Volkan Bozkır, BM Genel Kurul Başkanlığına seçildi

BM 75'inci Genel Kurul Başkanlığına Türkiye'nin adayı Volkan Bozkır seçildi. Bozkır, Türkiye'den BM Genel Kurul Başkanlığına seçilen ilk isim oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) 75'inci Genel Kurul Başkanlığına Türkiye'nin adayı eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır seçildi.

BM Genel Kurulunda yapılan seçimde, korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle üye ülkelerin temsilcileri salona kendilerine ayrılan saat diliminde tek tek alındı ve oylarını kullandı.

193 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulunda 192 üye ülke oy kullandı. Venezuela, BM'ye üye ülkelerin ödemek zorunda olduğu finansal katkı borcunu ödeyemediği için oy hakkını kaybetti ve bu seçimde oy kullanamadı.

11 ÜLKE ÇEKİMSER OY KULLANDI

BM Genel Kurul Başkanlığı için tek aday gösterilen Bozkır, 178 ülkenin desteğini aldı ve BM Genel Kurulunun 75'inci dönem başkanlığına getirildi. 3 oy geçersiz sayılırken, 11 ülke de çekimser oy kullandı.

Bozkır, Türkiye'den BM Genel Kurul Başkanlığına seçilen ilk isim oldu. Bozkır, 15 Eylül'de görevi BM 74'üncü Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande'den devralacak ve 2021 Eylül ayına kadar bu görevi sürdürecek.

BM Genel Kurulu Başkanı, oturumları yönetiyor ve Kurulun işleyişini düzenliyor. Genel Kurul ayrıca her yıl BM'nin bütçesini belirliyor ve kontrol ediyor.

ÇAVUŞOĞLU: VOLKAN AĞABEYİ KUTLUYORUM

Seçimle ilgili Dışişleri Bakanlığından yazılı açıklamada ise "BM tarihinde ilk defa bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, BM sistemindeki bu en üst düzeyli görevi üstlenecektir. Tecrübeli bir diplomat ve siyasetçi olan Büyükelçi Bozkır'ın, bu saygın sorumluluğu başarıyla yerine getireceğine, dünya barışı ve istikrarına ve içinde bulunduğumuz bu sıkıntılı dönemin aşılmasına değerli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" denildi.

Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Bozkır'ı tebrik etti. Çavuşoğlu paylaşımında, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla aday gösterdiğimiz Volkan Bozkır üye ülkelerin büyük desteğiyle BM 75. Genel Kurul Başkanlığına seçildi. Türkiye’nin saygın konumunu ortaya koyan bu gurur verici başarıdan dolayı Volkan Ağabeyi kutluyorum. Çalışmalarının destekçisi olacağız" ifadelerine yer verdi.

VOLKAN BOZKIR KİMDİR?

Volkan Bozkır, 22 Kasım 1950'de Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Bozkır, Dışişleri Bakanlığında sırasıyla, Stuttgart Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu, Bağdat Büyükelçiliği Başkatibi, OECD Daimi Temsilciliği Müsteşarı, New York Başkonsolosu, Bükreş Büyükelçisi ve Avrupa Birliği (AB) nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi görevlerini yürüttü.

Başbakanlık Dışişleri Danışmanlığı, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve Dışişleri Başdanışmanlığı, AB Genel Sekreter Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı AB'den Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve AB Genel Sekreterliği görevlerinde de bulunan Bozkır, Romanya Ulusal Liyakat Madalyası ve İtalya Liyakat Nişanı sahibi.

Volkan Bozkır, 24'üncü 25'inci ve 26'ncı dönemlerde AK Parti İstanbul Milletvekili seçildi. Dışişleri Komisyonu Başkanlığı ve 62'nci hükümette Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci görevlerini üstlenen Bozkır, 64'üncü hükümette de yeniden AB Bakanı ve Başmüzakereci olarak görevlendirildi.

Bozkır, çok iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca biliyor. (AA)