At sahipleri: 'Adalar’da at kalmayacak' dayatması var

Adalar'da faytonlar yasaklandı ancak atların durumu tartışma yaratmaya devam ediyor. Faytonların kaldırılması sırasında isteyenlerin at beslemeye devam etmesi önünde bir engel olmadığı açıklanmıştı ancak at sahipleri uygulamada 'Adalar'da at beslenmeyecek' gibi dayatmalarla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalar’da at bakmaya devam edenler, atlarını İBB’ye vermeleri ya da Adalar dışında başka bir yere göndermeleri yönünde baskı gördüklerini söyledi. Gazete Duvar’a konuşan at sahipleri, Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri tarafından, “Adalar’da at yasak, ahırları yıkarız ve ormanı işgal etmekten at başına 750 TL ceza keseriz” diye tehdit edildiklerini belirtiyor.

Adalar’da fayton kullanımının sona erdirilmesi kararının ardından fayton plakalarını ve atları satın alacağını duyuran İBB, 28 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada toplam 1225 at satın aldığını duyurmuştu. Atların İBB’ye satılması gönüllülük esasıyla yapılmış ve atını vermek istemeyenlerin Adalar’da at bakmaya devam edebileceği duyurulmuştu.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ise atların İBB’ye satılması sürecinin kişilerin inisiyatifinde olduğunu hatırlatarak şunları söylemişti: “Atlar özel bir yere alınacaklar. Kaçak ahırlar yıkılacak bu durumda. Bizim burada İSPARK'ın ahırı var, orayla ilgili bir yıkım yok. 'Adada atı tamamen yasaklıyoruz' bakış açısında değiliz biz. Atına bakabilir, bakmayabilir. Başka bir proje geliştirebilir.”

Adalar’da bulunan ahırların çok büyük bir bölümü mart sonunda Valilik kararıyla yıkıldı. Geriye İBB'ye satılmayan az sayıda atın içinde bulunduğu -biri Heybeliada’da, ikisi Burgazada’da olmak üzere- toplam 3 ahır kaldı. Bu ahırların da her an yıkılabileceğinden endişe eden at sahipleri Adalar Orman Şefliği’nden atların barınabileceği bir arazi istiyor. Ancak iddiaya göre, “Adalarda at beslemek yasak” denilerek atlar için herhangi bir yer gösterilmiyor. At sahiplerine göre kendilerine, atların İBB’ye satılması ya da Adalar dışında bir yere gönderilmesi dayatılıyor. Bu karara uymayanlara ise at başına 750 TL ceza kesileceği söyleniyor.

‘AT BAŞINA 750 TL CEZA KESERİZ’

Burgazada’da yaşayan Tolga Demir’in aktardığına göre at sahiplerine, ahırları boşaltmaları için baskı yapılıyor: “Başından beri dediler ki İSPARK size bir yer yapacak, orada at bakmaya devam edeceksiniz. Şimdiyse İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri 'Adalar’da tek tırnaklı hayvan bakamazsınız' diyor ve bizi 'ormanı işgal etmek'ten at başına 750 TL ceza kesmekle tehdit ediyor.”

‘ONU HİÇBİR YERE GÖNDERMEDİM, GÖNDEREMEM DE’

Önceden beş atı olan Tolga Demir, faytonlar yasaklanınca üç atını Çanakkale Bayramiç’e göndermiş. Şu anda Burgazada’da Seheryeli ve Ada isimli iki ata bakıyor. Bu atlardan 5 yaşındaki Seheryeli, ağır bir sakatlık geçirmiş ve ölümden dönmüş. Bu neden Seheryeli’ni İBB’ye ya da başka bir kuruma emanet edemeyeceğini söylüyor:

Tolga Demir'in atı Seheryeli...

“Adana’dan çıkma bir yarış atıdır. Oralardan buralara kadar gelmiş. Büyükada’da çalışmış, Heybeliada'da çalışmış. Heybeliada’dan bizim adaya geldi. Burada da 2,5 yıl çalıştı ve çok büyük bir sakatlık yaşadı. Çok hızlı kullanıyordu faytoncu. Sol bacağının tendonları koptu, zar zor hayatta kaldı. Ölmek üzereyken sahibinden aldım, iyileşmesi için çok büyük mücadele verdim. Benim kızımla yaşıt, bu ata sadece benim beş yaşındaki kızım biniyor. Bu hayvan kesinlikle çalışamaz, huyu suyu ayrıdır her atla geçinemez. Onu hiçbir yere göndermedim, gönderemem de. Onun yanına bir de arkadaş bıraktım. Burada ikisine bakmaya devam ediyorum. Kendi bütçemizle, kendi emeğimizle bakıyoruz. Kimseden destek falan da istemiyoruz.”

Tolga Demir, “ahırları boşaltın, atları verin” gibi sözlü direktifleri dikkate almayacağını ifade ediyor ve “Böyle bir karar yasal yollarla tebliğ edilirse biz de yasal süreç başlatacağız” diyor.

‘KAYMAKAM BEYİN KESİN EMRİ VAR DİYORLAR’

Koray Kayaoğlu ise “adalarda at kalmayacak” dayatmasının korona virüsü salgınından hemen önce şubat sonunda başladığını ancak pandemiyle beraber rafa kaldırıldığını söylüyor. “2-3 ay ses çıkmadı. Ama şimdi baskılar yine başladı. Bize gelip 'kaymakam beyin kesin emri var, Adalar’da at bakmak yasak. Kimin üstüne kayıtlı at varsa bunlara para cezası kesilecek' diyorlar."

Şu anda atlarının içinde bulunduğu ahırın, görevliler tarafından yıkılmasından endişe eden Koray Kayaoğlu, Burgazada’da başka bir arazi kiralamak için Adalar Orman İşletme Şefliği’ne gitmiş. Ancak talebi, “Sen at bulundurmak için arazi istiyorsun” denilerek reddedilmiş: “Şu anda vakıf arazilerinde 83 tane kaçak yapı var. Onlara hiç dokunmuyorlar mesela. Ama koca adada 7-8 atı barındırabilecek bir yer sağlamıyorlar. Biz ücretiyle kiralamak istiyoruz, yine kabul edilmiyor.”

Kayaoğlu, hem İBB’nin hem de Adalar Belediyesi’nin, “Atını vermeyen, beslemeye devam edebilir” sözlerine rağmen uygulamada ortaya çıkan bu duruma isyan ediyor. Altı aydır yüzünün gülmediğini ve hem sürece hem de kurumlara olan inancını kaybettiğini söylüyor. “Artık kimsenin dediğine inanmıyorum, ne belediye ne kaymakamlık… Avukatlar var, hayvan dostları var ama iş bize desteğe geldiği zaman herkes susuyor.”

İBB VE ADALAR BELEDİYESİ: ALANIMIZ DEĞİL

At sahiplerinin iddialarını sormak için İBB’yi ve Adalar Belediyesi’ni aradık. İki kurum da Adalar'da at beslenip beslenmeyeceğine karar verme yetkisinin Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirtti. Adalar İlçe Tarım Müdürü Feramis Çiftçi ise, “Bizim görevimiz hayvanların sağlık kontrollerini yapmaktır. Adalar’da at bakmak yasak mı değil mi buna Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Adalar Belediyesi karar verir” diye konuştu. Telefon ve elektronik posta yoluyla iletişime geçtiğimiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürlüğü ise sorularımıza yanıt vermedi.

Etiketler Adalar İSPARK at