Bilkent'te kep atılmadan yüz yüze mezuniyet töreni

Korona virüsü nedeniyle öğrenim yılını uzaktan eğitimle tamamlayan pek çok üniversite kep atma eylemiyle simgeleşen mezuniyet törenlerini düzenlemiyor. Salgın döneminde mezuniyet törenini organize eden Bilkent Üniversitesi ise en fazla bin kişinin katılımıyla 3 günde 9 mezuniyet töreni organize etti. Her bir seansta 180 ile 200 arasında öğrenciye diploma vermeyi planlayan üniversite yönetimi, en fazla 4 konuk şartı getirdi ve kişilerin isimlerinin yanı sıra HES kodlarını da talep etti. Sosyal mesafe gözetilerek gerçekleşmesi planlanan törenlerde öğrencilerin kep atılmasına izin verilmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Covid-19 pandemisi sürecinde uzaktan eğitim ile öğrenimini tamamlayan öğrencilerin çoğu mezuniyetlerin simgesi haline gelen kep atma törenlerini yaşayamayacak. Hükümetin açıkladığı ‘Normalleşme adımları’ çerçevesinde sosyal mesafe gözetilerek organizasyonların önü açılsa da çoğu üniversite mezuniyet törenlerini ya erteledi ya da online şekilde törenleri organize etti.

Salgının devam ettiği süreçte Bilkent Üniversitesi’yse 6,8 ve 10 Temmuz tarihleri içerisinde kampüs içerisinde yer alan, kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan yarı açık gösteri merkezi Odeon’da mezuniyet törenini yapma kararı aldı.

KONUKLARIN DA HES KODU ALINACAK

Bilkent Üniversitesi yönetimi tarafından öğrencilere yapılan duyuruda, gerekli önlemler alınarak mezuniyetin gerçekleştirileceği fakat pandemi nedeniyle bu yılki törene katılmak istemeyen öğrencilerin bir sonraki yıl düzenlenecek törene katılabileceği ifade edildi.

Pandemi öncesinde 3 seans şeklinde yapılan törenler bu yıl 3 ayrı günde, her gün 3 seans şeklinde toplam 9 seansta gerçekleşecek. Yaklaşık beş bin kişi kapasitesi olan Odeon’un 5’te 1’i kapasiteyle törenlerin düzenlenmesi planlandı. Öğrencilerin üniversite yönetimine katılım durumlarını bildirmelerinin ardından belirlenen plana göre her bir seansta 180 ile 200 arasında öğrenciye diplomalarının verilmesi öngörüldü. Her bir öğrencinin en fazla 4 konuk ile törene katılımına onay veren üniversite yönetimi tören öncesinde konukların isimlerini ve HES kodlarını talep etti ve olası bir sorun durumunda geriye doğru tarama yapılmasını planladı.

‘HERKESİN OTURACAĞI KOLTUK TÖREN ÖNCESİNDE BELİRLENDİ’

Her bir seansın görevli personel, öğrenci ve misafirlerle birlikte en fazla bin kişi ile gerçekleştirileceğini ifade eden üniversite yetkilisi alınan önlemlere dair şunları kaydetti:

"Sosyal mesafenin gözetilmesi için her türlü önlem alınıyor. Koltukların aralıklı bir şekilde olması için yeni bir oturma düzeni organize ediliyor. Numaralandırma sistemiyle herkesin oturacağı yeri törenden önce katılımcılara bildireceğiz. Onun dışında bir yere oturamayacaklar. Öğrencilerin arasında mesafe olacak ve törenin tüm akışını temasın ve kalabalığın minimuma inmesini sağlayacak şekilde organize ettik. Girişte ve çıkışta yığılma olmasını istemiyoruz. Dolayısıyla öğrencilere Odeon’a belirli bir giriş saati veriyoruz. Seanaslar arasında tüm Odeaon temizlenecek ve dezenfekte edilecek.”

‘ÖĞRENCİLER BÜYÜK ORANDA BUNU TALEP EDİYOR’

Tören sırasında uyulacak kurallara ilişkin metin hazırladıklarını ve mezuniyetlerde simge olan kep atma eylemine “dağılan keplerin toplanması sürecinde karmaşa yaşanmaması adına” izin verilmeyeceğini ifade eden üniversite yetkilisi, “Normalleşme adımları atıldı fakat pek çok üniversite yüz yüze mezuniyet töreni yapmıyor. Bilkent Üniversitesi’nin mezuniyeti yapma adına bir çekincesi oldu mu” sorumuza şu yanıtı verdi:

"Birçok alternatif senaryoyu değerlendirdik. Öğrencilerimizin taleplerini dikkate aldık. Öğrenciler büyük oranda bunu talep ediyorlar. Öğrencilere önümüzdeki senenin törenine de katılabilirsiniz ya da sizlere özel bir mezuniyet töreni organize edebiliriz diye önerdik. Büyük oranda öğrencilerin tercihi bu yıl yapılmasından yana oldu. Biz normalde 3 seans şeklinde yaptığımız töreni 9 seansa bölerek öğrencilere fiziksel şekilde veda etme yolunu seçtik. Üniversite olarak yapmamız gereken şey bunun ek bir sağlık riski oluşturmaması için mümkün olan tüm tedbirleri titizlikle almak ve uygulamak.”

REKTÖR ATALAY: FARKLI MEZUNİYET SENARYOLARI ÜZERİNDE DURDUK

Gerekli önlemlerin alınarak mezuniyet töreninin gerçekleşeceğini ifade eden ve alınan tedbirleri öğrencilere duyuran Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, yaptığı duyuruda ise şunları kaydetti:

"Bu yıl mezun olacak öğrencilerimiz, üniversite yaşamlarının son dönemini alışılmadık şartlar altında arkadaşlarından, hocalarından ve güzel kampüsümüzden uzakta tamamlamak zorunda kaldı. Bu güç dönemde sergiledikleri uyumu ve tüm zorluklara rağmen ödün vermeden sürdürdükleri çalışma disiplinini büyük takdir ve mutlulukla karşıladığımı bilmenizi isterim. Çok yakında Bilkent Üniversitesi’nden mezun olmaya hak kazanacak bu öğrencilerimizin, üniversite hayatında edindikleri bilgi, beceri ve yetkinliklerle, başarılı kariyer başlangıçları yapacaklarına yürekten inanıyorum. Zaten zorlu bir süreçten geçmiş olan 2020 mezunlarımızın hak ettikleri mezuniyet töreni coşkusundan mahrum kalmamaları gerektiğini düşünüyoruz. Öğrencilerimizin mezuniyetlerini günün şartlarına en uygun biçimde nasıl kutlayabileceğimizi değerlendirirken, Covid-19 salgınının seyriyle ilgili çeşitli öngörüleri de gözeterek farklı mezuniyet töreni senaryoları üzerinde durduk. Bu değerlendirmenin sonucunda, mezunlarımızın geride bıraktıkları üniversite yaşamı için en anlamlı kapanışın ve en güzel kutlamanın yüz yüze bir tören ile olacağını düşünerek, Bilkent 2020 mezunlarını temmuz ayında ODEON’da gruplar halinde ve farklı günlere yayılarak yapılacak bir dizi törenle uğurlamanın en uygun seçenek olduğuna karar verdik. Mezuniyet törenlerimizi 6 - 8 - 10 Temmuz 2020 tarihlerinde, günde üçer ayrı seans olarak yapmayı planlamaktayız. Her bölüm için tarih ve seans bilgilerini yakında açıklayacağız.”