İHD, Özbek ve Oyunlu için tahliye istedi

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde İHD tarafından ziyaret edilen 72 yaşındaki hasta tutuklu Makbule Özbek ve lohusa dönemi nedeniyle ruhsal sorunlar yaşayan Eylem Oyunlu'nun tahliye edilmesi istendi. Oyunlu'nun yanında bulunan ve biri 1 aylık diğeri 2 yaşında olan çocuklarının da sağlık sorunları olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi, 72 yaşındaki Makbule Özbek ile 2 çocuğuyla tutuklanan Eylem Oyunlu’yu cezaevinde ziyaret etti. İHD, Özbek ile Oyunlu’nun tahliye edilmesini talep etti.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu, ağır sağlık sorunlarına rağmen tutuklanan Barış Annesi Makbule Özbek ve 2 çocuğu ile birlikte tutuklanarak cezaevine konulan Eylem Oyunlu’yu 8 Temmuz’da Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde ziyaret etti. Yapılan görüşmeleri rapor haline getiren İHD, Özbek ve Oyunlu’nun tahliyesini talep etti.

Raporda, Makbule Özbek ile yapılan görüşmeden edinilen izlenim, şöyle ifade edildi: “Makbule Özbek'in 4 kişi ile birlikte karantina kısmında kaldığı öğrenilmiştir. Yaşadığı kronik sağlık sorunlarının cezaevinde ağırlaştığını ifade etmiştir. 07.07.2020 tarihinde kaldığı kısımda rahatsızlanarak revire kaldırılmıştır. Revirde kontrolün ardından durumunun normale dönmesi ile kendisine ilaç verilerek kaldığı kısma geri getirilmiştir. 72 yaşındaki Makbule Özbek'in yorgun ve halsiz olduğu gözlemlenmiştir.”

BEBEĞİ VE ÇOCUĞU HASTA

İHD raporunda, 2 çocuğuyla tutuklanan Eylem Oyunlu’nun cezaevindeki koşulları hakkında ise şu bilgilere yer verildi: “Eylem Oyunlu’nun biri henüz 1 aylık diğeri 2 yaşında olan çocukları ile birlikte karantina kısmında kaldığı, 1 aylık bebeğinin gözyaşı damar tıkanlıklığı rahatsızlığı olduğu, bu rahatsızlığın 6 aylık bir tedavi ile giderilebileceği cezaevi doktoru tarafından belirtilmiştir. 2 yaşındaki çocuğunun ise kronik bronşit rahatsızlığı olduğu ve cezaevi şartlarının bu hastalığı ilerlettiği tarafımıza iletilmiştir. Ayrıca Eylem Oyunlu lohusa döneminde bulunmasından kaynaklanan ruhsal problemler yaşadığını belirtmiştir.”

İlgili adli ve idari yetkilileri sorumluluğa davet eden İHD Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu, hem Makbule Özbek’in hem de Eylem Oyunlu ve çocuklarının sağlık koşullarının cezaevinin fiziki şartları nedeniyle kötüleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti.

Özbek ile Oyunlu’nun tahliye edilmesini talep eden İHD açıklamasında, “Makbule Özbek ve diğer hasta tutuklu/hükümlülerin cezaevinde olması hastalığın tedavisini ve takibini güçleştirdiği açıktır. Bu nedenle ki hastalığın yarattığı ya da yaratacağı acil müdahaleye cezaevinde olmaktan dolayı erişimin kısıtlı olması nedeniyle hastalığın ağırlaşabileceği ve bu risklerin hâlâ devam ettiğini ifade etmek isteriz. Yaşı ve mevcut durumları da göz önünde bulundurularak tutuklamanın da istisna olduğu gerçeğinden hareketle tahliye veya farklı adli kontrol tedbirlerine başvurulmalıdır. Bu nedenle bir kez daha hem Makbule Özbek hem de Eylem Oyunlu hakkında verilen tutuklama kararlarının, hastalık ve cezaevi ortamının sağlık ve yaşamı ile ilgili olarak yaratacağı riskleri, tehlikeleri dikkate alarak tahliye edilmelerini talep ediyoruz” denildi. (DUVAR)