İmamoğlu'ndan taksi açıklaması: Ret gibi kabul etmiyorum

6 bin yeni taksi teklifinin UKOME'de reddedilmesini değerlendiren Ekrem İmamoğlu: Ret gibi kabul etmiyoruz, şu anda süreci. Sadece bekletiliyor, diye düşünüyorum. İyi niyetle komisyona yeni katılan bürokratların, sanırım daha fazla bilgi edinmeye ihtiyacı var. Biz bilgi edinmelerini sağlarız. UKOME’de kim var ise kim olduğunu artık anlayamıyorum. Umuyorum oradaki arkadaşlar bu konuda sağlıklı karar verirler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, UKOME tarafından yapılan toplantıda 6 bin yeni taksi önerisiyle ilgili alınan ret kararına değerlendirdi. İmamoğlu, "Şu anda komisyonda duruyor. Sanırım 15 gün sonra bir daha görüşülmesi muhtemel. Yani ret gibi kabul etmiyoruz şu anda süreci. Sadece bekletiliyor, diye düşünüyorum" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ret kararı veren UKOME üyleri için de, "İyi niyetle komisyona yeni katılan bürokratların, sanırım daha fazla bilgi edinmeye ihtiyacı var. Biz bilgi edinmelerini sağlarız. Umuyorum oradaki arkadaşlar bu konuda sağlıklı karar verirler. Şayet UKOME’nin yeni kurulum biçimi doğru ise bunu ispat ederler" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İmamoğlu, Londra'da Fatih Sultan Mehmet'in tablosunu aldıkları için 'israf' eleştirisi yapanlara da yanıt verdi. İmamoğlu, "Bu kurumdan, birçok diziye 13-14 milyon paralar ödendi bundan birkaç sene önce" dedi.

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Sosyal Konutları’nın noter huzurunda yapılan kura çekiliş töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle:

TAKSİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ: (Üye yapısı Şubat ayında değiştirilen UKOME, dün ilk kez toplandı ve 6 bin yeni taksi önerisini reddetti. Kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna yanıt) Şu anda komisyonda duruyor. Sanırım 15 gün sonra bir daha görüşülmesi muhtemel. Yani ret gibi kabul etmiyoruz, şu anda süreci. Sadece bekletiliyor, diye düşünüyorum. İyi niyetle komisyona yeni katılan bürokratların, sanırım daha fazla bilgi edinmeye ihtiyacı var. Biz bilgi edinmelerini sağlarız. Bilgilerimizi her gün sunuyoruz. Teknik detayını arkadaşlarım yakında kamuoyu ile paylaşacaklar. Bizim bahsettiğimiz konu çok net; İstanbul'un taksi konusundaki sorunlarını çözmek. Birincisi, İstanbul'un ciddi bir taksi ihtiyacı vardır. İkincisi, ortaya koyduğumuz model İstanbul'un taksi kalitesini arttıracak. Üçüncüsü, bizim İstanbul'da ortaya koyduğumuz model gerçek taksi esnaflarımızın yaşam kalitelerini ve standartlarını yükseltecek. Aynı zamanda, sistemin içine sızan korsan ve bunun gibi kısımların engellenmesi konusunda ayrı bir denetim mekanizması oluşturacak. Tüm yenilikçi modelleri içine katan ihtiyacı çözen bir konu.

UKOME'DE KİM VAR ANLAYAMIYORUM: Artı olarak da duraklı dolmuşçuluk yapan çalışanların sorununa çözüm getirecek ilave bin taksilik potansiyel sunduk. Toplam 6 bin taksiyi, yenilikçi modelinden güvenliğine, birçok unsuruna kadar içine koyacağımız bir çağdaş düzeni İstanbul’a kazandırmak çabası bizimki. Umuyorum UKOME’de kim var ise kim olduğunu artık anlayamıyorum, orada birçok yeni ilaveler oldu. Umuyorum oradaki arkadaşlar bu konuda sağlıklı karar verirler. Şayet UKOME’nin yeni kurulum biçimi doğru ise bunu ispat ederler. Bu aslında, onlara böyle bir misyon da yüklüyor. Yok, burada başka bir amaç var ise onu da görmüş oluruz. Takip edeceğiz; hem UKOME üyelerini bilgilendireceğiz hem vatandaşımızı bilgilendireceğiz. (Sizce bu karar siyasi bir karar mı? sorusu üzerine) Onu göreceğiz. Henüz bir karar yok. Şu anda bekletiliyor, onu göreceğiz. Zamanı geldiğinde 16 milyon İstanbullu bunu görecek ve takdir edecektir.

TABLO İÇİN UZMANLARLA GÖRÜŞECEĞİZ: (İngiltere’de dünkü müzayedede Fatih Sultan Mehmet’in tablosu İBB tarafından satın alındı. İstanbul’a ne zaman gelecek ve nerede, nasıl sergilenecek? sorusu üzerine): Sanırım detayları bugün belli olur. İstanbul’da kalıcı sergilenmesi için -her zaman yaptığımız gibi- bu işin uzmanları ile en şeffaf bir biçimde, İstanbul’un valisinden insanına kadar, onların da fikirlerini alarak karar vereceğiz. İstanbul’u bize hediye eden büyük padişahı, onun yaşadığı dönemde yapılan bir eserin İstanbul’a kazandırılması, dünden beri benim tüylerimi diken diken eden bir sevinç kaynağı. Onun en iyi şekilde kalıcı sergilenmesini sağlayacağız. İlk etapta benim gönlümden geçen İBB Saraçhane’de insanların yoğun bir ziyaretle onu görme zevkini elde edebilecekleri bir modelle sergilenmesi arzum var. Ama bu benim şahsi arzum. Bunu uzmanlarla ve kamuoyu ile paylaşarak, bu eserin kalıcı sergilenmesi konusunda ne yapabileceğimizi tartışacağız. Bu, benim tek başıma verebileceğim bir karar değil.

KİPTAŞ'TAN DİZİLERE PARALAR ÖDENDİ: Benim maneviyatımı ölçecek bir para miktarı yok. Çok değerli, ülkemize ait olduğunu hissettiğim, bu şehirde olmasını gerekli bildiğim bir eserin dünya çapındaki bir müzayededeki satışına katıldık ve aldık. Dolayısıyla bu bir israf değildir. Şu an sosyal konut üretme misyonu olan KİPTAŞ’tayız. Bu kurumdan, birçok diziye 13-14 milyon paralar ödendi bundan birkaç sene önce. Baktığınızda hukuken hiçbir sorun gözükmüyor; ama vicdanen çok sorunlu işler var. Onun için o işlerin yanında bizim yaptığımız israfın adını bile anamazlar. Ama ben manen gurur duyuyorum. Maneviyatımın parayla ölçülecek tarafı yok.

Kurt: Dar gelirliye kulak verilmeli

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da İmamoğlu’ndan önce yaptığı konuşmada, “3 haftalık ön başvuru süresi sonunda, başvuru sayımız 40 bin 392 oldu. Kuraya girecek olan ve noter tarafından onaylanan başvuru sayımız 38 bin 144. Silivri’de bugüne kadar bir konut projesindeki en yüksek başvuru sayısına ulaştık” bilgisini paylaştı. Dar gelirli aileleri ödenebilir koşullarda nitelikli konutlarla buluşturmak hedefiyle yola çıktıklarını belirten Kurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Silivri ilçesi özelinde aldığımız bu başvuru sayısı İstanbul'da; dar gelirlilerin ve özellikle ayrıcalıklı grup kategorisine aldığımız sağlık çalışanlarının taleplerine kulak verilmesi gerektiğini ortaya koydu. Sosyal konut İstanbul’da hâlâ önemli bir ihtiyaç. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ olarak bu talep bize bir misyon yüklüyor. Farkındayız ve bu yolda örnek projelere imza atmaya devam edeceğiz.”

Kura töreni öncelikle, şehit aileleri, harp, vazife malulleri, dul, yetim, en az yüzde 40 oranında engelliler ile sağlık personelleri için gerçekleştirildi. Ayrıcalıklı grupların kura çekiliş sırası, kura ile belirlendi. Her ayrıcalıklı grup için 2+1 kapalı mutfaktan oluşan 50 konut ayrıldı. Kura çekilişi ile her ayrıcalık grup için 50’şer asil hak sahibi ile 150’şer yedek üye belirlendi. Çekilişte ilk sırayı şehit aileleri, harp ve vazife malulleri aldı. İmamoğlu bu durumu, “Çok doğru bir sıralama başlangıcı oldu” diye değerlendirdi. (HABER MERKEZİ)