Koca: İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık DSÖ Ofisi'ni İstanbul'da hayata geçiriyoruz

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, "İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık DSÖ Ofisi'ni hızla İstanbul'da hayata geçiriyoruz. Bu ofis, DSÖ Avrupa Bölgesinde Covid-19 başta olmak üzere sağlık acil durumları konusunda faaliyet gösterecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Kluge'yi Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Fahrettin Koca, "Kendisi daha önceki görüşmelerimizde, salgının başlattığı yeni dönemdeki ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştireceğinin sözünü vermişti. Verdiği sözü gerçekleştirmesinden dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

'İŞ BİRLİĞİNİ DEVAM ETTİRMEKTE KARARLIYIZ'

Kluge ile gün boyu yaptıkları görüşmelerde korona virüsü (Covid-19) ile mücadele başta olmak üzere bölgeyi ve tüm dünyayı ilgilendiren birçok sağlık konusunu enine boyuna ele alma fırsatı yakaladıklarını aktaran Koca, şöyle devam etti:

"Pandemi sürecinin her aşamasında da zaten kendisi ile rutin olarak görüşüp bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunuyorduk. Hepinizin de yakından takip ettiği gibi Türkiye'nin pandemi yönetimindeki politikaları, Bilim Kurulumuz tavsiyeleri ve DSÖ rehberleri çerçevesinde şekillenmiştir. Bundan sonraki normalleşme süreci ve sonrasında yapılacak planlamalarda yine yakın iş birliğimizi devam ettirme kararlılığı içerisindeyiz."

'UYGULAMALARIN FARKLI OLMASI DOĞAL'

DSÖ ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi konusunda Kluge ile tam bir mutabakat içerisinde olduğunu ifade eden Koca, "Bu anlayışın en somut örneklerinden biri olarak İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık DSÖ Ofisi'ni hızla İstanbul'da hayata geçiriyoruz. Ofisin en kısa sürede faaliyetlerine başlamasını planlıyoruz. Bu Ofis, DSÖ Avrupa Bölgesinde Covid-19 başta olmak üzere sağlık acil durumları konusunda faaliyet gösterecektir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "DSÖ ile iş birliğini yeterli görüyor musunuz? Salgın yönetimi konusunda ayrıştığınız konular var mı?" sorusu üzerine Fahrettin Koca, DSÖ ile anlayış birliği ve hedefler açısından görüş farklılıklarının olmamasının beklenemeyeceğini söyledi.

"Pandemi süreci hızlı gelişen bir süreç. Bu süreçte uygulamaların farklı olması dünyada doğal" diyen Koca, "Önemli olan bu uygulamaların bilim süzgecinden geçiyor olmasıdır. Bilim süzgecinden geçen bu farklılıklar bizi orta noktada buluşturacaktır. Burada asıl hedef, insan sağlığı. DSÖ'nün yeni dönemde özellikle acil durumlarda daha proaktif bir yapıya dönmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KLUGE: COVİD-19 SONRASI YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPIYORUZ

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Covid-19'la mücadelede özellikle ön cephede çalışan tüm sağlık personeline son derece fedakar çalışmaları için teşekkür etti. Kluge, salgın sürecindeki seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptığını belirtti.

Kluge, "Her geçen gün, her bir aile, toplum ve ülke olarak, Covid-19 sonrası yeni bir başlangıç yapıyoruz. Öncelikle, Türk halkına ve Türk yetkili makamlarına pandemiye karşı verdikleri yanıt, hem ülke hem de ülke sınırlarını aşacak şekilde verdikleri bu derece bir dayanışma sergiledikleri için ve böylelikle insani ve acil sağlık durumlarına karşı böylesi bir duruş sergiledikleri için içten takdir ve saygılarımı sunmak isterim" dedi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge

"Kriz içimizdeki en iyi ve en kötüyü ortaya çıkarır" sözünü hatırlatan Kluge, "Türk halkı, pandeminin en kötü saflarıyla karşı karşıyayken tüm dünyaya en iyi ve en gerçek karakterini gösterdi. 'Küresel dayanışma' ve 'kimseyi geride bırakmama' düşüncesini fiilen ve ruhen benimsediniz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin insani yaklaşım benimsediğini söyleyen Kluge, "138 ülke ve 5 uluslararası örgüte koruyucu ekipman ve başka materyal desteği sağlayarak küresel dayanışma örneği gösterdiniz" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Koca ile Türkiye’deki insani ve sağlık acil durumları için hazırlık konusunda uzmanlaşmış bir DSÖ ofisinin açılmasına olanak sağlayan mali anlaşmaya imza attıklarını vurgulayan Kluge, "Bu da ülkenizin en zor koşullarda bile sağlığı korumaya olan derin bağlılığının bir kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR VİRAJ ALIYOR'

Salgının henüz bitmediğine dikkat çeken Kluge, "Korunmasız grupların korunduğundan ve virüsün yeniden alevlenmediğinden emin olmak için tedbirli olmalı ve birlikte çalışmalıyız" dedi. Türkiye'nin pandemi ile mücadele sürecine değinen Kluge, şunları söyledi:

"Nisan ayından bu yana bildirilen verilere göre Türkiye, Covid-19 mücadelesinde çok önemli bir virajı almaktadır ve vaka yükü ile ölümler yüzde 75 oranının üzerinde azalmıştır. Sağlık sistemlerinin dönüşümü, acil durum hazırlığı ve hazır olma durumu, yerel tanı testlerinin geliştirilmesi, testlerin güçlendirilmesi, temas takibi ve tedavi, koruyucu ekipman ve akciğer ventilatörlerinin yerel üretimi, hava yolculuğu düzenlemeleri, toplumla iş birliği ve risk iletişimi gibi birçok faktör bu başarıda rol oynamıştır."

Kluge, Covid-19 nedeniyle AB'nin yayımladığı seyahat kısıtlamasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine DSÖ'nün ülkelere sınır geçişlerinin güvenli şekilde nasıl gerçekleştireceği konusunda kılavuz ve tavsiyeler yayınladığını ancak sınırların kapatılması ve kısıtlanması ile ilgili nihai kararın her ülkenin kendi yönetimine ait olduğunu belirtti.

'ALMAN YETKİLİLERE TÜRKİYE'DEKİ DURUMUN İYİYE GİTTİĞİNİ BİLDİRDİM'

Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten Almanya'nın Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bu sabah görüşme yaptığını açıklayan Kluge, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki durumun iyiye gittiğini ve mevcut koşulların sınırların açılmasına olanak sağlayacak şekilde olduğu görüşlerimi kendilerine (Alman yetkililere) bildirdim. Benim burada bulunmamdan ve duruma bizzat şahit olmamdan memnuniyetlerini ifade ettiler. DSÖ Avrupa Bölgesi ülkeleri arasında hiçbir ülkede halk sağlığı önlemlerine bu derece riayet edildiğini görmedim."

Sağlık Bakanı Koca ve Kluge, İstanbul'da hayata geçirilecek "İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık DSÖ Ofisi" sözleşmesini imzaladı.

İmza töreninde, editörlüğü kendisinin ve DSÖ Avrupa Bölge Direktörünün yaptığı, Türkiye'nin pandemi sürecinde yaptıklarının detaylarıyla anlatıldığı kitabı Hans Kluge'ye takdim eden Koca, kitabın Dünya Sağlık Örgütünün web sitesinde de önümüzdeki günlerde yayımlanacağını, Türkiye'nin pandemideki yaklaşımını özetleyen önemli bir çalışmanın yapıldığını anlattı. (ANKARA/AA)