde, 3 fazlı olarak çalışan elektrik şebekesinin 1 fazının DEDAŞ tarafından etkisizleştirilmesi sonucunda, 3 faz ile çalışmak zorunda olan motorların, çalışamaması nedeniyle sulama yapılamamış ve tarımsal faaliyetler durma noktasına gelmiştir" diye konuştu.

Yüzde 20 hububat ve bakliyat ihtiyacı karşılanan Mardin’de, yapılan kesintilerin buğdayda rekoltenin düşmesine neden olacağı uyarısında bulunan Çetinkaya, "Böylece bu bölgede gerçekleşen tarımın ülke ekonomisine sağlayacağı katkı önlenmiş, hatta bazı ürünlerin ekilememesi sebebiyle dışa bağımlı olma riski bile oluşmuştur. Kaldı ki; pandemi sürecinde tarımsal ürünlerin ve kendi kendine yetebilmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmışken, tarımda uygulanan yanlış politikalarda ısrar etme nedeni anlaşılamamıştır" dedi.

'ÇİFTÇİYE DESTEK SAĞLANSIN'

DEDAŞ’a yaşanan mağduriyetin giderilmesi için geri adım atma çağrısında bulunan Çetinkaya, şunları söyledi: “İktidar tarafından sulama kanalların yapımına derhal başlanarak tamamlanmasını ve tarımsal sulama kullanımına sunulmasını; elektrik ile sulama yapan çiftçilere, sulama kanalları ile sulama yapılan çiftçilere çıkartılan bedel gibi fiyatlandırma yapılmasını ve var olan borçların makul seviyelere indirilmesini; çiftçinin normal sulama yerine damlama, yağmurlama vb. sulama sistemine geçmesinin sağlanması ve bu konuda çiftçiye gerekli desteğin sağlanmasını acilen talep ediyoruz.” (DUVAR)