Rize Valisi'nden sel yorumu: Biz bunlara alışkınız

Rize genelinde etkili olan sağanak yağış sonucu birçok bölgede sel ve heyelanlar meydana geldi. Çayeli'ndeki Şairler Deresi taşarken ilçe sular altında kaldı. Heyelanların meydana geldiği iki köyde 5 kişi yaralı kurtarıldı, kayıp olan bir kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Vali Kemal Çeber "Bu çok büyük çaplı bir yağış ama biz alışkınız" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rize'de sabahtan itibaren etkili olan yağışın şiddetini artırması üzerine Çayeli ilçesinde debisi yükselen Şairler Deresi taştı. Taşmanın etkisiyle dere üzerindeki köprü ulaşıma kapatıldı.

Çevredeki çok sayıda aracın sular altında kaldığı sel nedeniyle Eski Pazar Mahallesi'ndeki apartmanların giriş katlarını su bastı. Binaların alt katlarında yaşayan vatandaşlar, üst katlardaki komşularının yanına sığındı.

Şiddetli yağışın etkilediği Madenli beldesinde incelemelerde bulunan Rize Valisi Kemal Çeber, "Sabah İkizdere ilçemiz ve güzergah çok yoğundu. Erzurum yolumuz trafiğe kapandı, orayla uzun uğraştık, orayı toparladık" dedi.

Fotoğraf: Ali Kemal Atik - AA

'ELHAMDÜLİLLAH CAN KAYBIMIZ YOK' 

Akşam üzeri yağışın Çayeli ilçesi ve Madenli beldesinde yoğunlaştığını ifade eden Çeber, "Son 24 saatte 250 kilograma yakın yağış aldık. Yani bu çok olağanüstü bir miktar. İş yerleri ve evlerin alt katlarında yoğun su basan yerler var ama Rize ili olarak biz bunlara alışkınız, bu çok büyük çaplı bir yağış ama alışkınız. Bütün kurumlarımız tedbirliydi. Ne kadar tedbiriniz de olsa doğa ile ancak bir yere kadar mücadele edebiliyorsunuz. Elhamdülillah can kaybımız yok, o bizim en büyük tesellimiz" ifadelerini kullandı.

Vali Çeber, bir köyde bir evin tamamen yıkıldığını bildiklerini kaydederek, şöyle devam etti:

"Ama oradaki 3 kişi de sağ kurtarıldı. Sadece bir teyzemizin ayağında kırık var. Burada 2 yaralımız vardı. Onun tahliyesini yaptık. Tabii araçlarımız hala tıkanan yolları açmaya gayret ediyor. Birçok menfezimiz, köprü altımız tıkandı, onlarla mücadele ediyoruz. Bir taraftan da yağış devam ediyor ve yarın akşama kadar da etkili olacağını öngörüyor Meteorolojimiz. Dolayısıyla mücadele ediyoruz, bu yörenin insanları alışkın nispeten bu havalara ama bu seferki gerçekten çok şiddetli oldu. Belediye başkanımız 60 yaşlarındadır, o bile 'Daha bu yaşıma kadar böylesini görmemiştim' diyor. Allah afetinden ve beterinden saklasın."

Anons yaptırarak bütün evlerin ve iş yerlerinin giriş katlarını boşalttırdıklarını belirten Çeber, "Burada bir yurdumuz var. Orasını hazırladık. Kızılay'ımız orada servise başlayacak. Evini güvenli hissetmeyen, giriş katlarda yaşayanları o yurda alacağız" diye konuştu.

SÜLEYMAN SOYLU RİZE'YE GİDİYOR

Şiddetli yağışın sel ve heyelanlara yol açtığı ilçenin Madenli beldesi Yeni Mahalle'de yaşayan Ali Uzun'dan haber alamayan yakınları, durumu AFAD ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine AFAD, Uzun'un bulunması için çalışma başlattı.

Öte yandan ilçeye bağlı Yamaç köyünde meydana gelen heyelanda yaralanan 2 kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Köprübaşı köyünde ise vatandaşlar tarafından heyelan altından 3 kişi yaralı kurtarıldı.

Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, şiddetli yağışın etkili olduğu bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere bu gece Rize'ye gideceği duyuruldu. (HABER MERKEZİ)