Diyarbakır’da çok sayıda kadın gözaltına alındı

Diyarbakır’da sabah saatlerinde evlere düzenlenen baskınlarda aralarında TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan ile gazeteci Ayşe Güney’in bulunduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’ın merkez ilçelerinde bugün sabah saatlerinde çok sayıda adrese polis baskını düzenlendi. Evlerde yapılan aramaların ardından aralarında Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Elif Haran, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üyesi Rabia Ataş, Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi Panayır Çelik, Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi Halime Bayram, HDP Yenişehir eski İlçe Eşbaşkanı Demet Özkaran, Zekiye Güler, Figen Ekti, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Rozerin Çatak, Emine Kaya, Dilan Yakut, Yenişehir Belediyesi Meclis üyeleri Gülşen Güneş ve Ronda Bat'ın da bulunduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı.

TUAY-DER yöneticisi Bahar Akyapı ve HDP Sur Eşbaşkanı Hatun Yıldız'ın evlerine baskın yapıldığı, ancak söz konusu kişiler evde olmadığı için gözaltına alınmadığı kaydedildi.  Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen kadınlar, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

TJA, gözaltılarla ilişkin yaptığı açıklamada kadınlara karşı saldırıların yoğunlaştığını belirterek şöyle dedi: “AKP döneminde bu saldırılar 5 kat artmış bulunuyor. AKP’nin politikaları binlerce kadının tutsaklığına, katliamına, yargılanmalarına, tacize uğramasına ve tecavüzün artmasına yol açmıştır. Bugün de yine kadınlara yönelik polis baskınıyla başladık güne. Sözcümüz Ayşe Gökkan ve çok sayıda kadın gözaltına alındı. Bu soykırım operasyonlarını kınıyoruz. Kadın şahsında toplumun politik duruşunu yok etmek istiyorlar. AKP ve MHP çok iyi bilsin ki asla geri adım atmayacağız. TJA olarak, zihniyetleri karşısında direnmeye devam edeceğiz. Ayşe Gökkan ve tüm arkadaşlarımız biran önce serbest bırakılmalıdırlar.”

‘MÜCADELEMİZİ YARGILAYAMAZSINIZ’

Kadınların gözaltına alınmasına tepki gösteren Rosa Kadın Derneği, sosyal medya hesaplarında, “Diyarbakır'da kadınlara yönelik politik şiddet devam ediyor. Bugün aralarında TJA sözcüsü Ayşe Gökkan' ın da bulunduğu STK ve belediye meclislerinde yer alan birçok kadın arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Susmayan, itiraz eden, mücadele eden kadınların hedefe alındığı bu dönemde arkadaşlarımızın yanındayız. Yaşasın Kadın Mücadelemiz” ifadesini kullandı.

HDP Kadın Meclisi “Kadın arkadaşlarımız AKP’nin kadın düşmanı politikaları sonucu gözaltına alındı. Topluma umut olan kadınların direnişini, kadın özgürlük mücadelemizi yargılayamazsınız! Buna asla izin vermeyeceğiz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın” paylaşımında bulunarak kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

'AYŞE GÜNEY SERBEST BIRAKILSIN'

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği yazılı açıklama yaparak, Jinnews editörü ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney’in serbest bırakılmasını istedi. “Ekran karartmaları, ilan yasakları, sansür, gözaltı ve tutuklamalarla ülkeyi gazeteciler için cezaevine çeviren iktidar, baskılarına devam ediyor” ifadesinin yer aldığı açıklamada, şöyle denildi:

“Gazeteciler olarak bir güne daha baskın ve gözaltı ile uyandık. Diyarbakır merkezli kadınlara yönelik operasyonda Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews Editörü Ayşe Güney de gözaltına alındı. Yaşadığı ve çalıştığı adresi bilinmesine rağmen ve telefona ifadeye çağrılması mümkün iken sabah 04.30'da evine yapılan baskınla gözaltına alınan Güney, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. 3 Temmuz itibariyle 97 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye'de gazetecilerin mesleki faaliyetleri yüzünden gözaltına alınmaya devam edilmeleri kabul edilemezdir. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak bir meslek örgütü temsilcisi de olan gazeteci Güney'in gözaltına alınmasını kınıyoruz. Özgür basın emekçileri olarak gazetecilerin gözaltı ve tutuklamalarla yıldırılamayacağını bir kez daha vurguluyoruz. Ayşe Güney'in en kısa zamanda serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)