Emniyet kararnamesi: Soylu'nun Albayrak'a karşı zaferi mi?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevine Ziya Çalışkan'ın yerine Zafer Aktaş'ın atanmasının perde arkasına ilişkin iddia: "Çalışkan, Berat Albayrak’a yakındı, aynı zamanda Süleyman Soylu ile de arası bozuktu." AK Partili Mehmet Metiner "İçimdeki ses İçişleri Bakanlığımızın emniyet kadrolaşmasının hayra alamet olmadığını söylüyor" diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın Ankara'da Emniyet Genel Müdür Yardımcısı, Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın ise İstanbul Emniyet Müdürü olarak görevlendirildiği kararnamenin perde arkasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasındaki çekişmenin yer aldığı iddia edildi.

T24'ten Tolga Şardan, 'Emniyet’te taşları oynatan kararnamenin perde arkası: Soylu’nun Albayrak’a karşı İstanbul zaferi mi?' başlıklı yazısında, beş kentin emniyet müdürünü değiştiren kararnamenin, teşkilatta dengelerin değişmesine yol açtığını öne sürdü. Şardan'ın yazısından bir bölüm şöyle:

"İstanbul Emniyeti’ndeki nöbet değişimi beraberinde bazı gelişmeleri de getirdi kuşkusuz.

Birincisi, Çalışkan’la uzunca bir süredir sorun yaşayan İçişleri Bakanı Soylu, her ne kadar kendisine daha yakın bir isim olmasa da nihayetinde Çalışkan’dan başka bir ismi bu makama getirmeyi başardı.

İkincisi, Ankara’daki bürokrasiyi yakından takip edenler İstanbul’un ülke yönetimindeki etkisini yakından bilirler. Bürokrasideki “İstanbul’a sahip olan Türkiye’ye sahip olur” prensibinden hareketle Soylu, hem kabine arkadaşı, hem de aynı seçim bölgesinde siyaset yaptığı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak nezdinde öne geçmiş oldu. Zira Çalışkan’ın İstanbul’da kalmasını Albayrak’ın desteklediği uzun süredir konuşuluyordu.

Üçüncüsü, bürokrasi genelinde herhangi bir kurumda İstanbul’daki il müdürlüğünden, genel müdür yardımcılığına atanma terfi olarak gözükse de emniyet teşkilatında bu durum “tenzili rütbe” olarak tanımlanır. 1980’lerden sonra İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapanların büyük bölümü vali olarak kariyerlerine devam ettiler. Ünal Erkan, Mehmet Ağar, Hamdi Ardalı, Hasan Özdemir, Orhan Taşanlar, Celalettin Cerrah ve Hüseyin Çapkın vali oldular. Rahmetli Necdet Menzir ise bakan olarak siyasette görev aldı. Çalışkan’ın merkezde genel müdür yardımcısı olarak görev alması bu çerçevede tenzili rütbe olarak değerlendirilebilir."

METİNER: PASİFE ÇEKİLDİ

AK Partili Mehmet Metiner atama kararları sonrası, Mustafa Çalışkan İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alınarak merkezde pasife çekildiğini ifade etti. Metiner “İçimdeki ses, Çalışkan’ın aktif görevden alındığını medyadan öğrendiğini söylüyor. İçişleri Bakanlığımızın emniyet kadrolaşmasının hayra alamet olmadığını söylüyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

5 ilin emniyet müdürü değişti5 ilin emniyet müdürü değişti