DTK: Delege listesi gözaltı listesi oldu

Demokratik Toplum Kongresi kendilerine yönelik operasyonlarla ilgili açıklama yaptı. Eşbaşkanlar Leyla Güven ve Berdan Öztürk'ün açıklamasında, "Delege listemiz gözaltı listesine dönüştürüldü. Önceki baskınlarda alınan 801 delegenin olduğu delege listemiz yasadışı örgüt listesi haline getirildi" ifadeleri yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, DTK’ye yönelik gözaltılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Güven ve Öztürk’ün açıklamasında, “Delege listemiz gözaltı listesine dönüştürüldü” ifadesine yer verildi.

"Kongremize yapılan baskınların temel amacının kurumumuzun mühürlenerek çalışmalarının engellenmesine ve tamamen faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik olduğu anlaşıldı" denilen açıklamada, DTK’nin çalışmalarında yer alan herkesin baskıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

“Akademisyenler, siyasetçiler, sendikacılar, gazeteciler, gençler, ekolojistler ve toplumda ciddi karşılığı olan birçok kesim kongremizin çalışmalarına katıldığı için, katkı sunduğu için ya da delege veya yönetimde yer aldığı için faşizan bir şekilde evleri basılıyor, gözaltına alınıyor, darp ediliyor ve tutuklanıyor" denilen açıklamada şunlar öne çıktı;

DTK’NİN KAPISI MÜHÜRLENDİ: Kongremiz 2016 Darbe Girişiminden sonra 09 Ekim 2018’de ve 26 Haziran 2020’de tarihlerinde hukuksuz bir şekilde basıldı. Son baskın sonrasında kurumumuzun kapısı  ‘keyfi’ olarak mühürlendi. Böylece kongremize yapılan bu baskınların temel amacının kurumumuzun mühürlenerek çalışmalarının engellenmesine ve nihai olarak tamamen faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik olduğu anlaşıldı. Bu baskınların ikisi de hukuk dışı bir şekilde yapılmıştır. Bu baskınlarda kriminal bir hava yaratılarak kongremize ait tabelalara, kongreyi temsil eden sembolik araç-gereç ve delege listemize el konuldu. Delege listemiz gözaltı listesine dönüştürüldü. Önceki baskınlarda alınan 801 delegenin olduğu delege listemiz yasadışı örgüt listesi haline getirildi. Demokratik bir kongrenin delege listesinin operasyon listesine dönüştürülmesi 2015 sonrası yaşadığımız faşizmin en somut göstergesidir. Genel kurulumuza ‘Konuk’ olarak katılanların evleri bile basıldı ve DTK genel kurulunun ‘Konuk’ kartı suç delili olarak tutanaklara geçti.

ULUSAL BİRLİĞİ GÜÇLENDİRELİM: Cemaat nasıl ki 2009’dan sonra ‘AKP içinde’ hegemonyasını güçlendirmek için KCK operasyonları ile demokratik Kürt siyasetini tasfiye etmeye çalıştıysa şimdi de ‘AKP devlet içinde’ hegemonyasını güçlendirmek ve kendisini yeniden devlete kabul ettirmek için DTK yargılamalarını başlattı. Kürt halkına çağrımız şudur: Bu saldırı bütün ulusal değerlerimize yapılan bir saldırıdır. Gelin, Kürdün özgürlüğüne el koyan ve nefessiz bırakmak isteyen bu saldırılar karşısında ulusal birliğimizi daha da güçlendirelim. DTK’nin mühürlenmesi tüm sivil toplum kuruluşlarının mühürlenmesi ile eş değerdir. STK ve demokratik kitle örgütlerini Kongremizin yeniden faaliyetlerine devam etmesi için dayanışmaya davet ediyoruz.

8 KİŞİ TUTUKLANDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim 2018'de Demokratik Toplum Kongresi'ne yapılan baskında elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda açılan soruşturma kapsamında 64 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Diyarbakır merkezli başlatılan soruşturma kapsamında İzmir, İstanbul, Adana, Şırnak, Batman ve Van'da yapılan ev baskınlarında, aralarında yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir ve Ayten Tekeş, Arin Zümrüt, Rojda Barış, Nesrin Şanlı, Piran Başkurt, Hüseyin Kaya, Mehmet Şengül sivil toplum örgütü yöneticileri ve avukatların da bulunduğu 43 kişi gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişi 28 Haziran’da adliyeye sevk edilmişti. “Örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla hakimliğe sevk edilen Fatma Bülbül, Berdan Acun, Adem Firik, Velat Esin, Aytaç Duymuş, Ömer Baran, Zekiye Yılmaz ile Aynur Aktar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tekeş, Zümrüt, Barış, Şanlı, Başkurt, Kaya, Şengül ve Ümran Baturay ise çıkarıldıkları Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. (DUVAR)

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ifadeye çağrıldıDTK Eşbaşkanı Leyla Güven ifadeye çağrıldı