Yılda ortalama 2 bin 388 orman yangını çıkıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de son 10 yıla bakıldığında yılda ortalama 2 bin 388 orman yangını çıktığını açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, bu sayıya göre her gün 7 orman yangını çıktığını, 93 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanın yandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle orman yangınlarıyla ilgili soru önergesi verdi. Pakdemirli, son 10 yılda, yıllık ortalama 2 bin 388 orman yangını çıktığını, bu yangınlarda 6 bin 665 hektar büyüklüğünde alanın yandığını açıkladı. Pakdemirli'nin cevabını değerlendiren Şeker, 10 yıldaki yangınlarda toplam 93 bin futbol sahası büyüklüğünde orman alanının kaybedildiğini söyledi.

Bakan Pakdemirli'nin son 10 yılda çıkan yangınların sebeplerini “dikkatsizlik, kasıt ve kazalar” olarak 3 başlık altında toplarken, yangınlar hakkında adli işlem yapıldığını ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takip edildiğini belirtti. Yangınlara erken müdahale için ormanların 776 kuleden sürekli izlendiğini aktaran Pakdemirli, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile günlük ve saatlik bazda orman yangını açısından riskli bölgelere araç ve personel kaydırılmakta, devriyeler oluşturularak yangınlara daha erken müdahale edilebilmesi için ekipler teyakkuz haline geçirilmektedir” açıklamasında bulundu.

'93 BİN FUTBOL SAHASI YANDI'

Cevabı ilişkin açıklamada bulunan CHP’li Şeker şunları kaydetti:

"10 yılda ülkemizde toplam 23 bin 880 orman yangını çıkmış, 66 bin 650 hektar alan etkilenmiş. Yani kaba bir hesapla 93 bin futbol sahasından fazla ormanımız yanmış. 10 yıl boyunca her gün neredeyse 7 orman yangını çıkmış. Ormanlarımızı, yeşil alanlarımızı korumak çocuklarımıza, gençlerimize yeşil bir Türkiye emanet etmek en büyük sorumluluğumuzken iktidar gereken tedbirleri almayarak ülkemizi çölleşmenin, kuraklaşmanın kucağına itiyor."

Orman Genel müdürlüğü 2019 Yılı Faaliyet Raporu’na göre 2019 yılında 2 bin 688 orman yangını çıktığını belirten Şeker, “Bu yangınların bin 309’unun faili meçhul kalmış. Son 5 yılda 12 bin 604 orman yanığını çıkmış, 664’ü kasıtlı çıkarılmış yangınlar iken, 6 bin 278’inin faili meçhul. Ülkenin ciğerlerini göz göre göre yakıyorlar ancak iktidar görmüyor, duymuyor, engel olmuyor” görüşünü paylaştı.

2019 yılındaki yangınların orman bölge müdürlüklerine göre dağılımını da paylaşan Şeker “Geçtiğimiz yıl İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu bölgede 37 kasıtlı orman yangını çıkarırmış, İzmir’in ardından 24 kasıtlı yangın ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü geliyor. Faili meçhul yangınlara baktığımızda ise ilk sırada 163 faili meçhul orman yangını ile İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu bölge geliyor. İkinci sırada ise 124 faili meçhul orman yangını ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yer alıyor” açıklamasında bulundu. (ANKA)