TBB: Baro başkanlarına yapılan muameleyi kınıyoruz

Türkiye Barolar Birliği, (TBB) ‘çoklu baro nispi temsil’ içeren yasa değişikliği teklifini protesto etmek için bulundukları illerden Ankara’ya yürüyen ve kent girişinde engellenen baro başkanlarının Eskişehir yolu üzerinde 27 saat bekletilmesini kınadı. Açıklamada yürüyüşün hukuka aykırı şekilde engellendiğine dikkat çekilerek, “Baro başkanlarımızın yanındayız” mesajı verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği, (TBB) ‘çoklu baro nispi temsil’ içeren yasa değişikliği teklifini protesto etmek için bulundukları illerden Ankara’ya yürüyen ve kent girişinde engellenen baro başkanlarına uygulanan muameleyi kınadıklarını açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği ve 79 baro olarak 1 Haziran’da açıklanan bildiri ile Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin girişimleri doğru bulmadıklarının ifade edildiği açıklamada, “Avukatlık Kanunu'nda yapılacak tüm değişikliklerin Türkiye Barolar Birliği ve barolarımızın etkin katılımıyla somutlaştırılması gerektiğini dile getirmiştik. Diyalog ve müzakereye açık olduğumuzu ifade etmiştik. Diyalog kanallarının kapatılması durumunda demokratik hak arama özgürlüğünün gereklerini yerine getireceğimizi belirtmiştik” denildi.

'BARO BAŞKANLARINA YAPILAN HUKUKSUZLUĞU KINIYORUZ'

Açıklamada, Türkiye’nin çeşitli illerinden Ankara’ya gelen baro başkanlarının yürüyüş hakkının hukuka aykırı şekilde engellendiğine dikkat çekilerek, şunlar ifade edildi:

“22 Haziran 2020 tarihinde Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen onlarca baro başkanımız, Ankara girişinde silahsız, şiddetsiz, temel hak olan yürüyüş haklarını kullanmak istediklerinde hukuka aykırı olarak durdurulmuştur. Yürüyüş haklarını kullanmakta ısrarcı olan meslektaşlarımız 30 saate yakın bir süre polis çemberi içine alınmış, en temel ihtiyaçlarını karşılamaları kısıtlanmış, geceyi yağmur altında ve uyumadan geçirmek zorunda bırakılmışlardır. Savunma ve onun örgütlü gücü olan barolar ile baro başkanlarına yönelik bu hukuksuzluğu kınıyoruz. Hukuksuzluğa direnen baro başkanlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz. Yargı, devletin üç kuvvetinden biridir; hiçbir şekilde siyasal hesaplaşma aracı olamaz. Türkiye Barolar Birliği, barolar ve avukatlar, hukukun üstünlüğünü sağlama ve hukuk devletine yönelik her ihlal girişimine karşı hukukçu kimliğiyle direnme azim ve kararlılığındadır.”

Diğer yandan TBB Yönetim Kurulu tarafından açıklanan bu metne başkan Metin Feyzioğlu’nun imza koymadığı öğrenildi. (DUVAR)