Diyanet: Ayasofya'daki freskler karartılsın

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Müslümanların namazlarını huşû içerisinde eda edebilmeleri' için Ayasofya'daki fresklerin perdelenmesini ya da karartılmasını istedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, fresklerin lazer veya ışıkla karartılacağı iddiasını yalanladı. "Perdeyle mi kapatılacak?" sorusuna "24'ünü bekleyin diye yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, ibadet açılan Ayasofya’da namaz kılınmasına engel olup olmadığı tartışılan fresklerle ilgili açıklama yaptı. 24 Temmuz'da ilk kez cuma namazı kılınacak Ayasofya'yla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ayasofya Camii’nde bulunan resimler, burada kılınacak namazların sıhhatine engel değildir. Bununla birlikte Müslümanların namazlarını huşû içerisinde eda etmelerini sağlamak için uygun yöntemler kullanılmak suretiyle namaz vakitlerinde söz konusu resimler perdelenmeli veya karartılmalıdır.”

BAKAN ERSOY: 24'ÜNÜ BEKLEYİN

Habertürk'ten Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, resim ve fresklerin lazer kullanılacağı ya da ışıkla karartılacağı iddiasını yalanladı: "Lazer veya ışıkla ilgili bir çalışma bakanlığımızın gündeminde hiç olmadı. Bundan sonra da olmayacak. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz Bey’in de içinde olduğu bir ekibin görüşlerini alarak hareket ediyoruz. UNESCO’yu bu süreçte kesinlikle baypas etmiyoruz. Tüm uzmanların görüşünü alıyoruz."

Ersoy, "Peki perdeyle mi kapatılacak?" sorusu üzerine de "24’ünü bekleyin. Fakat şu kesin, ne lazer ne ışık olacak, bu net" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dün Ayasofya'da yaptığı incelemenin ardından konuyla ilgili olarak şöyle konuşmuştu: "İnşallah 24 Temmuz itibariyle cuma namazıyla ibadete açılmış olacak Ayasofya. Biz hem imamlar noktasında hem de müezzinler konusunda titiz davranarak her yönüyle cemaatimizi doyuracak, ezanıyla milletimizin takdirini yumuşatacak görevliler tespit ediyoruz. Onların da atamasını önümüzdeki günlerde yapacağız. Beş vakit namaza bu şekilde açılmış olacak, 24 Temmuz Cuma günü. İki imam dört müezzin olarak şimdilik planlıyoruz. İkonalar ve fresklerle ilgili Din İşleri Kurulumuz gerekli çalışmaları yaptı, inşallah namaz sırasında gerekli tedbirleri alacağız. Bugün onun da incelemelerini yaptık 24 Temmuz'dan sonra inşallah milletimiz onu da görecek. (HABER MERKEZİ)