Van esnafı: Destek göremedik, zararımız büyük

Korona virüsü salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalarla birlikte işlerini döndürmekte zorlanan Van esnafı ayakta kalma mücadelesi veriyor. Hükümetin açıkladığı kredi desteği için başvurdukları kamu bankalarından kendilerine yanıt dahi verilmediğini belirten esnaf, "Zar zor kiramızı ödüyoruz" diyor.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Covid-19 nedeniyle hükümetin hayata geçirdiği sokağa çıkma yasakları ve 'evde kal' uyarıları, son yıllarda ticari olarak krizde olan esnafı derinden etkiledi. Normalleşme ile birlikte yeniden toparlanmaya başlayan Van’ın ticari hayatını şimdi çok daha büyük zorluklar bekliyor. Ödenmemiş kira borçları, elektrik-su faturaları ve henüz ne olacağı belli olmayan vergi borçları.

.

Normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran 2020 tarihinden bu yana esnafın durumunun ne olacağına dair henüz bir açıklama gelmedi ama Gazete Duvar’a konuşan Vanlı esnaflar, söz konusu desteklerin sadece büyük marketlere verildiğini ve kendilerinin yaptığı başvurulara cevap dahi verilmediğini söylüyor.

Van çarşısında esnafla, korona sonrası ekonomik yaşamı konuştuk.

'BANKALAR BAŞVURULARIMIZA CEVAP DAHİ VERMEDİ'

Van’da 30 yıllık esnaf beyaz eşya dükkânı sahibi 54 yaşında ki Nevzat Hamzaoğulları, korona virüsü nedeniyle uygulanan yasaklar sonucu zarar ettiklerini söyledi.

Nevzat Hamzaoğulları: Çeklerimizi ödeyemiyoruz.

Uğradığı zarar nedeniyle Ziraat Bankası ve Denizbank'a teşvik için başvuruda bulunduğunu ancak kendisine cevap verilmediğini aktaran Hamzaoğulları “Bunun dışında kira erteleme diye bir şey olmadı zaten. 5 milyon esnafa destek verildiği söyleniyor ama şu ana kadar ben de, çevre esnafı da böyle bir destek almadı. Çeklerimiz var ve ödeyemiyoruz” dedi.

'SORUNLARIMIZ DAHA DA BÜYÜYEREK GERİ DÖNDÜ'

Kuru üzüm türleri satarak geçimini sağlayan esnaflardan Selami Yeşilbaş da, korona virüsü döneminde ekonomik olarak büyük darbe aldıklarını söyledi.

Selami Yeşilbaş: Bağ Kur'u dahi yatıramadık.

Elde kalan ürünlerin güvelendiğini belirten Yeşilbaş şunları anlattı: "Bizim satışlarımız özellikle düğünlerin yoğun olduğu zamanlarda olur. Korona günlerinde düğün olmadığı için zararımız büyük oldu. Bayramda uygulanan sokağa çıkma yasağıyla beraber ağır darbe yedik. Sokağa çıkma yasakları adil uygulanmadı, bir yeri kapatıyorlardı, bir yeri açık bırakıyorlardı ve yoğunluk oraya oluyordu. Bu da virüsün yayılmasına sebep oluyordu. Bir haftadan önce bize söylenmeyen şeyler son gün söylendi ve tüm ürünlerimiz elimizde kaldı. Hükümetten bize yönelik bir destek gelmedi. Sadece 25 bin lira faizsiz destekten söz edildi ama maalesef biz yararlanamadık. Esnafımızın büyük çoğunluğu zaten faydalanamadı. Elektrik faturalarımız, su faturalarımız daha yüksek geldi. Vergilerde herhangi bir erteleme dahi olmadı. Biz Bağ-Kurlarımızı bile yatıramadık.”

'DESTEKLERDEN YARARLANAMADIK'

Manav Taner Yıldız ise hükümetin, küçük esnafı kredi verileceği vaadi sonrasında Ziraat Bankası'na başvurduğunu ancak bankanın kendilerine geri dönüş yapmadığını ifade etti.

Taner Yıldız: Şu anda karın tokluğuna çalışıyoruz.

Hükümetten çeşitli konularda destek beklediklerini ama bunların hiç birinin gerçekleşmediğine dikkat çeken Yıldız “Burada 2500 lira kira ödüyorum. 3 ay boyunca evimize ekmek dahi götüremedik. Normalleşme ile birlikte zararımızı toparlamaya çalışıyoruz. Ancak çok canlı değil. Büyük marketlerin karşısında küçük esnafın şansı yok. Büyük marketlerle rekabet etme imkânım yok. Hükümet tüm desteği bu büyük marketlere sağlıyor. Büyük marketler kredi desteğinden faydalandı ama biz yararlandırılmadık. Biz garibanız ve ancak evimize ekmek götürebiliriz, işin gerçeği maalesef bu. Kirayı ödüyoruz şu anda ama karın tokluğuna çalışıyoruz. 5-6 yıl önce kiramızı ödüyorduk ve cebimizde bir para kalıyordu ve artık o da yok” sözleriyle sorunlarını dile getirdi. (DUVAR)

Etiketler Van