Fahrettin Koca: Düğün ve nişan törenlerinde 'gözlemci' bulundurulacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü önlemleri kapsamında düğün, nişan gibi törenlerde toplum sağlığı adına 'gözlemci' bulundurulması yönünde hazırlıklarının söz konusu olduğunu açıkladı. Koca, Kurban Bayramı'nda alınacak önlemlere ilişkin ise "Bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre il bazında birtakım kısıtlamalar olabilir. Gelecek hafta yine konuşmuş olacağız" dedi. Bakan Koca bir soru üzerine, "Kamuda vardiya sistemine geçmek gibi bir durum şu an gündemimizde yok" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından korona virüsü salgını ile ilgili son gelişmeler ve alınan yeni tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koca, son 3 günde en fazla vakanın vaka İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da görüldüğünü açıkladı. İstanbul’un pik durumunu tamamladığını söyleyen Koca, Eskişehir, Kütahya, Ankara’nın ise henüz pike ulaşmadığını duyurarak, pike ulaşmayan iller nedeniyle vakaların stabil kaldığını belirtti.

Bakan Koca son 3 günde en az vaka görülen illeri Tunceli, Artvin, Iğdır Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik olarak sıraladı.

Korona virüsü önlemleri kapsamında düğün, nişan gibi törenlerde toplum sağlığı adına 'gözlemci' bulundurulması yönünde hazırlıklarının söz konusu olduğunu belirten Koca, Kurban Bayramı'nda alınacak önlemlere ilişkin ise "Bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre il bazında birtakım kısıtlamalar olabilir. Gelecek hafta yine konuşmuş olacağız" dedi.

Koca'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

- Dün 19 insanımızı kaybettik, umutları son ana kadar koruyan 19 aile sizce neler hissetti? Bu ölümler önlenebilir sebeplere bağlı. Covid-19'dan kaçınmak mümkün. Hastalığa yol açan virüs solunum yoluyla bulaşıyor. Maske çok önemli bir tedbirdir, mesafe de tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır.

- Hastalığın bugünlerde öne çıkan yayılma ortamlarını açıklamalarımız ve medyadan biliyorsunuz. Törenler, düğün yerleri, asker uğurlamaları plajlar… Tatile gidenler Covid-19 tedbirlerinin tatilcilerin lehine olduğunu bilmelidir. Düğünlerde bir çiftin sevincine yarın gölge düşürme korkusu bile yeterli olmalıdır. Cenazeler, taziyeler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Asker uğurlamasında ne uğurlayan, ne de uğurlanan risk almamalıdır. Sağlık ve vatani göreve saygı bunu gerektirir. Bu saydığımı konularda devletimiz tedbirleri ortaya koydu, 8 ilde asker uğurlaması yasaklandı. Din görevlilerimiz toplu ibadetlerde riskleri azaltmak için çalışmalar başlattı.

- Düğün, nişan gibi törenlerde toplum sağlığı adına 'gözlemci' bulundurulması yönünde hazırlık söz konusudur.

- Covid-19 ile mücadele birlikte mücadele verilmesi gereken mücadeledir. Kendini düşünen toplumu düşünmüş olur. Konunun ahlaki tarafı var. Hekimlerimizi bakanlığımızın çalışanlarını düşündüren duruma değinmek durumdayım. Son 1 hafta içinde 81 ilde Covid-19 tedbirlerine uymadığı için 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kaldı. Oysa tedbirlere uyulmalıydı. Bu yaptırımlar devam etmektedir. İl hıfzıssıhha kurulları kararlarına devam etmektedir.

'SON ÜÇ GÜNDE EN FAZLA VAKA 7 İLDE GÖRÜLDÜ'

- Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep başta olmak üzere bazı iller pik seviyesine ulaşıyor. Buradaki vaka artışlarının tedbirlerin gücüyle azalacağını düşünüyoruz. Hastalığın şu anda tırmanışta olduğu ülkeler son bahar için karamsar. Bunu bizim de dikkate almamamız kaçınılmazdır.

- Ülkemiz en fazla hastanın görüldüğü haftayı 5’inci haftada gördü. İstanbul’un piki tamamladığını, giderek aşağı doğru düşen bir tablosu olduğunu görüyoruz. Anadolu’daki illerimizin bu piki tamamlamadığını, Eskişehir, Kütahya, Ankara gibi illerimizin piki tamamlamadığını görüyoruz. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir'de 5. haftada pili yaptığını görüyoruz. 14. haftada Hakkari ve Kütahya. Yani Anadolu’da salgın hâlâ devam ediyor. Pikini tamamlama durumunda olan illerimizdeki artış vaka sayısının stabil kalmasına sebep olmakta.

- Filyasyon süremiz son haftalarda 12 saate kadar indi. Ortalama yatış ve yoğun bakımda kalış süremiz giderek düştü. Yatış süresi 21-22 günden 3 güne, yoğun bakım süresi 18 günden 2 güne indi.

- Son 3 günde en çok vaka İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. En az vaka görülen iller Tunceli, Artvin, Iğdır Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.

- Ortalama hastanede yatış süresi 21-22 günden 3 günlere, ortalama yoğun bakım süreleri 18-20 günden 2 günlere kadar indi.

'İL BAZINDA BAZI KISITLAMALAR GÜNDEME GELEBİLİR'

- Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi ancak bayram için il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebilir. Bayrama göre illerdeki vaka seyrine göre il hıfzıssıhha kurulu bu anlamda il bazında bir takım kısıtlamalar söz konusu olabilir.

- (31 Ağustos'ta okulların açılması) Salgının seyrinde bir farklılık olmazsa okullar açılmış olur. Değişiklik olursa hibrit yöntemler yapılır. Yani eğitim 31 Ağustos’ta devam etmiş olur. Uygulanabilirliğiyle ilgili 4 metre kare her okul için önerilen metrekare durumu değil. Okulun kapalı alanı en fazla 4 metrekare olmak üzere ve okulun da niteliği, spor vb. hareketliliğin fazla olduğu düşünülerek detaylı çalışmalar yapılıyor. Her sınıfta 4 metre kare olacak şekilde değil, kapalı alanın 4 metrekare olacak şekilde. Eğitimin yapıldığı dönemde maskeyi önermiyoruz, ama maskeyle okula gitmeyi öneriyoruz. Sırasına oturana kadar maskeli olmalı ama devamında maskeli olsun istemiyoruz."

'BU YIL GRİP AŞISI SORUNU YAŞAMAYACAĞIZ'

- (Favipiravir) Türkiye'de imalatı için 4 firma tarafından müracat edildi. 1-2 gün içerisinde ruhsat süreçleri bitmiş olacak. Artık bu ilacı hem uluslararası boyutuyla satabilecek hem de kendi hastamıza yoğun olarak kullandığımız bu ilacı 4 firmayla gerçekleştirmiş olacağız.

- (Grip aşısı) Geçen yıldan daha fazla sipariş verdik. Bu yıl için grip aşısı sorunu yaşanmayacağını söyleyebilirim.

- (Covid-19 aşısı) Hayvan çalışmaları devam ediyor. Sürecin başarılı seyrettiğini söyleyebilirim. Eylül-ekimde klinik çalışmalara geçebiliriz.

- (Almanya'nın seyahat uyarısıyla ilgili görüşmeler) Taleplerimiz doğrultusunda bazı bölgelerimizle ilgili olumlu sonuçlanacağını umuyoruz.

- (Yoğun bakım doluluk oranı) Yoğun bakım yatak sayımız 27 bine ulaştı, 1172 hasta yoğun bakımda. Herhangi bir sorun olmadığını söyleyebilirim.

- (Antikor testlerinin sonuçları) 18 bin kişinin tamamlanmasıyla muhtemelen haftaya açıklamış oluruz.

- Kamuda vardiya sistemine geçmek gibi bir durum şu an gündemimizde yok.

- (CHP'li İlhan Kesici'nin sözleri) Sayın vekil arkadaşımızın bu konuda bilgilenmiş olmasını ümit ederdim. Bilim Kurulu'ndan hiçbir üyemiz hiçbir ödenek almamaktadır. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak bu vazifeyi yürütmektedirler.

- Özellikle sağlık üzerinden politika yapmak hiçbir siyasetçiye şifa olmaz. Önerilerimizi yapıcı yapalım, mücadelemiz korona virüsüyle olsun.

'SON 24 SAATTE 22 KİŞİ VEFAT ETTİ'

Fahrettin Koca, korona virüsü salgınına ilişkin ilişkin son verileri de paylaştı. Bu verilere göre Türkiye'de son 24 saatte 1041 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 22 kişi vefat etti, toplam vaka sayısı 208 bin 938, can kaybı 5 bin 282 oldu. Son 24 saatte 2 bin 219 kişinin daha iyileşmesiyle Covid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 187 bin 511'e yükseldi.

Koca mesajında "Bazı büyük kentlerde en yüksek haftalık vaka sayıları salgının 5. haftasında görülmüştü. Tedbirlerle bunu düşüşler izledi. 13 ilimizde en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşılmaktadır. Yeni vakalar belli illerde yoğunlaşmaktadır" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)