'Cezaevlerinde 91 korona vakası var'

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi, şu an itibarıyla cezaevlerinde hükümlü ve tutuklu olmak üzere toplam 91 korona virüsü vakası olduğunu, bunlardan 51 tanesinin ise cezaevlerine ilk girişte tespit edildiğini kaydetti. Çiftçi, İnfaz Kanunu'nda yapılan değişiklik ile 65 bin kişinin izinde olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM’de Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nda, Düzce, Kırıkkale ve Keskin Ceza İnfaz Kurumları inceleme raporu görüşüldü. AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yaman’ın başkanlık ettiği komisyonda Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi, ceza infaz kurumlarına ilişkin bilgi verdi. Söz konusu cezaevlerinde kelepçeli muayene, banyo bacasının rutubet yaptığı, küf olduğu ve Keskin Cezaevinde kadın koğuşunda, çocuğa kıyafet kotası olduğuna yönelik şikayetler yer aldı.

AVUKAT MAHKÛM GÖRÜŞLERİ ŞEFFAF CAM İLE KAPATILACAK

Ceza İnfaz Kurumları'nda korona virüsüne yönelik tedbirlerin biraz esneme ile birlikte devam ettiğini belirten Çiftçi, esnetilen tedbirler arasında avukat-hükümlü ve tutuklu görüşleri olduğunu söyledi. Korona virüsü salgını öncesindeki yüz yüze görüşmelere ilişkin bir takım değişiklikler yapıldığını ifade eden Çiftçi, “Salgın henüz bitmiş değil. Bu nedenle fiziki teması kesmek için aralar cam ya da şeffaf benzeri bir malzemeyle kapatıldı. Yine yüz yüze ama arada şeffaf bir engel bulunarak görüşmeler yapılıyor. Haziran ayı içerisinde bir kez bir ziyaretçiyle kapalı görüş şeklinde ziyaret yapıldı. Diyarbakır’la ilgili olarak yeni yaptığımız pembe oda faaliyete geçti ama bu sefer de tabii korona girdi, odanın kullanılma durumu olmadı. Sincan’daki kurumların su tesisatı Meclis denetiminden sonra komple yenilendi. Kırıkkale’de ve Düzce’de TRT 2 ile ilgili olarak bir sıkıntı vardı, TRT 2 şu anda yayında” diye konuştu.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİN KELEPÇELİ MUAYENELERİ

Hükümlü veya tutukluların kelepçeli muayenelerine ilişkin şikâyetlere ilişkin de açıklama yapan Çiftçi, “Sorun, her hastanede olması gereken hükümlü tutuklu muayene odasının eksikliğinden kaynaklanıyor. Hastaneye muayeneye götürülüyor hükümlü, tutuklu genelde zemin katta, penceresi açık, demir parmaklık yok. Şimdi jandarmaya 'dışarıda bekle' diyemiyorsunuz yani çünkü muayene odasının hükümlü tutuklu muayene odası şekline getirilmesi gerekiyor. Bu hallolduktan sonra sorun ortadan kalkacak gibi görünüyor” dedi.

'CEZAEVLERİNDE 91 KORONA VİRÜSÜ VAKASI VAR'

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin cezaevlerinde görülen korona virüsü vakalarına ilişkin bilgi istemesi üzerine açıklama yapan Yılmaz Çiftçi, şunları söyledi:

“Cezanın infazı için cezaevine ilk giren ya da soruşturma nedeniyle tutuklanıp cezaevine giren kişilere -malum, tüm giren kişilere test yaptırıyoruz- uygulanan o test sonucunda ortaya çıkan vakalar var. Yani dolayısıyla Konya, İzmir ve Silivri dışında vaka yaşanan başka bir yer olmadı. Yani vaka yaşanan Konya ve İzmir'de negatife döndü, Silivri’de büyük bir kısmı negatife döndü; 15 kişinin bu hafta negatife dönmesi bekleniyor. Şu an itibarıyla kurumlarımızda sadece hükümlü ve tutuklu olmak üzere 91 pozitif vakamız var. Hâlihazırda devam eden 91 pozitif vakamız var ve bunlarda yoğun bakımda olan ya da entübe olan kişi bulunmuyor. Bunların 51 tanesi ilk giriş nedeniyle, zaten pozitifmiş, tutuklanıp gelmiş. Bunların zaten birçoğu, temas hâlinde olan birçoğu kendisi bile farkında olmuyor. Personelimizde pozitif vaka olan kişi yok.”

'65 BİN CİVARINDA KİŞİ KORONA VİRÜSÜ İZNİNDE'

15 Nisan itibarıyla İnfaz Kanununda Değişiklik Yapılması Dair Kanunun yürürlüğe girmesi ile korona virüsü kapsamında 65 bin kişinin izinde olduğunu ifade eden Çiftçi, “Kanun birtakım suçlarda infaz sürelerini yeniden düzenlemiş oldu. Şu anda 65 bin civarı Covid-19 izninde olan kişi var. Bu kişiler ya açık cezaevinde bulunuyordu ya da kapalıda bulunup da açığa ayrılma sürelerini doldurduğu için açığa ayrılması gereken kişilerdi. Doğrudan Covid-19 iznine gönderilmiş oldu. Yine, 7 bin civarında, şartlı tahliye süresi erkene çekildiği için şartlı tahliye süresini doldurup şartlı tahliye edilen kişi bulunmaktadır. Yine, 47 bin civarında da denetimli serbestlik altında tahliye edilen kişi bulunmaktadır” dedi.