15-16 Haziran işçi direnişi Güzeltepe'de anıldı

İzmir'in Güzeltepe Mahallesi'nde 15-16 Haziran işçi eylemlerinin 50. yıl dönümü alındı. Anma etkinliğinde korona virüsü gerekçesiyle işçilerin haklarını kullanmasına izin verilmediği ve "modern köleliğin" dayatıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 15-16 Haziran 1970 işçi eylemlerinin yıl dönümü dolayısıyla İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Güzeltepe Mahallesi'nde anma etkinliği yapıldı. Okunan metinde salgına ve krize karşı ifadeler yer aldı.

İstanbul'da 15-16 Haziran 1970 tarihinde gerçekleşen büyük işçi direnişinin 50'nci yılı nedeniyle Güzeltepe’de etkinlik düzenlendi. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Kaldıraç, Halkevleri, Ekmek ve Onur, Mücadele Birliği ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) imzasıyla düzenlenen etkinlik, Duvara Karşı Tiyatro’nun tiyatro gösterisiyle başladı.

Kurumlar adına okunan açıklamada korona virüsü (Covid-19) krizinin işçileri nasıl etkilediği anlatıldı, yapılan yasa değişikliklerinin "sermayeden ve patronlardan yana olduğu" vurgulandı.

Açıklamada, "Sermayenin salgını fırsat bilerek işçileri 'İzole Üretim Alanları' gibi çalışma kamplarına hapsetmek hedefiyle işçilerin mesai dışındaki sosyal, kültürel, siyasi hayatını abluka altına alarak adeta bir modern köleliği dayatmaya çalıştığı ortadadır. Krizin ve salgının faturasını bizlerin sırtına yüklemek adına kıdem tazminatımız gasp edilmek isteniyor, yasalarla grev ve eylemlerimiz yasaklanıyor, fiilen örgütlenme ve toplu iş sözleşme yapma yasaklanıyor, her türlü gösteri ve yürüyüş bastırılmaya çalışılıyor" ifadelerine yer verildi.

Mahallelinin sosyal mesafe gereği belirli aralıklar bırakarak ya da balkonlardan takip ettiği etkinlik, serbest kürsü ve Praksis’in konseriyle devam etti.

15-16 HAZİRAN 1970’TE NE OLMUŞTU?

Grev ve lokavt kanununda yapılan değişiklik gündeminin ardından 1970 yılında Türkiye işçi sınıfın en büyük kitlesel eylemlerinden biri yaşanmıştı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kapatılması da gündeme gelmiş, dönemin Çalışma Bakanı Seyfi Öztürk’ün “Çok yakında DİSK’in çanına ot tıkayacağız” sözlerini kullanmıştı.

Buna karşı 15 Haziran 1970 yılında 150 bini aşkın işçi İstanbul’da yürüyüşe geçmiş, 16 Haziran’da Gebze, Ankara, İzmir ve İzmit’te mitingler yapılmıştı.

Bu yıl direnişin 50. yılı dolayısıyla, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, sendikalar ve siyasi kurumlar anmalar, etkinlikler düzenliyorlar. (DUVAR)