Hulusi Akar: Fransa Türkiye'den özür dilemek zorunda

Fransa'nın askeri gemisinin Türk donanması tarafından taciz edildiği iddiasına tepki gösteren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Yapılanın askeri değil tamamen politik birtakım hesaplar peşinde yapılan kumpaslar olduğunu, dolayısıyla Fransa'nın Türkiye'den özür dilemek zorunda olduğunu ifade ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Libya'daki Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığında görev yapan Türk askerleriyle bir araya geldi.

Türkiye ile Libya arasında 500 yıla varan ortak tarih ve kültür birlikteliği bulunduğunu belirten Hulusi Akar, "Burada ciddi sıkıntı, haksızlık, adaletsizlik vardı. Biz de burada atalarımıza yaraşır şekilde yapmamız gereken ne varsa, uluslararası hukuk, adalet neyi gerektiriyorsa bu manada buradayız ve sonuna kadar da burada olmaya devam edeceğiz. Libyalı kardeşlerimizle beraberiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın, bundan da vazgeçmemiz söz konusu değil" diye konuştu.

Mısır'ın Libya'da ateşkes girişimini eleştiren Akar, "O kadar devlet başkanının bulunduğu ve üzerinde mutabık kaldığı metni bir tarafa bırakmışlar Kahire'de kendilerine göre bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bunlar işi sulandırmaktan, kaçak dövüşmekten başka bir anlama gelmiyor. Bu arada Mısır da kendince bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bunların hiçbirinin geçerliliği yok" ifadelerini kullandı.

'YUNANİSTAN LOZAN'I İHLAL EDİYOR'

Bakan Akar ve Orgeneral Güler daha sonra Akdeniz'de görev yapan TCG Giresun gemisini ziyaret etti. Akar, buradaki konuşmasında, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki faaliyetlerini değerlendirdi.

"Uluslararası anlaşmalara aykırı olarak 23 adanın 16'sının silahlandırılması, askeri statü kazandırılması kabul edilemez" diyen Akar, "Bu çok açık ve net şekilde Lozan'ı ihlaldir. Dünyanın hiçbir yerinde karasuları 6 mil, hava sahası 10 mil olan bir ada yoktur. EGEAYDAK'da hiçbir şekilde mutabakat sağlanmamışken 'Hepsi benim' diyorsunuz. Bazı Yunan akademisyenler, siyasiler, emekli askerler de bizim dediğimiz yönde yorumlar yapmaya başladı. Yunanlı dostlarımızdan aklıselimle yapılan bu değerlendirmeleri dikkate almalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

'FRANSA'NIN TACİZ İDDİASI KUMPAS'

"Türk donanmasının Fransız askeri gemisini taciz ettiği" yönündeki iddialara da değinen Akar, Fransa'nın açıklamalarının doğru olmadığını söyledi.

Türkiye’nin bilgi, belge, görsel kayıtları müttefikler ve NATO karargahındaki yetkililerle paylaştığını aktaran Akar, "Tüm bu olaylardan sonra yapılanın askeri değil tamamen politik birtakım hesaplar peşinde yapılan kumpaslar olduğunu, dolayısıyla Fransa'nın Türkiye'den özür dilemek zorunda olduğunu ifade ediyoruz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 7 Kasım 2019'daki "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklamasına atıf yapan Akar, şöyle devam etti:

"İttifakın sağlığı yerindedir, 'beyin ölümü' gerçekleşmemiştir. NATO, gücünü değişen güvenlik ortamına başarıyla adaptasyonuna borçludur. Fransa dahil 30 NATO ülkesi, karada, havada, denizde, sivil ve asker unsurları ile dünya ve bölge barışı, istikrarı için gece gündüz mücadele ederken, 'NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' gibi ifadeler doğru değildir. İttifakın temsil ettiği dayanışma ve müttefiklik geleneğine ciddi zarar veren bu söylemler, NATO’nun gerçekten beyin ölümünü isteyenlerin işini kolaylaştırır."

Fransa, Akdeniz'de NATO görevine katılan "Courbet" isimli geminin, Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen bir gemiyi denetlemek istediğini fakat gemiye eşlik eden Türk gemilerinin Courbet gemiyi taciz ettiğini iddia etmişti. Türk gemilerinin üç kez radar kilitlediğini öne süren Fransa, Türkiye'yi NATO'ya şikayet etti. (TRABLUS/AA)