Faruk Bildirici yazdı: BES'ten TES'e medyanın emeklilik kandırmacaları

Gazeteci Faruk Bildirici, 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi' adı altında gündeme getirilen düzenlemenin 'ana medyadaki' veriliş şekline dikkat çekti. Bildirici, "Gazetecilerin bu sistemin içeriğini araştırmaları, neler getirdiğini ve kıdem tazminatıyla ilişkisini de aktarmaları gerekirdi" dedi ve yeni sistemin kıdem tazminatlarını yok etmeyi amaçladığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) medyada yer alma şeklini eleştirdi. Bildirici, bazı gazetelerin sendikaların tepkisini ve yeni emeklilik sisteminin kıdem tazminatını yok etme formülünü içerdiğini aktarmadığına dikkat çekti.

Kişisel internet sitesinde yayımladığı 'BES'ten TES'e medyanın emeklilik kandırmacaları' başlıklı yazısında "İşçilerin kıdem tazminatı da siyasi iktidarın ve işveren kesiminin kaldırmak için yıllardır çeşitli formüller ürettiği konulardan biri" diyen Bildirici'nin değerlendirmesinin bir bölümü şöyle:

"Şimdi Zorunlu Emeklilik Sistemi’nin “BES” adıyla çalışanlara sempatik gösterilmeye çalışılması gibi kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik yeni çalışmalar, medyada “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” (TES) olarak sunuluyor insanlara. BES’ten TES’e uzanan süreçte medyada aynı yöntem geçerli; şirinleştirilmiş ambalajla sunulan eksik bilgi içeren haberler…

Sinmiş ve aktarmakla yetinen gazetecilik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tamamlayıcı emeklilik” adını verdiği yeni bir emeklilik sistemiyle ilgili açıklamalar yaptığında gazetecilerin bu sistemin içeriğini araştırmaları, neler getirdiğini ve kıdem tazminatıyla ilişkisini de aktarmaları gerekirdi.

Ama medyanın son dönemdeki alışkanlığı bu haberlerde de sürdürüldü.

Bağımsız ve eleştirel medya ise yeni sistem hazırlıklarıyla ilgili gelişmeleri yansıtıyor, sistemin tehlikelerine dikkat çekiyor ve sendikalar ile çalışma hayatı uzmanlarının eleştirilerine, tepkilerine yer veriyor.

En ayrıntılı haberler, 15 Haziran’da Cumhuriyet ve Birgün gazetelerinde yayımlandı. İkisinde de yeni emeklilik sisteminin kıdem tazminatını yok etmeyi amaçladığı vurgulanıyordu."

YAZININ TAMAMI

İşçiler bir araya geldi: Köle değil, işçiyizİşçiler bir araya geldi: Köle değil, işçiyiz

Kıdem tazminatı çocuklarımızın geleceği ve iş güvencemizdir, sahip çıkalımKıdem tazminatı çocuklarımızın geleceği ve iş güvencemizdir, sahip çıkalım