Aşkın Demir'den Metin Feyzioğlu'na Dersim yanıtı: İktidara hedef veriyor

TTB Başkanı Metin Feyzioğlu, baroların yürüyüşünü ve açıklamasını eleştirirken Ankara Baro Başkan Yardımcısı Aşkın Demir'in Dersim'e ilişkin açıklamalarından bahsetti. Aşkın Demir, Feyzioğlu'nun ‘TBB Başkanı gibi değil siyasi parti başkanı gibi konuştuğunu’ söyledi ve "Sayın Feyzioğlu, toplumun vatanseverlik ve milliyetçilik gibi moral duygularını sömürmenin kolaycılığıyla yetinmeyip yazıda yer alan ifadeleri de çarpıtmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Aşkın Demir, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun 'Savunma yürüyor' eylemine yönelik tepki gösterirken Dersim 1938 için katliam diyen baro yöneticileri olduğu yönünde açıklamalar yapmasına yanıt verdi.

Baro başkanlarının, barolara ilişkin yasa değişikliği hazırlığına karşı başlattığı yürüyüş bugün Ankara'da sonlanacak. Feyzioğlu, baroların yürüyüşü hakkında “Yargının sorunlarını çözmek için midir, yoksa başka bir şey için mi?” diye sordu, Ankara Barosu’na yüklendi. Feyzioğlu baronun "Dersim katliamı" hakkındaki açıklamasını hatırlatarak, “Beni istifaya davet edenler, Dersim tarihi bir olaydır herhalde ama Türk askeri hamile kadınların karnını süngülerle deşip, bebelerini süngü uçlarında çıkarıp öldürmemiştir. Ankara Baro Başkan Yardımcısının açıklaması bu” dedi.

'MİLLİYETÇİLİĞİ SÖMÜRMENİN KOLAYCILIĞIYLA YETİNMEYİP'

Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Aşkın Demir, Feyzioğlu’nun açıklamalarına yanıt verdi. Demir, Feyzioğlu’nun “Benim görevim öncelikle devletin çıkarını savunmaktır” sözünü hatırlatarak, ‘TBB Başkanı gibi değil siyasi parti başkanı gibi konuştuğunu’ söyledi ve Dersim katliamı hakkında şunları belirtti:

“Dersim’de yaşanan ve hatta tarihçilerin daha yeni yeni konuşabildiği, araştırdığı bu tarihi olgudaki şiddet hiç olmamış gibi yorumlar yapmıştır. Hatta bu konuda baronun sosyal medya hesabında değil de kendi sosyal medya hesabımda yaptığım paylaşımı canlı yayında ‘düşünebiliyor musun Ankara Barosu Başkan Yardımcısı bunu söylemekte’ diyerek siyasi iktidara hedef vermektedir. Sayın Feyzioğlu, toplumun vatanseverlik ve milliyetçilik gibi moral duygularını sömürmenin kolaycılığıyla yetinmeyip yazıda yer alan ifadeleri de çarpıtmıştır.”

‘YAZININ ÖZÜNDE BİRLİK ÜRETME TALEBİ VARDIR’

“Yazıda, ifade ettiği şekilde vakalara yer verilmemiştir. Bu acı tarihi yaşayanların tanıklıkları ile teyit edilmiş vahim eylemlere işaret edilmiştir. Yazının özü ise geçmişin acılarından kin ve nefret değil birlik ve duygudaşlık üretme talebi ve önerisidir. Görüldüğü kadarıyla Sayın Feyzioğlu, seçici bir okuma ile kendisine özellikle hukuk camiası kamuoyunda yöneltilen eleştirilerden kaçınmak için vicdani denge gözetilerek yazılmış bir anma metnini gündeme getirme ihtiyacı duymuştur. Kendisine tavsiyem, her bilge insanın yapacağı gibi sorunla sade bir şekilde yüzleşmek ve kendisine yöneltilen haklı eleştirileri izah ve kabul etmesidir. Bunun baroların seçim sisteminin değişmesi ile ne ilgisi olabilir veya nasıl gerekçesi olabilir? Bu Barolar Birliği gibi bir kurumun varoluş amacına aykırıdır.”

‘BAROLAR YAŞAM HAKKINI SAVUNUR’

“Barolar şiddetin ve zulmün her türlü biçime karşıdır. Çünkü en önemli hakkımız olan ‘yaşama hakkını’ savunur. Şiddetin her türlüsüne karşı çıkan Sayın Feyzioğlu sosyal medya hesaplarındaki bir paylaşımda sinirli ve gergin yapısıyla iyi bir şiddetperver olduğunu kanıtlamıştır.”

'KOLLARINI KIVIRARAK, 'YAKLAŞ DA GÖSTEREYİM' DİYEN TTB BAŞKANI'

“Kollarını kıvırarak 'yaklaş da göstereyim gününü diyen bir barolar birliği başkanı' düşünün. Baroları siyasi arenaya çevirip, mesleki görevi gereği ‘Önce insan hakları ve özgürlükleri’ diye tek bir sözüne rastlamadığımız Sayın Feyzioğlu’na baroların tarihini, ülkemizde ve dünyada nasıl işlediğini birilerinin tekrar anlatması gerekiyor anlaşılan. Daha önce gerçekleşen meşhur olmuş sözle kapatıyorum bu sayfayı, getirdiğimiz gibi götürmesini de biliriz.” (ANKA)