Vicdani retçi Savda İsviçre’de gözaltında

Vicdani retçi, insan hakları aktivisti ve yazar Halil Savda İsviçre’in Zürih Havalanı'nda gözaltına alındı. Kendisine ayrımcılık uygulandığını söyleyen Savda'nın bugün Kıbrıs'a gönderileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’deki hakkında çıkarılan tutuklama nedeniyle Kıbrıs’a iltica eden ve üç yıldır Kıbrıs’ta sürgünde yaşayan Halil Savda dün akşam geldiği İsviçre’nin Zürih Havalanı’nda gözaltında alındı.

Savda, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, dün akşam saat 22:00 sularında indiği Zürih Havalanı’nda İsviçre sınır polisi tarafından pasaport ve kimliğine el konularak, hakkında gözaltı işlemi yapıldığını duyurdu.

Özgür Manşet'in haberine göre, İsviçre polisi Savda’nın İsviçre’ye girmesine engel olarak, SEM’in (İsviçre Göçmenlik Sekreterliği) “Covid-19’un Avrupa Birliği üyesi ülkelerin birisi veya birden fazlası için genel kamu düzeni, yerel güvenlik, kamu sağlığı veya uluslararası ilişkiler açısından tehlike teşkil etmektedir” kararını gerekçe gösterdi.

Savda ise SEM’in 15 Haziran itibari ile Şengen ülkeleri ve AB üyesi olan Kıbrıs ve Romanya gibi ülkeler ile kısıtlama olmaksızın seyahat olanağı tanıdığını hatırlatarak, “Kıbrıs ve diğer AB üyesi ülkeler İsviçre’ye seyahat edebiliyor. Ancak benim girmem engellendi. Gerekçe olarak diyorlar ki ‘Senin İsviçre’ye girmen ülkemiz ve AB için tehlikeli.’ Ancak diğer Kıbrıs ve AB vatandaşları İsviçre’ye girebiliyorlar. Onların girmesi tehdit oluşturmuyor mu?” diye çifte standart kararına tepki gösterdi.

'REHİN ALINMIŞ DURUMDAYIM'

Havaalanı polisinin kendisine yönelik uygulamasını ayrımcı bulduğunu söyleyen Savda, “Zürih Havaalanı’nda bir tür rehin alınmış durumundayım. Seyahat belgelerim ve kimlik kartım BM Mülteci Komiserliği Kararları uyarınca Kıbrıs Hükümeti tarafından verildi. İsviçre devleti bu sözleşmelere taraf. Geçtiğimiz iki yıl boyunca defalarca İsviçre’ye seyahat ettim ve ilk defa böyle bir uygulama ile karşılaştım. Bu uygulama İsviçre polisinin mülteci karşıtlığının bir ürünü mü? Doğrusu buna ‘Hayır’ diyemiyorum” şeklinde tepki gösterdi.

İsviçre Polisi tarafından bugün Kıbrıs’a gönderilecek olan Savda’nın avukatı Fazıl Ahmet Tamer, Savda’ya yapılan uygulamanın hukuki ve mantıki hiçbir gerekçesinin olmadığının belirterek, İsviçre’nin hem Uluslararası sözleşmelere hem de Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine dikkat çekti. İsviçre hükümetinin ayrımcılık yaptığını söyleyen Tamer, Savda’ya yapılan uygulamaya ve Savda’nın Kıbrıs’a geri gönderilmesine itiraz edeceklerini ifade etti.