DTK binasına polis baskını: En az 42 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır’da DTK binası ile birçok eve baskın düzenlendi. Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak ve Rosa Kadın Derneği yöneticisi Rojda Barış'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da sabah saatlerinde Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Kayapınar ilçesindeki binası, J&J yayınevi ile birçok eve polislerce baskın düzenlendi. Baskında gözaltına alınanların sayısının 42'ye yükseldiği belirtildi.

Baskınlarda gözaltına alınan bazı isimler şöyle: DTK Divan üyesi Jiyan Taş ve Hüseyin Kaya, Rosa Kadın Derneği yöneticisi Rojda Barış, ev hapsinde olan Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak, MEBYA-DER yöneticisi Yıldız Damla, DBP PM üyesi Leyla Bağatır, KESK Genel Meclis üyesi ve TÜM BEL-SEN üyesi Ayten Tekeş, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol, Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, barış annesi Makbule Özbek, avukat Berdan Acun, Hazro Belediye Meclis Üyesi Fesih Balbey, Kocaköy HDP ilçe Eşbaşkanı Cahit Ay, Kulp Eski HDP İlçe Eşbaşkanı Selva Akkoyun, Enver Çelik, Aynur Aktar, Çınar Enver Temiz, Mehmet Sağlam, Fatma Bülbül, Tahir Turan, Gurbet Çakar.

DTK binasına yönelik baskın ve arama kararını Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği öğrenildi. Mahkeme, arama kararına gerekçe olarak, 2018 yılında DTK binasında ele geçirilen dijital belgeleri gösterdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, operasyona sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Güven, paylaşımında, "Kurumumuzda saatlerce arama yapmışlar ve ele geçirilen ‘örgütsel dokümanlar’: tabelalarımız. İşte bu kadar acizsiniz. Zaten Kürdü vurmak için bir dokümana da ihtiyaç yok çünkü hepsini siz üretiyorsunuz! Boyun eğmeyeceğiz” dedi.

'ARKADAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN' 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, DTK’ye yönelik polis baskını ve gözaltılara tepki gösterdi. Platform adına konuşan Semra Arslan, “Gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılsın” dedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik baskın ve gözaltıları kınamak için Eğitim Sen 1 No’lu Diyarbakır Şubesi'nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya kentte bulunan birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Platform adına açıklamayı yapan Semra Arslan, her gün farklı şekillerde hak ihlallerine tanıklık ettiklerini ifade ederek, kayyım atamaları, mezarlıklara saldırı, eşitsiz infaz yasası, iş ve kadın cinayetleri, doğa katliamları ve kötü muamelenin yanı sıra gözaltı, tutuklama, haksız cezalandırmaların bütün muhalif kesimler üzerinde ciddi baskılar oluşturulduğuna dikkat çekti. Bu tür antidemokratik uygulamalarla ülkede hiçbir sorunun çözülemeyeceğini belirten Arslan, DTK ve J&J Yayınevi'nin basılıp yöneticilerinin gözaltına alınmasına platform adına tepki gösterdi.

'TOPLUM NEFES ALAMAZ HALE GELDİ'

Semra Arslan, şunları söyledi: "Tüm muhalif kesimlere yönelik devreye sokulan bu sivil darbe uygulama ve politikaları ile ülkemiz, halklarımız ve emekçiler nefes alamaz hale getirilerek, iradeleri kırılmak ve mevcut duruma razı edilmek istenmekte, toplum sindirilmeye ve sessizleştirilmeye çalışılmaktadır. Özellikle kadın mücadelesinde her türlü şiddet, taciz, tecavüz, cinayete karşı ses yükselten, direnen ve dayanışan kadınlar hedef alınarak, mücadele güçsüzleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu uygulamalara karşı demokratik tepkileri ortak geliştirmek kendine demokrat, halk savunucusu, yurtsever, ilerici diyen herkesin ertelenemez sorumluluğu haline gelmiştir. Ülkeyi nefes alamaz hale getiren iktidara buradan bir kez daha söylüyoruz. Sorunları çözmeyen, toplumu gerip kutuplaştıran bu uygulamalardan derhal vazgeçin. Bu ülkeyi normalleştirmek istiyorsanız öncelikle demokratikleştirmek zorundasınız. Bir kez daha iktidarı, hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik saldırı ve baskılara son vermeye çağırıyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz." (HABER MERKEZİ)