İzmir'de baronun yürüyüşüne polis engeli: Bu barikat açılana kadar burada kalmaya devam edeceğiz

İzmir Barosu, baroların yapısında yapılması planlanan değişiklikleri protesto etmek için merkez binası önünden Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yürüyüş düzenlemek istedi. Emniyet güçleri, baronun etrafını çember içine alarak, yürüyüşü engelledi. Avukatlar ise barikatlar açılana kadar bekleyeceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Alsancak'taki İzmir Barosu Merkez Binası önünde toplanan avukatlar baroların bölünmesine karşı yapacakları yürüyüş, polisin engellemesiyle başladı. Polis güçlerinin Baro’ya çıkan üç sokağı da kapatması sonucu avukatlar, alkışlı protestoyla toplandı. ‘Savunma susmadı, susmayacak’ sloganlarıyla dörderli sıra oluşturan avukatlar yürüyüşlerine hazırlanırken polis barikatıyla karşılaştı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in en ön sırada bulunduğu kortej, ‘yürüyüş hakkı engellenemez’ sloganıyla durumu protesto etti.

‘YÜRÜYÜŞÜN ENGELLEMESİ YASA DIŞIDIR’

Polis, doğrudan Baro Başkanı’na seslenirken "Türkiye’nin diğer yerlerindeki barolar gibi kendilerinin de yürüyüş yapmadan eylemlerini gerçekleştirmeleri gerektiğini’ söyledi. Yücel de megafonla polis amirlerine, yaptıkları yürüyüşün yasal ve barışçıl olduğunu belirterek, engellemenin yasa dışı olduğunu vurguladı: "Sizleri kanuna uygun davranmaya davet ediyorum. Suç işliyorsunuz. İzmir’e bunu yaşatmaya hakkınız yok. Türkiye’ye bunu yaşatmaya hakkınız yok" dedi.

'ŞİMDİ BİZ BAROLARIMIZI SAVUNMAK İÇİN İNAT EDİYORUZ'

Ardından avukatlar polis barikatının önünde ‘oturma eylemi’ düzenledi. Ancak geçen dakikalar ve polis güçleriyle yapılan müzakerelere rağmen durum değişmedi. Yücel, “Amacımız Kıbrıs Şehitleri’ne kadar gidip bir basın açıklaması düzenlemekti. Buna bile tahammülleri yok. Baroların güçlü olmasından, söz söyleyebiliyor olmasından rahatsız oluyorlar. İstiyorlar ki onların yalanlarından ibaret olsun her şey” diyerek, bugüne kadar stajyer avukatların, işsiz avukatların, büro açamayan avukatların dertlerine sessiz kalanların şimdi barolara yönelik böylesi düzenlemeler yapmak istemesini eleştirdi. Yücel, “Savunma susmadı’ sloganı duruşma salonlarında onlarını ürküttü, şimdi de Alsancak sokaklarını inletiyor” dedi ve ekledi “Şimdi biz barolarımızı savunmak için inat ediyoruz.”

'BARİKAT AÇILANA KADAR HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ'

Kendilerine yönelik baskılara dair konuşan Yücel, "Bizi bu küçük alanlara sıkıştırmaya çalışan, iki yana koydukları TOMA’dan ibarettir. Ama biz gücümüzü birbirimizden alıyoruz” dedi ve “Yarına onlar değil biz kalacağız, çünkü haklıyız, çünkü kazanacağız” ifadelerini kullandı. Mücadelelerinin sadece avukatların hakları için değil, tüm yurttaşların haklarını savunmak olduğunu söyleyen Yücel, ‘Ankara’da yaptıkları gibi burada da polis barikatı açılana kadar hiçbir yere gitmeyeceğiz. Bu barikat açılana kadar hiçbir yere gitmiyoruz. Burada kalmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yücelin açıklamasının ardından polis megafonundan “Korona virüsle mücadele ediyoruz, toplum sağlığını tehlikeye atıyorsunuz” açıklaması yapıldı. (DUVAR)