15 Temmuz Gazileri eylemlerine ara verdi

Haklarını alamadıkları gerekçesiyle AK Parti Genel Merkezi önüne giden ancak polis şiddetine uğrayan 15 Temmuz Gazileri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önündeki eylemlerine ara verdiklerini açıkladı. AK Parti önünde bir gazinin kaburga kemiklerinden zarar gördüğünü belirten Ufuk Yegin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun taleplerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki haklarını alamadıkları gerekçesiyle geçen hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde eyleme başlayan 15 Temmuz Gazileri, eylemini AK Parti Genel Merkezi önüne taşıdı. Polisin müdahalesiyle karşılaşan grup bugün (16 Haziran) yeniden bakanlık önünde “Dik dur eğilme gaziler seninle” ve “FETÖ’ye karşı omuz omuza” sloganları eşliğinde bir araya gelerek açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile gün içerisinde tekrar görüştüklerini, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki haklara dair taleplerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletileceği sözünü aldıklarını belirten gaziler eylemlerine ara verdi.

'SONRASINDA ÖZÜR DİLENDİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taleplerini iletmek için AK Parti Genel Merkezi’ne gittiklerini belirten Ufuk Yegin, şöyle konuştu: “Sayın cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak için AK Parti Genel Merkezi’ne Türk bayraklarıyla gittik. Cumhurbaşkanımız lehine çeşitli sloganlar atan arkadaşlarımız, bazı arkadaşlarımızın iş güzarlığı yüzünden sıkıntı yaşadılar. Bir gazimiz kaburga kemiğinden, bir gazimiz ise çeşitli yerlerinden zarar görmüştür. Başka bir kapıdan bilerek ya da bilmeyerek Cumhurbaşkanımızı korumaları çıkarınca arkadaşlarımız diğer kapıya hareketlendiler. Orada korumalarla arkadaşlarımız arasında hareketlenme oldu. Sonrasında özürler dilendi."

‘VİRGÜL KOYMAYA KARAR VERDİK’

Gece saatlerinde ve gün içerisinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüşme gerçekleştirdiklerini ve taleplerinin ilk bakanlar kurulu toplantısında Erdoğan’a iletileceğinin sözünü aldıklarını belirten Yegin, “İçişleri Bakanımız taleplerimizin yerine getirileceği hususunda açıklama yapmıştır. Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun açıklamasından sonra bizler buradaki basın açıklaması etkinliklerimize ara verip devlet büyüklerimizin çalışmalarını bitirmesi için açıklamalarımıza virgül koymaya karar verdik. Gaziliğin 45 hakkının yerine geleceğine inanıyoruz. Sayın İçişleri Bakanımıza, Cumhurbaşkanımıza ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

AİLE BAKANLIĞI ‘GAZİLER EL ÜSTÜNDE TUTULUYOR’ DEMİŞTİ

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 19 Eylül 2018 tarihinde, “Türkiye Gazilerini El Üstünde Tutuyor” başlığıyla açıklama yapmıştı. Gazilere kamuda istihdamdan ücretsiz seyahate kadar birçok imkânın sağlandığı ifade edilen açıklamada, “Türkiye Kore'de, Kıbrıs'ta, terörle mücadelede ve 15 Temmuz darbe girişiminde kahramanlık destanı yazan gazilerini unutmuyor. Gazilere borcunu ödemek için bütün imkanları seferber eden devlet, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hayata geçirilen düzenlemeler ve yürütülen projelerle gazi ve yakınlarına verdiği değeri ortaya koyuyor” ifadelerine yer verilmişti.

Bakanlık 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirilen gazilere verilen haklara ilişkin ise şunları kaydetmişti:

“3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirilen gazilere, aylık bağlama, emsal aylık, nakdi tazminat ödemesi, istihdam hakkı, faizsiz konut kredisi, ücretsiz seyahat hakkı, elektrik ve su indirimi, ek ödeme ile eğitim öğretim yardımı, sağlık hizmetlerinde katılım payı muafiyeti, kira ödemesi, askerlik muafiyeti, mesken vergisi muafiyeti, özel öğretim kurumlarından ücretsiz yararlanma, devlet memuru yakınlarının atanma taleplerinde kısıtlayıcı hükümlere bakılmaması, öğretmen eşlerine zorunlu çalışma muafiyeti ve yer değiştirme ayrıcalıkları, yaşamak için gereksinimlerini karşılayamayan kişilerin kamu ve özel rehabilitasyon merkezleri ve huzurevlerinden yararlandırılmaları gibi haklar tanınıyor. Gazilerin, elektrik ve su tüketiminde indirim, sosyal tesislerden faydalanma, müze ve ören yerlerinden, devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanma hakları da bulunuyor.”