Memuriyette güvenlik soruşturması öğrencilere kadar genişletildi

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından yeniden düzenlenen memuriyete girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması teklifi komisyonda daha da genişletildi. Askeri öğrenciler, Sahil Güvenlik ve Jandarma akademisi öğrencileri, Polis Akademisi öğrencileri ve kaymakam adayları için de güvenlik soruşturması yapılacak. Buna gerekçe olarak “asker ve polis olmak isteyenlerin 4 yıl eğitimden sonra mağdur olmaması” gösterildi. Karar, “Testi kırılmadan çözüm üretelim” diye savunulurken muhalefet, “Bu devletin içerisine bizden olmayanları yerleştirmeyi baştan keselim, demektir” yorumu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Memuriyete girişte arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasını düzenleyen 18 maddelik kanun teklifi Meclis İçişleri Komisyonunda görüşülerek kabul edildi. Kamuya ilk kez girecekler ve yeniden atanacaklarla ilgili şartları düzenleyen teklife muhalefet “fişleme” tepkisi gösterirken, teklif komisyonda daha da genişletildi. Asker ve polisler gibi güvenlik güçleri için yapılması zorunlu olan güvenlik soruşturması öğrenci kabul sürecinde başlayacak. Güvenlik soruşturmasını geçemeyenler askeri ve polis okullarına alınmayacak.

Kamuya girişte arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından tek başına ayrı bir kanun olarak Meclis’e sunuldu. AK Parti tarafından getirilen teklife göre kamuda ilk kez ve yeniden memuriyete atanacaklar için arşiv araştırması yapılacak. Ayrıca “devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli” birimler ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel ile üst kademe kamu yöneticilerinin atanmasında arşiv araştırmasının yanında güvenlik soruşturması yapılacak.

AK PARTİ ÖNERGESİ İLE TEKLİF GENİŞLETİLDİ

Komisyonda 2 günde toplam 15 saat süren görüşmelerde teklifin 13. maddesine AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önerge ile ekleme yapıldı. Buna göre Millî Savunma Bakanlığı nam ve hesabına bakanlıkça belirlenen eğitim kurumları ile Millî Savunma Üniversitesi'ne bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülerde, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı nam ve hesabına eğitim-öğrenim görecekler ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisine bağlı eğitim-öğretim kurumlarında öğrenim görecekler, Polis Akademisinde ve Akademi nam ve hesabına diğer eğitim kurumlarında, eğitim görecekler ile kaymakam adaylığına atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Arşivden 'memuriyete veto' çıkabilirArşivden 'memuriyete veto' çıkabilir

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İSTEDİ: MAĞDURİYET OLMASIN

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, önergenin bakanlığın talebi doğrultusunda verildiğini belirterek gerekçesini şöyle açıkladı:

“Askeri öğrenciler, Sahil Güvenlik ve Jandarma akademisi öğrencileri, Polis Akademisi öğrencileri ve kaymakam adayları okullarını bitirdiğinde polis, subay, astsubay, Jandarma ve Sahil Güvenliğin elemanı olacaklarsa güvenlik soruşturması yapılması zorunlu. Kaymakam adayları da aynı şekilde. Bunları öğrenci olarak okullara alırken arşiv araştırmasıyla alıp dört yıl boyunca eğitimini yaptırıp, ondan sonra 'Güvenlik soruşturmanız doğru çıkmadı, yeterli çıkmadı' diye ilişiklerini kesmek daha büyük adaletsizlik olur. Öğrenciyken alalım, bir sorunları yoksa öğrencilikleri bittikten sonra da yollarına kazasız belasız devam edebilsinler. Hem onların verdiği emekler boşa gitmesin hem devletimizin bunlara verdiği emekler boşa gitmesin. Aksi takdirde, jandarma akademisine aldığımız astsubay adayını iki yıl eğiteceğiz, iki yıl sonra yasal olarak güvenlik soruşturması yapabileceğiz, yaptığımız güvenlik soruşması sonucunda ilişiğini kesmek zorunda kalabileceğiz belki. Sadece insani anlamda bir mağduriyeti engellemek amacıyla yapılmasını faydalı gördüğümüz bir düzenlemedir.”

'DEVLETE BİZDEN OLMAYANI ALMAYALIM DENİYOR'

Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, söz konusu değişiklik önergesi için, “Testi kırılmadan çözüm üretelim mantığımız var deniyor” değerlendirmesini yaparken CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, "Biz 'baştan keselim' de diyebiliriz yani bu 'devletin içerisine bizden olmayanları yerleştirmeyi baştan keselim' diye anlaşılabilir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da, AYM’nin iptal kararı sonrası getirilen teklifin öğrencilere kadar genişletilmesine tepki gösterdi, bu ek önergeyle birlikte teklife, kanunun yarısına eşdeğer olacak hacimde üçüncü bir halka eklendiğini söyledi. Kaboğlu, “Bu, olamaz yani bu, totaliter bir devlet ve toplum yapısına giden yolun temel taşları olarak görülür. Bunu çok sakıncalı görüyorum ve Anayasa Mahkemesi'nin de iptal edeceği maddelerin başında gelir bu” dedi.

'DÜZENLEME, MEMURİYETLERİ FAKÜLTE KAPISINDA BAŞLAYACAKLAR İÇİN'

Bakan Yardımcısı Aksoy, düzenlemenin normal üniversite öğrencilerini kapsamadığını belirterek, “Öğrenci adaylığına kabul edilmekle memuriyete kabul edilmiş polis adayı, astsubay adayı, subay adayları kapsıyor. Eğitim fakültesinde, hukuk fakültesinde öğrenim gören öğrenci değiller, memuriyetleri fakültenin kapısından girdikleri andan da başlayan güvenlik görevlisi adaylarımız” dedi.

Bu arada komisyonda güvenlik soruşturmasının kamuya alınacak herkesi kapsamadığına dikkat çekildi, yıllık olarak 30-40 bin kişiyi etkileyeceği ifade edildi. Güvenlik Soruşturması, Arşiv Araştırması Kanun Teklifi'nin Meclis tatile girmeden Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşması hedefleniyor.