Erdoğan Ayasofya imzasını attı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrini içeren kararnameyi imzaladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Muazzam bir karar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danıştay'ın bugün aldığı ve Ayasofya'nın müze olmaktan çıkarılıp camii olarak kullanılmasının yolunu açan kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapının Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrini içeren kararnameyi imzaladı. Erdoğan, kararnameyi Twitter hesabından yaptığı, "Hayırlı olsun." paylaşımı ile duyurdu.

Ayasofya'nın camiye dönüşmesinin önü açıldıAyasofya'nın camiye dönüşmesinin önü açıldı

Ayasofya'nın önü bariyerlerle kapatıldıAyasofya'nın önü bariyerlerle kapatıldı

Dünya basınında Ayasofya kararıDünya basınında Ayasofya kararı

Erdoğan'ın mesajını Twitter hesabından paylaşan Diyanet İşleri Başkaın Ali Erbaş, Ayasofya'nın fotoğrafını da 'Elhamdülillah, Ayasofya Cami" notuyla paylaştı.

BAHÇELİ: MUAZZAM BİR KARAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Danıştay'ın Ayasofya'yı müze statüsünden çıkartan kararını "Müslüman Türk milletinin haklı ve meşru beklentisi karşılık bulmuş, Ayasofya’nın kapıları hamd olsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır" diye değerlendirdi. Bahçeli'nin açıklaması şöyle:

MUKADDES BİR EMANET: Ayasofya Cami’si Türk milletinin mukaddes bir emaneti, mazisi İstanbul’un fethine kadar dayanan kutlu bir mabedidir. Fetih sembolümüz olmakla birlikte, 567 yıllık bir geçmişin itibar ve inanç onuru olan Ayasofya’nın 24 Kasım 1934’de müzeye dönüştürülmesini müteakip alev alan tartışmalar bugüne kadar uzanan bir seyir izlemiştir. Nihayetinde Danıştay 10.Dairesi muazzam bir karara imza atarak Ayasofya Camisi’ni müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal etmiştir.

İBADETİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI: Bunun üzerine yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Ayasofya Cami’si Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiş, böylelikle ibadete açılmasının önünde hiçbir mani hal ve engel kalmamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi Danıştay 10.Dairesi’nin kararından ziyadesiyle memnun, mesut ve mutmaindir. Çünkü Ayasofya Camisi’nin ibadete açılması konusu uzun yıllardır tavizsiz arzumuzdur. Müslüman Türk milletinin haklı ve meşru beklentisi karşılık bulmuş, Ayasofya’nın kapıları hamd olsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır.

HUSUMETLE BESLENENLER KAYBETMİŞTİR: Nitekim bugün tarihi bir gün olarak tezahür etmiştir. İnanç haklarımızı, egemenlik kazanımlarımızı tahrip ve taciz etmek maksadıyla kuyruğa giren ülkeler, odaklar ve husumetle beslenen çevreler kaybetmiştir. İrade milletin, karar hukukundur. Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması sürecinde açık irade beyanıyla tarafını ve samimiyetini gösteren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sürekli Vakıflar, Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’ne, elbette Danıştay 10.Dairesi’nin değerli hukuk insanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Ayasofya Camisi’nin Türk-İslam alemine hayırlı ve mübarek olmasını, bu tarihi mabedimizde yapılacak ibadetlerin, kılınacak namazların kabulünü Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

KARAMOLLAOĞLU: KARARI TAKDİRLE KARŞILIYORUM

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesi ve cami olarak ibadete açılması yönündeki Danıştay kararını takdirle karşıladığını ifade etti.

Karamollaoğlu yaptığı açıklamada, Ayasofya konusunu gündeme getiren başta merhum başbakanlardan Necmettin Erbakan olmak üzere yarım asırdır mücadele eden herkese teşekkür ettiğini belirterek, "Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet Han'ın vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesi ve cami olarak ibadete açılması yolunda önemli bir merhale olan Danıştay kararını takdirle karşılıyorum. Bu, milletimizin uzun yıllardır var olan arzusu yönünde alınmış bir karardır" ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU: ÖZLEMİN GERÇEĞE DÖNÜŞMESİDİR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,

"Ayasofya’nın ibadete açılması, on yıllardır beklenen özlemin gerçeğe dönüşmesidir. İktidar ve muhalefetin takındıkları sorumlu tavır takdire şayandır. Fethin sembolü, Fatih’in emaneti olan ve İstanbul’un tüm medeniyet birikimini barındıran #AyasofyaCamii hayırlı olsun" dedi.

DESTİCİ: ZİNCİRLER KIRILDI, AYASOFYA İBADETE AÇILDI

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Danıştay kararıyla Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasını değerlendirdi.

Mustafa Destici şunları kaydetti: "Zincirler kırıldı, Ayasofya ibadete açıldı. Danıştay 10. Daire'nin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesini müteakip Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ayasofya cami olarak elhamdülillah ibadete açılmıştır. Adil kararı sebebiyle Danıştaya ve hemen gereğini yerine getiren Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum."

BABACAN: İBADETE AÇILMASI HAYIRLI OLSUN

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan mesajında "Ayasofya’nın ibadete açılması hayırlı olsun" dedi.

Babacan mesajının devamında "İnsanlığın ortak tarihi mirası olan bu eşsiz yapının korunması ve geleceğe taşınması için her türlü çabayı göstereceğiz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)