İBB, Küçükçekmece Gölü için harekete geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, binlerce balığın ölümünün ardından Küçükçekmece Gölü'nün geri kazandırılması için çalışmalara başladığını duyurdu. Ulaştırma Bakanlığı'nın Küçükmece Gölü için 'ölü göl' dediğini hatırlatan belediye, "İBB, uzun yılların birikimi sonucu ‘Ölü Göl’ haline gelen Küçükçekmece Gölü’nün kurtarılarak kente armağan edilmesi için bütün çalışmaları yapacaktır" cevabını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dün Küçükçekmece Gölü'nde binlerce ölü balığın kıyıya vurmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi açıklama yaptı. Gölden alınan su ve balık numuneleri analiz için laboratuvara gönderilirken, İBB Çevre Daire Başkanlığı ve İSKİ ise ölümlerle ilgili rapor hazırlayacak.

İBB'den yapılan açıklamada, su numuneleri analiz edilmeden ölümlerin atık su veya bir başka nedenden kaynaklı olduğuna dair kesin ifadelerin doğru olmayacağı belirtildi. İSKİ'den ise “Küçükçekmece Gölü, hiçbir zaman su kaynağı olarak kullanılmamıştır. Göle, yıllar boyunca akan atık su sebebiyle, su kalitesi önemli ölçüde kirlenmiştir. Ayrıca Göl’e, tatlı su kaynağı olan Sazlıdere üzerine DSİ tarafından baraj yapılmasıyla, tatlı su girişi de önemli ölçüde azalmıştır. Bu sebeplerle, Küçükçekmece Gölü’nde zaman zaman mevsimsel olarak oksijen azalmasına bağlı balık ölümleri yaşanabilmektedir. Bu ölümler geçmiş yıllarda da görülmüştür” açıklaması yapıldı. Göldeki ölü balıklar arasında kefal ve benzeri deniz varlıklarının da bulunduğu aktarılırken, uzmanların ölümlerde gelgit etkisi üzerinde durduğu da bildirildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Sonuçta, Küçükçekmece Gölü'nde bugün münferit bir olay yaşanmış olmasına rağmen, Göl'ün uzun yıllardır alarm verdiği açıkça görülmekte. İBB ise uzun yıllardır ihmal edilmiş, kentin kirli su kaynağı haline getirilmiş Küçükçekmece Gölünü yaşatmak, şehre yeniden kazandırmak için sorumluluk alanlarında projeler üretecek. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, konuyla ilgili olarak bütün birimlerden, hızla sonuç alacak detaylı çalışmalar  yapıp, girişimlerini sonuçlandırmalarını istedi. İmamoğlu, Küçükçekmece Gölü üzerinde hassasiyetle durulması, proje üretilmesinin de  altını çizdi."

'BAKANLIK ÖLÜ GÖL DEMİŞTİ'

İBB açıklamasında, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın Kanal İstanbul’la ilgili yaptığı bir başvuru da hatırlatıldı. Tanal, Kanal İstanbul'un yaratacağı çevresel zararlar konusunda Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvuru yapmış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise verdiği cevapta Küçükçekmece Gölü için ‘Ölü Göl’ ifadesini kullanmıştı. İBB, Bakanlığın verdiği cevabın “Küçükçekmece gölü kimyasal atık ve organik maddelerce kirlenmiş ve ölü bir göl haline gelmiştir. Ayrıca, göl suyu tuzlu su niteliğinde olup, içme suyu kaynağı olarak kullanılmamaktadır. Kanal İstanbul Projesi'nin hayata geçmesi ile Küçükçekmece Gölü'nün deniz suyu ile dolması ve ekosisteminin kendini yenileme imkanı oluşacaktır” şeklinde olduğunu belirtti.

İBB, gölün uzun yılların birikimi sonucu ‘Ölü Göl’ haline geldiğini ve gölün kurtarılarak kente armağan edilmesi çalışılacağını aktardı. (HABER MERKEZİ)

İstanbul'da binlerce ölü balık ve yengeç kıyıya vurduİstanbul'da binlerce ölü balık ve yengeç kıyıya vurdu