Faruk Bildirici yazdı: Erdoğan'ı eleştiren gençler haber olamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya üzerinden üniversite sınavı öncesi gençlerle buluşması, en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Gençlerden gelen yoğun eleştiriler ve 'oymoyyok' hashtagi üzerine bir süre sonra yayın yorumlara kapatıldı. Gündem yaratan gençlerin tepkisi ise medyada yer bulamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Youtube üzerinden canlı yayında gençlerin YKS'ye ilişkin sorularını yanıtlarken yaşananları ve sonrasında kendini 'ana akım' olarak adlandıran medyanın tutumunu yazdı. 'Farukbildirici.com'da 'Erdoğan’ı eleştiren gençler haber olamadı' başlıklı yazının bir bölümü şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS’ye girecek adayların sorularını Youtube’da canlı yayında yanıtlıyordu. Sınav tarihini değiştirmeyerek “öğrencilerin gereksiz yere bir ay daha sınav stresi yaşamalarının önüne geçildiğini” söyledi. O andan itibaren “Oy moy yok” ve “Sandıkta görüşürüz” yorumları yağmaya başladı. “Beğenmedim” (dislike) tuşuna basanların sayısı da kısa sürede 200 bini geçti.

Gençlerin tepkileri üzerine Erdoğan’ın canlı yayını hemen yorumlara kapatıldı. Ama bu kez gençler Twitter’den #OyMoyYok etiketiyle sürdürdüler eylemlerini ve kısa sürede TT oldular, tepkileri birinci sıraya yükseldi.

Bu kadarla da kalmadı; sınavın ertelenmemesinin nedeni olarak gördükleri Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un şirket ve otellerine internet üzerinden düşük puan ve kötü yorum protestosu başlattılar. “Düşük puan” eylemi hızlı sonuç verdi ve Bakan Ersoy’un şirketi ETS’nin Google Play’de 4,1 olan puanı bir gecede 1,1’e düştü.

PR metni yazmışlardı

Gençlerin bu yaratıcı protesto eylemi, 26 Haziran akşamı Birgün, Cumhuriyet, Evrensel, T24, OdaTV, Gerçek Gündem, Halktv.com.tr, Medyaradar gibi internet sitelerinde haber oldu. 27 Haziran günü çıkan gazetelerde ise bu haberi sadece Cumhuriyet gazetesinde görebildim. “Gençlerden YKS protestosu” başlığıyla iç sayfadan vermişlerdi bu haberi.

Erdoğan’ın canlı yayınıyla ilgili haber Hürriyet’te “YKS’yi neden ertelemedik”, Milliyet’te “Hedefinize odaklanın”, Sabah’ta “Her gencimize iş alanı sağlamaya kararlıyız”, Akşam’da “Sosyal medyaya değil yalana karşıyız”, Türkiye’de “Gençlere iş kapısı açacağız”, Yeni Şafak’ta “Gençlere YKS morali” başlıklarıyla kullanılmıştı.

Bu gazetelerin bu canlı yayınla ilgili haberlerinin içeriğine de baktım. Tek satırla, tek cümleyle bile değinmemişlerdi gençlerin protestosuna. Halk TV, Tele 1 , KRT gibi kanallar dışındaki televizyonlar da ilgi göstermedi olaya.

Şimdi soralım; nasıl örgütlenmiş olursa olsun binlerce öğrencinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto etmeleri haber değeri taşımaz mı? Neticede gençler, demokratik haklarını kullanmış, YKS sınavını ertelemediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı saygısızlık yapmadan, hakaret etmeden, herhangi bir taşkınlığa da yer vermeden protesto etmişler.

Dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi ülkede yaşanırsa yaşansın böyle bir olay haberdir, haber değeri taşır. Ama Türkiye’de binlerce gencin protestosu değil, Erdoğan’ın o programda söyledikleri haber oldu. Bu haliyle yayımlanan metinler bir gelişmeyi aktaran, insanları bilgilendiren “haber” olmaktan çıkıp, bir halkla ilişkiler (PR) metni haline gelmişti.

YAZININ TAMAMI