Soylu: Van Gölü'nde 6 kişi öldü, 11 kişi gözaltında

Van Gölü'nde batan mülteci teknesinde ölü sayısı 6'ya çıktı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tekneye henüz ulaşılamadığını, batan tekneden sağ çıkan Medeni Akbaş dahil 11 kişinin gözaltında olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van Gölü'nde batan mülteci teknesiyle ilgili açıklamada bulundu. Soylu, teknede 55-60 kişi olduğunu tahmin ettiklerini ve 6 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi.  Olayla ilgili Medeni Akbaş dahil 11 kişinin gözaltına alındığını belirten Soylu, ilgili köyün muhtarının açığa alındığını duyurdu. Soylu "Teknenin 110-120 metre dipte olduğu tahmin ediliyor. Henüz yeri tespit edilmiş değil. Ankara'dan Row cihazı (su altı görüntüleme cihazı) getirildi. Bir iç gölde ilk kez böyle bir batık arama çalışması gerçekleştirdik" dedi.

Soylu, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine arama ve tarama çalışmaları hem havadan hem de göl yüzeyinde hemen başlatıldı. 28 Haziran'da bahsedilen kişilerden Medeni Akbaş ailesini aramak suretiyle kendisinin yüzerek kurtulduğunu ve bir çiftlikte bulunduğunu ifade etti. Bunun üzerine emniyet güçlerimiz, jandarmamız telefon izlemek suretiyle hangi çiftlikte olduğunu buldu ve gözaltına aldı. Ardından Medeni Akbaş'ın çelişkili ifadeleri söz konusu oldu. Bu çelişkili ifadeleri devam etti. Ama en nihayetinde gerek bulundukları köylerle, muhtarla ve kendisiyle yapılan mülakatlar çerçevesinde teknenin içinde 55-60 civarında kaçak göçmenin bulunduğuna yönelik bir değerlendirmeye ulaşıldı. Bu noktaya ulaşılınca ben de hemen o saatte sayın Cumhurbaşkanımıza bu bilgiyi arz ettim.

Dün itibarıyla 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu sabah bu sayı 6 oldu. Hemen sonar cihazıyla burada bir arama taramaya girildi ama cihaz derinlik tespiti açısından yeterli olmadı. Ankara'dan 29 Temmuz sabahı timlerimizle birlikte Row cihazı (su altı görüntüleme) geldi. İlgili teknenin 110-120 metre derinlikte olduğu tahmin ediliyor. Yeri henüz tespit edilmiş değil. Sadece battığı bölgenin o derinlikte olduğu konusunda bir değerlendirmesi var ilgili ekiplerimizin. Hem Sahil Güvenlik Komutanlığımız hem Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızla temasa girdik. Çünkü bir iç gölde ilk kez böyle bir batık arama çalışması gerçekleştirdik. Temennimiz sayının bu kadar yüksek olmamasıdır. Baştan itibaren ilgili kişilerin ortaya koyduğu ifadelerde çelişkili ifadeler söz konusu. Biz tamamen bu çelişkili ifadeler üzerinden tahminen arama tarama çalışması başlattık. Şu anda Medeni Akbaş dahil olmak üzere 11 kişi gözaltında. İlgili köyün muhtarı açığa alındı. Çünkü 27 Haziran akşam saat 22.00 itibarıyla kayıp bilgisi söz konusu. Bize iletilen 20 saat zaman dilimi farklılığıyla ihbar değerlendiriliyor."

Van Valiliği, 27 Haziran 2020 saat 22.00 sıralarında kendi tekneleriyle Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş isimli şahıslardan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarının 28 Haziran günü saat 18.00’de hem Van hem de Bitlis’teki güvenlik güçlerine kayıp ihbarında bulunduğu açıklamıştı. Teknenin battığını, tekneden sağ kurtulan Medeni Akbaş’ın bildirmiş ve teknede Sedat Akbaş'ın da olduğunu söylemişti. Valilik 5 kişinin cesedine ulaşıldığını duyurmuştu. (HABER MERKEZİ/AA)

Van Gölü'nde bulunan ceset sayısı beşe çıktıVan Gölü'nde bulunan ceset sayısı beşe çıktı