Leyla Güven: Kürtler diz çökmeyecek

Diyarbakır’da sabah saatlerinde baskın düzenlenen DTK’nin kapısı mühürlendi. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “Halkın yüreğini mühürleyemezler. Biz devlete değil halka dayanan bir kongreyiz. Dolayısıyla biz Türkiye halklarından dayanışma bekliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 9 Ekim 2018’deki bir baskın sırasında elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında bu sabah saatlerinde Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) polislerce baskın düzenlendi. Baskında, bina kapısı kırılarak, DTK tabelalarına, bilgisayarlara ve kitaplara el konuldu. Öğlen saatlerine kadar devam eden aramanın ardından DTK binasının kapısı mühürlendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı doğrultusunda mühürlenen kapının önüne de polis ve zırhlı araçlar konumlandırıldı.

DTK’ye ilişkin yürütülen ve  gizlilik kararı konulan soruşturma kapsamında şu ana kadar 42 kişi gözaltı alındı. Soruşturma kapsamında 64 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.

‘ÇÖKERTME PLANI’NIN DEVAMI

42 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin Roboski Parkı yakınında basın açıklaması yapılmak istendi. Aralarında DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın da bulunduğu çok sayıda kişinin etrafı polisler tarafından sarıldı. Polis pandemi gerekçesiyle açık alanda basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine bir süre burada bekleyen kitle, daha sonra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi Danışma Bürosu’na geçerek, basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Leyla Güven, kuruma baskın yapılması, siyasetçi ve aktivistlerin gözaltına alınmasının, 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan “Çöktürme Planı”nın devamı olduğunu belirterek, “Sorun DTK ve HDP değil, Kürtlerin statüsüdür, Kürtlerin varlığıdır. Bir kez daha söylüyoruz; DTK 2007’den bu yana bütün çalışmalarını açık ve şeffaf bir şekilde yürüttü. Gizli saklı bir çalışması yoktur. Bir suç yaratmak istiyorlarsa, açık bir şekilde ‘siz Kürtsünüz, biz size karşı mücadele ediyoruz’ desinler. Bir kez daha söylüyoruz; ne olursa olsun baskılarınıza boyun eğmeyeceğiz. Bu politikalarla sonuç alamazsınız. 30 yıldır Kürtlerle mücadele ediyorlar. Bunu iyi bilsinler, Kürtler diz çökmeyecektir" dedi.

‘DAYANIŞMA BEKLİYORUZ’

DTK’nin halkların kongresi olduğunu vurgulayan Güven, şunları söyledi: “Halkın yüreğini mühürleyemezler. Çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. DTK halkın kongresidir, halk içinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. DTK’nin bünyesinde bulunan kurumların ortak çalışmasıyla bundan sonraki çalışmaların kararlaştırılması yapılacaktır. Biz resmi değil, meşruyuz. Biz devlete değil halka dayanan bir kongreyiz. Avrupa’dan gelen her heyet kongremizi ziyaret etmiştir. Çünkü kongremizin görüşü Kürdistan’ın görüşüdür. Alevilerin, Ermenilerin herkesin kongresidir. Dolayısıyla biz Türkiye halklarından dayanışma bekliyoruz. Bugün DTK’ye sahip çıkmayan yarın kapısında polis görecektir. Herkes DTK’ye sahip çıkmalıdır.” (DUVAR)

DTK binasına polis baskını: En az 42 kişi gözaltına alındıDTK binasına polis baskını: En az 42 kişi gözaltına alındı