Van Gölü'nden haber bekliyorlar: Ağabeyim öldüyse anneme söylemeyin

Van Gölü'nde batan teknede oldukları belirtilen Osman, Can Mohammed ve Naveed Maroof'un yakınları, çocuklarından haber almak için yetkililerden yardım istiyor. Afgan vatandaşı üç gencin İstanbul'da çalışmak üzere tekneye bindikleri belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

Sinan Aygül

BİTLİS - Van Gölü’nde mültecileri taşıyan ve 27 Haziran gecesi batan teknede bulunan mültecilerin ailelerinin çaresiz bekleyişi sürüyor. Yoğun olarak Afganistan ve Pakistan’dan gelip İran-Van sınırından kaçak yollarla ülkeye giren mülteciler, Bitlis’in Tatvan ilçesine geldikten sonra buradan büyükşehirlere ve Avrupa ülkelerine geçiyor.

Uzun yıllardır kullanılan bu güzergahtan geçen mülteciler kontrol noktaları dışında neredeyse hiçbir yerde durdurulmuyor. Van’dan Tatvan’a gelmeye çalışan mültecileri taşıyan insan kaçakçılarının karayolu yerine deniz yolunu seçmelerinin sebebi ise Van-Tatvan arasında bulunan Balaban ile Adilcevaz-Van arasında bulunan jandarma kontrol noktaları. İran sınırından gelen mültecileri karayolundaki kontrollerde yakalanmamak için Van sahillerinden alan teknelerin Tatvan’a bağlı Reşadiye köyü açıklarında bıraktığı ve mültecilerin yürüyerek Tatvan Otogarı'na gelerek buradan araçlarla gittikleri biliniyor.

Naveed Maroof’un babası Besmelecan Maroof.

60 ila 100 arasında mülteci taşıdığı iddia edilen tekne, 27 Haziran Cumartesi gecesi Van’dan, Tatvan’ın Reşadiye köyüne gelmek üzere ayrıldı. En son gece sabaha karşı saat 04.59’da görüşülen tekneden bir daha haber alınamadı.

'AĞABEYİM ÖLDÜYSE ANNEME SÖYLEMEYİN'

Afganistan’ın Kabil kentinden gelip İstanbul’a gitmeye çalışan Maroof ailesine mensup 3 kuzenden de haber alınamıyor. Kuzenlerden 21 yaşındaki Osman Maroof’un kardeşi Aref Maroof teknede olan ağabeyi ve iki kuzeninden haber alamadığını ve endişeli olduklarını söyleyerek, “Ağabeyim yanıma gelecekti, teknedeydi, ailemiz merak ediyor, annem kalp hastası, durumu anlatamıyorum, eğer ölmüşse anneme söylemeyin” dedi.

Teknedeki mültecilerden Can Mohammed Maroof.

'EN SON GECE GÖRÜŞTÜK'

İstanbul’da çalışan Afganistanlı mülteci Aref Maroof, Kabil’den gelip İstanbul’da bulunan plastik çekpas fabrikasında çalışmak isteyen Osman Maroof (21), Can Mohammed Maroof (20) ve Naveed Maroof (18) isimli üç yakınının İran sınırını geçtikten sonra geldikleri Van’dan Tatvan’a gitmek için Van Gölü’ndeki tekneye bindiklerini söyledi.

Maroof, “Ağabeyim, amcamın oğlu ve dayımın oğlu Kabil’den İstanbul’a geliyordu. Van’da tekneye bindiler. Birkaç kez görüştüm kendileriyle. En son gece sabaha karşı 4.59’da görüştüm. Görüşme sırasında arkadan biri ‘Kapat, kapat’ diye bağırdı. Telefonu kapattı, birkaç dakika sonra aradım artık ulaşamadım” dedi.

'ÇOCUKLARIMIZA NE OLDUĞUNU ÖĞRENEMİYORUZ'

Teknede bulunan 18 yaşındaki Naveed Maroof’un babası Besmelecan Maroof da çocuklarının akıbetiyle ilgili hiçbir bilgi alamadıklarını, durumdan sadece Türkiye’de bulunan yakınlarının basından takip ettiği kadarıyla haberdar olduklarını söyledi. Baba Maroof, “Evlatlarımız orada ve bilgi alamıyoruz. Bize en azından bu konuda yardımcı olunmasını istiyoruz” dedi.

20 yaşındaki Can Mohammed Maroof’un babası Kaşmer Maroof ise çıkarılan cenazeler arasında kendi çocuklarının olup olmadığını merak ettiklerini söyledi. Teknenin battığı bölgede 16 gündür süren çalışmalar devam ederken zaman zaman teknede bulunan ve yaşamını yitiren mültecilerin cansız bedenleri kıyıya vuruyor.