Sürgünlere karşı Alsancak Garı'nda eylem

İzmir Alsancak Garı'nda sürgünlere karşı bir eylem düzenleyen BTS üyeleri: "Liyakatsiz atamalara ve sürgünlere son verin, tecrübeli, işi bilen demiryolculara kulak verin, sendikamızın uyarılarını dikkate alın, üzerimizdeki baskı ve sürgün politikalarına son verin."

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), düzenlediği basın açıklamasında ‘TCDD’de yaşanan sürgünleri ve liyakatsız atamaları’ eleştirdi. Yapılan basın açıklamasında, “Sendika olarak bu kurumun yöneticileri ile görüşmek müzakere etmek bizim yasal hakkımızdır. Sendikamız MYK üyesi, Şube Başkanı iş yeri temsilcileri ve üyelerimiz hiçbir açıklama yapılmadan sürgün edildi. Biz bu kurumun Genel Müdürü ile görüşmek isterken Genel Müdür bizimle görüşmekten ısrarla kaçmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Alsancak Garı’ndaki TCDD 3. Bölge Müdürlüğü önünde “Evde hayat, TCDD’de sürgün var” pankartı arkasında toplanan sendika temsilcileri, yaşanan sürgünlerin ve uygulamaların, TCDD’ye zarar verdiğini belirtti ve yaşanan tren kazalarının da bununla ilgili olduğunu vurguladı:

'KURUMUN TARİHİNDE GÖRÜLMEYEN KAZALAR SON 18 YILDA OLDU'

“Bu kurumun tarihinde görülmeyen tren kazaları, liyakatsiz usulsüz atamalar son 18 yılda olmuştur. Bu siyasi atamalar ve sürgünlerle, TCDD tarihinde hiç olmadığı kadar büyük ve geri dönüşü zor yaralar almıştır. Son yıllarda TCDD’deki siyasi atamalar ve kadrolaşma, kurumdaki işi bilen yöneticilerin yerine yapılan liyakatsiz kişilerin atanması, demiryolu trafiğinde riskler oluşturmuş, bunun sonucunda pek çok kaza meydana gelmiştir. En son Malatya tren kazası da bunun sonucudur. Bu durum karşısında TCDD yöneticileri, yanlıştan dönmek yerine, olayları örtbas etmek, gerçeği söyleyenleri susturmak ve sendikamız yönetici ve üyelerini sürmek ve soruşturmalar açma yoluna girmişlerdir. Bu uygulamaları TCDD taşımacılıkta da yapma gayreti içindedirler, burada da kurumda yükselme sınav sonuçlarının gereği yapılmamakta ve atamalar istedikleri gibi olmadığı için sürüncemede bırakmaktadırlar. Ayrıca hiçbir uyarı dinlenmeden, konu tartışılmadan, hiçbir makul neden olmadan tüm makinistleri araç bakım servisinden yük servisine geçirmişlerdir.”

TCDD YÖNETİMİ SENDİKALAŞMAYA ENGEL OLMAK İÇİN SÜRGÜNLERİ DEVREYE SOKTU

Okunan metinde AK Parti’nin TCDD politikaları, sendikalaşmaya karşı duruşu nedeniyle ‘hazmedememe’ olarak değerlendirildi: “Demokrasi söylemlerini ağzından düşürmeyip, tam aksi uygulamalar yapan AKP iktidarı ve siyasi kadrolaşma yapmak suretiyle kurumlara atadıkları bürokratlar, sendikal örgütlüğümüzü ve çalışanların sendikamıza üye olmasını uzun süredir hazmedemiyordu. Bu yönde defalarca ve değişik saldırılara maruz kaldık ama yılmadan, çalışanlara, kurumumuza ve sendikamıza sahip çıkmaya devam ettik.

Ancak, demiryollarının özellikle İzmir bölgesinde, çalışanların sendikamızı tercih edip üye olmasını kaldıramayan, AKP’nin arka bahçesi yandaş sendika Memur-Sen’e biat yeminlerine sadık kalmak isteyen TCDD yönetimi; buna engel olmak, çalışanları korkutmak ve yıldırmak için, ilkel ve insanlık dışı bir uygulama olan ‘sürgün’ saldırısını devreye soktu. Bu yüzdendir ki, ‘sürgünlerin’ çoğu İzmir bölgesindendir ve sendikamızın İzmir Şube Başkanı ile temsilci ve kadrolarıdır.”

Sendika temsilcileri, gerek katıldığı eylemler, gerekse yaptıkları sosyal medya paylaşımlarından dolayı kendilerine soruşturmalar açıldığını belirterek, bu durumu, "Kenan Evren döneminden bile geri gitmiş durumdayız" şeklinde değerlendirildiler.

'SÜRGÜNLERE VE LİYAKATSİZ ATAMALARA SON VERİN'

Yaşadıkları hak ihlalleri nedeniyle ulusal ve uluslararası alanda mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen BTS temsilcileri basın açıklamalarını, “Buradan tekrar sesleniyoruz, liyakatsiz atamalara ve sürgünlere son verin, tecrübeli, işi bilen demiryolculara kulak verin, sendikamızın uyarılarını dikkate alın, üzerimizdeki baskı ve sürgün politikalarına son verin. Biz doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz, kurumun, çalışanların ve kamunun çıkarlarını korumaya devam edeceğiz. Yaptıklarınız bizi korkutamaz, sindiremez; çünkü haklıyız ve doğrudan yanayız. Tüm kamuoyunu da bizimle olmaya, güvenilir bir demiryolları oluşturma çabamızda destek olmaya çağırıyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.

'BİZ LİYAKAT DİYORUZ, ONLAR YANDAŞ DİYOR'

BTS’nin açıklamasından sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da özellikle kamu hizmetinde liyakatın esas olduğunu belirterek, “Ama onlar diyor ki bizim yandaşlarımız gelecek. Biz liyakat diyoruz onlar yandaş diyor, sürgün diyor” dedi. Sındır demiryollarında yaşananları, ‘TCDD’nin içine düşürüldüğü bu durum üzüntü verici’ sözleriyle değerlendirerek, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Etiketler bts demiryolu sürgün